VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek ‘Weerzeggerij’. Een boek vol weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Het boekt bulkt van zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Tussen een lagedrukgebied bij IJsland en hogedrukgebieden boven de Middellandse Zee, staat bij ons een zuidwestelijke stroming. Die voert vrij zachte lucht aan met veel bewolking. Een nieuw lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan trekt oostwaarts en komt vandaag boven de Britse Eilanden aan. Dat laag heeft een aantal fronten mee waarvan de eerste al de voorbije nacht boven onze omgeving arriveerde. Het laag trekt vervolgens traag via de Britse Eilanden richting de Noordzee waar het tegen woensdag / donderdag voor anker gaat. We krijgen de komende dagen dan ook uitgebreid met dit laag te maken in de vorm van perioden van regen en buien en per momenten ook erg veel wind. Het laag brengt anderzijds wel erg zachte lucht met zich mee waarin we vanaf vandaag richting dubbele cijfers gaan in de maxima. Tegen het eind van de week / komend weekend, komen we ‘in de achterkamer” van dit lagedrukgebied terecht. De wind wordt dan tijdelijk weer meer west tot noordwest met aanvoer van koelere polaire lucht. Echt heel koud wordt het daarbij niet, maar misschien dat het kwik in de nachten eens tot het vriespunt kan dalen met kans op een winterse bui. Op langere termijn blijven we in een west tot zuidwestelijke circulatie zitten met lagedrukgebieden en periodiek veel regen en wind.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag staan er verschillende regenzones op het menu. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van soms intense regen. Het kan ook vrij krachtig tot krachtig waaien. Aan zee zijn er uitschieters mogelijk tot rond de 70 km per uur en de maxima lopen nog verder op en gaan richting de 10 tot 11 graden. De ochtend verloopt grotendeels kletsnat, maar vanmiddag komen er vooral later in de middag geleidelijk aan ook weer enkele drogere perioden aan.

Ook vanavond en vannacht blijft het regenachtig met momenten van soms felle regen of een bui. Er zijn echter ook lange en uitgebreide droge perioden mogelijk. De minima zitten dan rond een 8 à 9 graden en blijven erg zacht. Het blijft ook vrij fel waaien met uitschieters van een 50 km per uur boven land tot rond de 70 km per uur aan zee.

Morgen:

Ook morgen hebben we een heel wisselvallige dag te pakken met perioden van soms felle regen of buien. Het blijft stevig waaien uit een zuidwestelijke tot westelijke richting en de maxima blijven hoog met een 10 tot 11 graden.

In de nacht naar donderdag kan het zelfs nog feller regenen want dan passeert een actief koufront onze regio. Tijdens en op de passage van dat front kan het tijdelijk nog wat harder waaien met rukwinden tot 80 à 90 km per uur.

Overmorgen:

Donderdag waait het vooral erg stevig. We zitten dan achter de fronten van het lagedrukgebied boven de Noordzee, in een onstuimige westelijke stroming met veel wind. Daarin zitten ook nog wel enkele verspreide buien. De temperaturen zetten op donderdag een kleine stap terug en zitten dan maximaal rond een 8 à 9 graden. Lokaal nog even tot een graad of 10.

Ook in de nacht naar vrijdag is het licht wisselvallig met veel wolken en lokaal een bui. De minima dalen naar een 4 à 5 graden.

Later:

Vrijdag is het licht wisselvallig met een naar west tot noordwest draaiende wind. We krijgen opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden en hier en daar een bui. Eventueel kan die licht winters van karakter zijn. De maxima vallen terug op een 6 tot 8-tal graden. De wind neemt wel in kracht af.

Samenvatting:

De dag start met felle regen. Die regen houdt een groot deel van de dag aan. Later vanmiddag komen er ook droge perioden. De maxima lopen fors op en halen gaandeweg de dag 10 tot 11 graden terwijl de zuidwestelijke wind vrij krachtig tot krachtig waait. Aan zee zelfs tijdelijk hard. Er zijn uitschieters van 50 km per uur boven land tot 70 km per uur aan zee.

Geert, dinsdag 19 januari, 06.30 uur.

Wie nog van winterse toestanden wil genieten, kan ik ook nog deze minuut natuur met ijsbloemen aanbevelen: