ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een stevig Scandinavisch hogedrukgebied heeft nog altijd de regie in handen over ons weer. Dat zorgt nog altijd voor een oostelijke stroming in onze omgeving. Daarmee wordt zeer koude landlucht aangevoerd. Vanaf het weekeind en begin volgende week zet een Atlantisch lagedrukgebied een aanval op het hoog in. Dat zakt in de loop van de komende dagen geleidelijk steeds meer zuidwaarts weg. Daardoor kantelt de stroming bij ons naar zuid tot zuidoost, later zuidwest en sijpelt geleidelijk zachtere lucht binnen en verhogen begin volgende week de neerslagkansen. Er stroomt dan veel zachtere lucht binnen. Nog later volgende week neigt het hoog eerder opnieuw onze richting uit te komen, met aanhoudend rustig weer. In de nachten kan het kwik dan weer rond of iets onder het vriespunt gaan zitten, maar overdag houden we ruim positieve maxima vast. Deze evolutie zie je ook duidelijk in de pluimverwachting voor temperatuur en neerslag:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we een herhaling van het weer van gisteren. Heel brede opklaringen en af en toe een beetje bewolking wisselen elkaar af bij maxima die alweer nog net licht negatief blijven of net tot rond of iets boven het vriespunt oplopen. Zeker op die plekken waar de zon goed bij kan, kan het lichtjes positief worden. De zon doet immers wel haar best om wat glans aan de dag te geven, maar veel warmte krijgen we daar niet van. Enkel op beschutte plekken in de zon is het best wel aangenaam, maar in de wind is dat een ander verhaal. Die trekt vandaag weer wat aan uit een oostelijke richting en zorgt voor een kouder gevoel dan het in werkelijkheid is. In de late namiddag / vooravond beginnen de temperaturen dan weer snel te zakken.

De nacht naar zaterdag wordt andermaal bar koud met flinke vriestemperaturen. De minima zitten tegen morgenochtend op veel plaatsen weer rond een -6 tot -8 graden, aan de grond is dat nog wat lager.

 

Morgen:

Morgen overdag kan de wind wat meer naar een zuidoostelijke hoek draaien. Daarmee wordt de aanvoer van de koudste lucht afgesneden en met opnieuw redelijk wat zon erbij, kan het dan overdag rond of misschien zelfs net iets boven het nulpunt worden. Een 1 tot 2 graden zal op de meeste plekken wel kunnen gemeten worden. Er kunnen geleidelijk ook weer wat meer wolkenvelden opduiken.

De nacht naar zondag gaat het opnieuw vriezen, maar niet meer zo fel. We hebben de koudste temperaturen dan wel gehad. De minima dalen dan nog naar een -6 tot 4 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Zondag draait de wind verder naar een zuidoostelijke tot zuidelijke richting en wordt nog wat minder koude lucht aangevoerd. Dat wordt dan de eerste dag waarbij we echt overal weer substantieel in de plus geraken. Het kan overdag wel tot een 3-4 graden worden. De bewolking neemt dan wel geleidelijk aan toe en we verliezen het erg zonnige karakter van het weer.

In de nacht naar maandag komt het dan nog hoogstens tot wat lichte nachtvorst, al kan de verder toenemende bewolking zelfs dat verhinderen.

Later:

Maandag wordt dan een grijze en bewolkte dag waarbij het wat kan gaan regenen. Een Atlantische storing brengt dan zachtere lucht met zich mee waarbij de dooi definitief inzet en het later op de dag zelfs 6 tot 8 graden kan gaan worden.

In de nacht naar dinsdag komt er geen nachtvorst meer aan te pas.

Samenvatting:

Vandaag lijkt het weer erg op dat van gisteren.  Het is erg koud vanochtend met forse vriestemperaturen. Overdag halen we maxima net rond of net onder het vriespunt. De oostelijke wind neemt wel weer wat in kracht toe wat het zorgt voor een kouder gevoel. Komende avond en nacht gaat het opnieuw fors vriezen.

Geert, vrijdag 12 februari, 06.30 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog net voor de winterse inval, kon ik nog onze bloeiende lentecyclamen op film zetten. Hopelijk komen ze deze winterse periode goed door …: