ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een stevig Scandinavisch hogedrukgebied heeft de regie in handen over ons weer. Dat zorgt voor een flinke oostelijke stroming in onze omgeving. Daarmee wordt zeer koude landlucht aangevoerd. De lagedrukgebieden die de voorbije dagen nog voor wat sneeuw zorgden, zijn intussen uitgespeeld en trekken al opvullend via Luxemburg verder Europa in. Nieuwe lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan naderen, worden door het Scandinavisch hoog gedwongen een zeer zuidelijke koers over Frankrijk te volgen richting de Middellandse Zee. Een winterse setting uit het boekje dus die garant staat voor dagenlange aanvoer van winterkou. Dit blijkt ook duidelijk uit de weerpluim voor de komende week:

We zien dat al zeker voor de rest van de week de temperaturen niet meer boven het nulpunt uitkomen en dat het in de nachten letterlijk stenen uit de grond zal gaan vriezen. Er is ook een ongelooflijke eensgezindheid in de verwachtingen: er zijn amper of geen lijntjes die er uit springen. De kans is erg groot dat we later deze week (met opklaringen) diverse nachten krijgen met strenge nachtvorst, dat is -10 graden of minder. In de pluim zien we dat de verwachtingen telkens tot rond -15 graden uitkomen, maar dat zal te laag zijn. Het model rekent met te veel sneeuw waardoor die minima een stuk lager zitten dan ze in werkelijkheid zullen uitkomen. In de loop van volgende week zien we meer en meer lijntjes die weer positief worden, waardoor een verzachting vrij waarschijnlijk wordt, al volgen de operationele en controlerun nog niet direct (rode en blauwe lijn).

Het Amerikaanse model kiest wel resoluut voor verzachting. Deze pluim ziet er voor volgende week helemaal anders want bij de Amerikanen volgt de operationele run wél de zachte variant en zit zelfs helemaal boven in het ensemble (blauwe lijn):

We mogen concluderen dat naar alle waarschijnlijkheid de felle winterse inval in de loop van volgende week tot een einde zal komen, al is dat natuurlijk wel nog ver weg en kan er tegen die tijd nog veel veranderen. De trend is echter wel dat we neigen naar een verzachting tegen die tijd.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag klaart het geleidelijk wat op, maar het blijft overdag vriezen met maxima rond 3-4 graden onder nul. De wind neemt wel verder af, maar blijft uit het koude oosten tot noordoosten waaien en voert nog altijd erg koude lucht aan. De gevoelstemperaturen blijven dan ook nog steeds een flink stuk lager zitten dan de werkelijke temperaturen. Dik en in voldoende laagjes kleden blijft zeker de boodschap. Met geleidelijk wat zon erbij, krijgen we overdag toch wel een iets vriendelijker weertype te zien dan de voorbije dagen het geval was.

Vanavond en vannacht kan het in de opklaringen en zeker daar waar nog wat sneeuw of sneeuwresten liggen, zeer koud worden. Er worden minima verwacht die naar -8 tot -9 graden dalen. Lokaal kan dat absoluut tot -10 of lager graden zijn! Zelfs op plekken met weinig of geen sneeuw, kan het ijskoud worden. We komen immers in steeds koudere lucht terecht en met opklaringen wordt het in de nachten dan ook extreem koud.

 

Morgen:

Morgen wordt ook al een zeer koude, diep winterse dag. De maxima blijven flink onder het nulpunt steken, ook al is het overdag wisselend bewolkt met een aantal brede opklaringen. Veel meer dan een 2 tot 3 graden onder nul zullen we ook morgen niet geraken. Er is ruimte voor een aantal opklaringen, dat kunnen zelfs brede opklaringen zijn. Op de Noordzee liggen sneeuwbuien, maar het ziet er voorlopig niet (meer) naar uit dat die de kust kunnen bereiken. De buien blijven netjes buiten de kust.

In de nacht naar donderdag kan het nog kouder worden en dalen de minima overal richting of onder de -10 graden. Alleen in de kustregio blijft het mogelijk wat minder koud, maar ook daar gaat het stevig vriezen.

Overmorgen:

Donderdag verandert er niets aan de weerkaarten. Een stevige Scandinavië-hoog blijft zeer dominant op de weerkaarten staan en stuurt een diepe oostelijke stroming aan met aanvoer van erg koude lucht. Het vriest in de nacht stenen uit de grond en overdag blijven de maxima steeds overal onder het vriespunt steken. De oostelijke wind neemt wel in kracht af en het is ook vrij zonnig.

Ook de nacht naar vrijdag levert weer forse vorst op.

Later:

Vrijdag krijgen we een herhaling van het weer van donderdag. Wolken en dikwijls brede opklaringen wisselen elkaar af bij maxima die alweer overal negatief blijven. De zon doet wel haar best om wat glans aan de dag te geven, maar warmte krijgen we daar niet van.

De nacht naar zaterdag wordt andermaal bar koud met flinke vriestemperaturen.

Samenvatting:

Het blijft winter. Na een zeer koude ochtend wordt het vanmiddag maximaal 3 graden onder nul. Er komen wel geleidelijk wat opklaringen doorbreken en de lichte sneeuw is verdwenen. Het blijft droog, maar wel nog steeds met een koude noordoostelijke wind, maar die neemt wel in kracht af.

Geert, dinsdag 09 februari, 06.35 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog net voor de winterse inval, kon ik nog onze bloeiende lentecyclamen op film zetten. Hopelijk komen ze deze winterse periode goed door …: