ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een stevig Scandinavisch hogedrukgebied heeft de regie in handen over ons weer. Dat zorgt voor een flinke oostelijke stroming in onze omgeving. Daarmee wordt zeer koude landlucht aangevoerd. De lagedrukgebieden die de voorbije dagen nog voor wat sneeuw zorgden, zijn intussen volledig uitgespeeld. Nieuwe lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan naderen, worden door het Scandinavisch hoog gedwongen een zeer zuidelijke koers over Frankrijk te volgen richting de Middellandse Zee. Een winterse setting uit het boekje dus die garant staat voor dagenlange aanvoer van winterkou. Vanaf het weekeind en begin volgende week probeert een Atlantisch lagedrukgebied een aanval op het hoog in te zetten. Daardoor sijpelt geleidelijk zachtere lucht binnen en verhogen de neerslagkansen. Of deze dooiaanval volledig slaagt, is op dit moment niet duidelijk. Dit blijkt ook uit de weerpluim voor de komende dagen:

We zien dat al zeker voor de rest van de week de temperaturen niet meer boven het nulpunt uitkomen en dat het in de nachten letterlijk stenen uit de grond zal gaan vriezen. Er is ook een ongelooflijke eensgezindheid in de verwachtingen: er zijn amper of geen lijntjes die er uit springen. In de pluim zien we dat de verwachtingen telkens tot rond -15 graden uitkomen, maar dat zal te laag zijn. Het model rekent met te veel sneeuw waardoor die minima een stuk lager zitten dan ze in werkelijkheid zullen uitkomen. In de loop van volgende week zien we meer en meer lijntjes die weer positief worden, waardoor een verzachting vrij waarschijnlijk wordt. Ook de operationele en controle run zijn hiervoor inmiddels aan boord.

Het Amerikaanse model kiest ook voor verzachting, maar is intussen wel een stuk terughoudener hierin dan gisteren. We zien dat vooral de operationele run vandaag de verzachting toch maar op een laag pitje zet met nog lang nachtvorsten. Ook hier is de dooiaanval die voor volgende week voorzien wordt, niet volledig overtuigend:

We mogen concluderen dat naar alle waarschijnlijkheid de felle winterse inval in de loop van volgende week tot een einde zal komen, al is dat natuurlijk wel nog ver weg en kan er tegen die tijd nog veel veranderen. De trend is echter wel dat we neigen naar een verzachting tegen die tijd, maar toch nog steeds met winterse kantjes.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook al een zeer koude, diep winterse dag. De maxima blijven opnieuw onder het nulpunt steken, ook al is het overdag wisselend bewolkt met een aantal brede opklaringen. Veel meer dan een 2 graden onder nul zullen we niet geraken. Aan zee kan het misschien iets minder koud worden met daar maxima rond -1 graad. Er is ruimte voor een aantal opklaringen, dat kunnen zelfs brede opklaringen zijn, maar er zijn evengoed wolkenvelden. Die zijn vooral in de nacht binnengelopen en zullen dan vooral vanochtend nog vrij hardnekkig zijn. In de middag wordt de kans op opklaringen weer wat groter. Tegen de late middag / avond kunnen er in de kustregio wat nieuwe wolkenvelden opduiken. Die horen bij sneeuwbuien die op zee liggen, maar het is niet de verwachting dat die tot op het land geraken. Misschien valt er vlak aan zee ergens eens een klein beetje sneeuw, maar daar zal het bij blijven.

In de nacht naar donderdag kan het opnieuw erg koud worden en dalen de minima overal richting 8 tot 9 graden onder nul. Aan zee rond -7 graden. Landinwaarts kan het zeker daar waar nog wat sneeuw of sneeuwresten liggen, dalen tot rond of zelfs onder de -10 graden. Aan de grond vriest het sowieso nog enkele graden meer.

 

Morgen:

Morgen verandert er niets aan de weerkaarten. Een stevige Scandinavië-hoog blijft zeer dominant op de weerkaarten staan en stuurt een diepe oostelijke stroming aan met aanvoer van erg koude lucht. Het vriest in de nacht stenen uit de grond en overdag blijven de maxima steeds overal onder het vriespunt steken. De oostelijke wind neemt wel verder in kracht af en het is ook vrij zonnig. Daardoor voelt het wel al wat minder koud aan dan de vorige dagen het geval was.

Ook de nacht naar vrijdag levert weer forse vorst op.

Overmorgen:

Vrijdag krijgen we een herhaling van het weer van donderdag. Wolken en dikwijls brede opklaringen wisselen elkaar af bij maxima die alweer overal negatief blijven. De zon doet wel haar best om wat glans aan de dag te geven, maar warmte krijgen we daar niet van.

De nacht naar zaterdag wordt andermaal bar koud met flinke vriestemperaturen.

Later:

Zaterdag overdag kan de wind wat meer naar een zuidoostelijke hoek draaien. Daarmee wordt de aanvoer van de koudste lucht afgesneden en met opnieuw redelijk wat zon erbij, kan het dan overdag rond of misschien zelfs net iets boven het nulpunt worden. Er kunnen geleidelijk ook wat meer wolkenvelden opduiken.

Samenvatting:

Het blijft winter. We krijgen opnieuw een erg koude dag met maxima rond -2 graden. Het is daarbij eerst flink, later wisselend bewolkt. Er blijft een koude oostelijke wind staan met lage gevoelstemperaturen, al neemt die wel langzaam in kracht af.

Geert, woensdag 10 februari, 06.40 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog net voor de winterse inval, kon ik nog onze bloeiende lentecyclamen op film zetten. Hopelijk komen ze deze winterse periode goed door …: