VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek ‘Weerzeggerij’. Een boek vol weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Het boekt bulkt van zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Tussen een lagedrukgebied bij IJsland en een Frans hogedrukgebied, staat bij ons een zuidwestelijke stroming. Die voert vrij zachte lucht aan met veel bewolking. Een nieuw lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan trekt oostwaarts en komt morgen boven de Britse Eilanden aan. Dat laag heeft een aantal fronten mee waarvan de eerste al komende nacht boven onze omgeving arriveert. Het laag trekt vervolgens traag via de Britse Eilanden richting de Noordzee waar het tegen woensdag / donderdag voor anker gaat. We krijgen de komende dagen dan ook uitgebreid met dit laag te maken in de vorm van perioden van regen en buien en per momenten ook erg veel wind. Het laag brengt anderzijds wel erg zachte lucht met zich mee waarin we vanaf morgen richting dubbele cijfers gaan in de maxima. Ook op langere termijn blijven we in een west tot zuidwestelijke circulatie zitten.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een licht wisselvallige dag met een mix van wolkenvelden, opklaringen en misschien hoogstens op een een enkele plek nog een enkele bui. De meeste plekken houden het echter droog. De dag begint wel aan de koele kant met temperaturen die de voorbije nacht gedaald zijn naar een 1 à 2 graden. Die lopen vanochtend geleidelijk aan op. De maxima zitten ook dan rond een 6- tot 7-tal graden bij een naar zuidwest gedraaide wind. Die wind trekt in de loop van de dag geleidelijk aan tot matig à vrij krachtig boven land, aan zee kan dat een krachtige wind worden tegen de avond.

Vanavond en vannacht nemen wind en bewolking verder toe. Het duurt dan ook niet lang of de eerste regendruppels dienen zich aan. De nacht verloopt dan ook regenachtig en winderig. De temperaturen lopen daarbij geleidelijk aan verder op en halen tegen morgenochtend al dubbele waarden.

Morgen:

Ook morgen staan er verschillende regenzones op het menu. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van soms intense regen. Het kan ook vrij krachtig tot krachtig waaien. Aan zee zijn er uitschieters mogelijk tot rond de 70 km per uur en de maxima lopen nog verder op en gaan richting de 10 tot 11 graden.

Ook in de nacht naar woensdag blijft het regenachtig met momenten van soms felle regen. De minima zitten dan rond een 8 à 9 graden en blijven erg zacht.

Overmorgen:

Ook woensdag hebben we een heel wisselvallige dag te pakken met perioden van soms felle regen of buien. Het blijft stevig waaien uit een zuidwestelijke tot westelijke richting en de maxima blijven hoog met een 10 tot 11 graden.

In de nacht naar donderdag kan het zelfs nog feller regenen want dan passeert een actief koufront onze regio.

Later:

Donderdag waait het vooral erg stevig. We zitten dan achter de fronten van een lagedrukgebied boven de Noordzee, in een onstuimige westelijke stroming met veel wind. Daarin zitten ook nog wel enkele verspreide buien. De temperaturen zetten op donderdag een kleine stap terug en zitten dan maximaal rond een 8 à 9 graden.

Samenvatting:

Het wordt een wisselend bewolkte dag met soms veel wolken, dan weer een enkele opklaring. Op een heel lokaal buitje niet te na gesproken, blijft het droog. De dag start rond 1-2 graden, maar vanmiddag halen we met een verder aantrekkende zuidwestelijke wind een 6 à 7 graden.

Geert, maandag 18 januari, 06.45 uur.

Wie nog van winterse toestanden wil genieten, kan ik ook nog deze minuut natuur met ijsbloemen aanbevelen: