ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een stevig Scandinavisch hogedrukgebied heeft de regie in handen over ons weer. Dat zorgt voor een oostelijke stroming in onze omgeving. Daarmee wordt zeer koude landlucht aangevoerd. Nieuwe lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan naderen, worden door het Scandinavisch hoog gedwongen een zuidelijke koers over Frankrijk te volgen richting de Middellandse Zee. Een winterse setting uit het boekje dus die garant staat voor dagenlange aanvoer van winterkou. Vanaf het weekeind en begin volgende week probeert een Atlantisch lagedrukgebied een aanval op het hoog in te zetten. Dat zakt in de loop van volgende week geleidelijk steeds meer zuidwaarts weg. Daardoor kantelt de stroming bij ons naar zuid tot zuidoost, later zuidwest en sijpelt geleidelijk zachtere lucht binnen en verhogen de neerslagkansen een beetje. Nog later volgende week neigt het hoog eerder opnieuw onze richting uit te komen, met aanhoudend rustig weer, maar wel veel minder koud. Dat zie je ook duidelijk in de pluimverwachting, alhoewel daarin toch een vrij grote spreiding blijft zitten op langere termijn:

We zien dat voor de rest van de week de temperaturen niet of amper boven het nulpunt uitkomen en dat het in de nachten letterlijk stenen uit de grond zal gaan vriezen. Er is ook een ongelooflijke eensgezindheid in de verwachtingen: er zijn amper of geen lijntjes die er uit springen. In de pluim zien we dat de verwachtingen telkens tussen -10 en -15 graden uitkomen, maar dat zal te laag zijn. Het model rekent met te veel sneeuw waardoor die minima een stuk lager zitten dan ze in werkelijkheid zullen uitkomen. In de loop van volgende week zien duidelijk de verzachting er in komen. De nachtvorsten worden veel minder of verdwijnen en overdag lopen de maxima bij sommige lijntjes zelfs richting lente-achtige waarden op. Ook het Amerikaanse model is nu trouwens gekeerd en ziet ook een forse verzachting komen voor volgende week.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag verandert er niets aan de weerkaarten. Een stevig Scandinavië-hoog blijft zeer dominant op de weerkaarten staan en stuurt een diepe oostelijke stroming aan met aanvoer van erg koude lucht. Het vriest in de nacht stenen uit de grond en overdag blijven de maxima steeds net rond of onder het vriespunt steken. De oostelijke wind neemt wel verder in kracht af. Daardoor voelt het wel al wat minder koud aan dan de vorige dagen het geval was. Verder start de dag net als gisteren met redelijk wat lage wolkenvelden. Die nemen overdag weer in aantal af met meer ruimte voor de zon. Tegen het eind van de middag verschijnen dan geleidelijk aan weer meer hoger wolkensluiers die het de zon wat moeilijker kunnen maken.

Vanavond en vannacht koelt het dan weer snel af en de nacht naar vrijdag levert weer forse vorst op. De minima zitten daarbij tussen een -5 en -10 graden. Het schommelt wat van plaats tot plaats, maar ook van moment tot moment, een beetje afhankelijk van hoeveel wolken er precies op jouw plek hangen.

 

Morgen:

Morgen krijgen we een herhaling van het weer van vandaag. Wolken en dikwijls brede opklaringen wisselen elkaar af bij maxima die alweer overal negatief blijven of net tot rond het vriespunt oplopen. Zeker op die plekken waar de zon goed bij kan, kan het lichtjes positief worden. De zon doet immers wel haar best om wat glans aan de dag te geven, maar warmte krijgen we daar niet van. De bewolking neemt gaandeweg de dag ook weer af door het binnenlopen van drogere lucht.

De nacht naar zaterdag wordt andermaal bar koud met flinke vriestemperaturen.

Overmorgen:

Zaterdag overdag kan de wind wat meer naar een zuidoostelijke hoek draaien. Die neemt dan ook weer wat in kracht toe. Daarmee wordt de aanvoer van de koudste lucht afgesneden en met opnieuw redelijk wat zon erbij, kan het dan overdag rond of misschien zelfs net iets boven het nulpunt worden. Er kunnen geleidelijk ook wat meer wolkenvelden opduiken.

De nacht naar zondag gaat het opnieuw vriezen, maar niet meer zo fel. We hebben de koudste temperaturen dan wel gehad.

Later:

Zondag draait de wind verder naar een zuidoostelijke tot zuidelijke richting en wordt nog wat minder koude lucht aangevoerd. Dat wordt dan de eerste dag waarbij we echt overal weer in de plus geraken. Het kan overdag wel tot een 3-4 graden worden. De bewolking neemt dan wel geleidelijk aan toe en we verliezen het erg zonnige karakter van het weer.

Samenvatting:

Vandaag lijkt het weer erg op dat van gisteren. Eerst een aantal wolkenvelden, later tijdelijk meer en bredere opklaringen, tegen de late middag weer gevolgd door hogere wolkensluiers. Het is erg koud vanochtend met forse vriestemperaturen. Overdag halen maxima net rond of net onder het vriespunt. De oostelijke wind neemt verder in kracht af en komende avond en nacht gaat het opnieuw fors vriezen.

Geert, donderdag 11 februari, 06.45 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog net voor de winterse inval, kon ik nog onze bloeiende lentecyclamen op film zetten. Hopelijk komen ze deze winterse periode goed door …: