VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek ‘Weerzeggerij’. Een boek vol weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Het boekt bulkt van zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Een depressie met kern nabij IJsland stuurde gisteren een frontensysteem over onze regio met sneeuw. Het systeem wordt gevolgd door veel zachtere lucht, wat meteen het einde betekent van dit korte winters prikje. De gevallen sneeuw smelt snel weg en we gaan weer over naar een veel zachter, licht wisselvallig weertype. Komende avond en nacht passeert een trekrug over onze omgeving die zorgt voor veel rustiger weer. Ook morgen hebben we daar nog mee te maken, waarna het dan uitkijken is naar de komst van een zeer actief lagedrukgebied dat ons dinsdag zal beïnvloeden. Dat laag trekt fors uitdiepend over de Britse Eilanden naar de Noordzee waar het tegen donderdag aankomt. Dat zal zorgen voor een drietal erg natte en bij tijden ook ontstuimige dagen met af en toe veel wind. Het laag brengt ook bijzonder zachte lucht met zich mee waarin we tegen het midden van de week dubbele cijfers in de maxima mogen verwachten. Daarachter zou het dan tegen het eind van de week opnieuw wat koeler worden, maar een terugkeer naar wat licht winterweer zit er voorlopig zeker niet meer in.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Gisteren hebben we eindelijk overal nog eens van wat sneeuw mogen proeven. Wie het gemist heeft of wie het nog eens opnieuw wil beleven, kan ik deze video aanbevelen:

Vandaag zijn deze taferelen helemaal niet meer aan de orde. De gevallen sneeuwt is volop aan het wegdooien en tegen vanavond is ze vrijwel overal verdwenen. Het gaat immers erg snel met temperaturen die vanochtend al naar 4 tot 6 graden oplopen, vanmiddag noteren we maxima van 6 à 7 graden. Daarbij staat een matige, aan zee soms nog vrij krachtige westelijke wind, die geleidelijk in kracht afneemt. Het bijhorend weerbeeld is wisselvallig. We kijken aan tegen een mix van wolken en opklaringen terwijl er hier en daar nog een enkele regenbui kan passeren. Soms zijn er best brede opklaringen, dan weer wolken. De opklaringen worden breder in de loop van de dag.

Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt en droog. De minima dalen naar een 2 tot 4-tal graden bij vorming van wat nevel of. Misschien dat het op een enkele beschutte plek nog tot wat lichte vorst aan de grond zou kunnen komen tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen wordt een licht wisselvallige dag met een mix van wolkenvelden, opklaringen en misschien hoogstens op een een enkele plek nog een enkele bui. De meeste plekken houden het echter droog. De maxima zitten ook dan rond een 6- tot 7-tal graden bij een naar zuidwest gedraaide wind.

In de nacht naar dinsdag nemen wind en bewolking toe bij minima rond een 4 tot 6-tal graden.

Overmorgen:

Dinsdag staat er een actieve regenzone op het menu. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van soms intense regen. Het kan ook vrij krachtig tot krachtig waaien en de maxima lopen nog verder op en gaan richting de 9 tot 10 graden.

Later:

Ook woensdag hebben we een heel wisselvallige dag te pakken met perioden van soms felle regen of buien. Het blijft stevig waaien uit een zuidwestelijke tot westelijke richting en de maxima lopen nog wat verder op naar een 10 tot 11 graden.

Samenvatting:

De gevallen sneeuw smelt snel weg. Het wordt vanmiddag dan ook een 6 à 7 graden bij een westelijke wind. Die voert wolkenvelden aan, maar er kan ook een enkele bui vallen en er is gaandeweg de dag ook steeds meer ruimte voor brede opklaringen.

Geert, zondag 17 januari, 10.10 uur.

Wie nog van winterse toestanden wil genieten, kan ik ook nog deze minuut natuur met ijsbloemen aanbevelen: