VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek ‘Weerzeggerij’. Een boek vol weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Het boekt bulkt van zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Tussen een hoog boven Scandinavië en een hoog voor de kust van Portugal, is een brug gevormd. Deze stort vandaag in onder druk van Atlantische lagedrukgebieden die staan te popelen om West-Europa binnen te trekken. Een eerste front loopt nog voor de middag al binnen. Het wordt voorafgegaan door sneeuw, maar uiteindelijk zal die overgaan in regen. De aanwezige koude lucht bij ons wordt in de loop van zondagnacht immers vervangen door veel zachtere oceaanlucht. Vervolgens krijgen we de hele volgende week te maken met een sterke westelijke circulatie waarin lagedrukgebieden met centra boven de Britse Eilanden de plak zwaaien met regelmatig de passage van regengebieden en zachtere maxima. De pluim van vandaag laat daar ook geen twijfel over bestaan en winter is intussen ver te zoeken, laat staan winterse aspiraties. De pluim is ten opzichte van gisteren weer flink opgewarmd:

 

Ook de neerslagpluim voor de komende week spreekt boekdelen:

We zien hierin dat het lichte winterweer in het weekend snel zijn biezen pakt en dat we volgende week naar een wisselvallig en veel zachter weertype overgaan met regelmatig flinke neerslagsommen. Tegen het midden van de week is zelfs een tien graden of meer niet onmogelijk … Winterse oplossingen zijn niet meteen binnen een betrouwbare termijn meer te vinden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De temperaturen vanochtend zitten een flink stuk hoger dan was voorzien. De zeer hardnekkige bewolking van de voorbije nacht zit daar uiteraard voor alles tussen en weet ook vanochtend nog van geen wijken. Vandaag krijgen we eerst in de vroege ochtend nog wat schuchtere opklaringen, maar de bewolking neemt al vrij snel toe. Een storing met zachtere lucht is onderweg vanuit het westen. Die storing ligt ook flink voor op schema. In de loop van de voormiddag al, gaat het sneeuwen vanaf de kust. Dat zal ongeveer tegen 10-11 uur al beginnen aan de kust. De temperaturen zijn koud met maxima van maar amper een graad. Met het binnenlopen van de neerslagzone dalen de temperaturen weer wat. De sneeuw kan dan ook tijdelijk blijven liggen. We gaan ervan uit dat pas in de nacht naar zondag de temperaturen beginnen stijgen, dus voordien kan er in de late middag en avond een tijdelijk sneeuwdek van een 1 tot 3, lokaal 3 tot 5 cm opgebouwd worden. De wind waait daarbij overdag uit een zuidelijke richting en is matig, tot zelfs vrij krachtig aan de kust.

In de nacht lopen de temperaturen verder langzaam op. Het gaat dan niet meer vriezen en de gevallen sneeuw smelt langzaag weg. De wind draait daarbij naar west tot noordwest waarmee zachtere lucht zal binnenlopen. Tegen zondagochtend gaan we al naar een 3 tot 5-tal graden.

Morgen:

Morgen loopt met een naar noordwest gedraaide wind dan veel zachtere lucht binnen. De temperaturen lopen verder op naar een 7 tot zelfs 8 graden. Het is daarbij wisselend tot zwaar bewolkt met kans op een enkele bui. Vooral dan in de ochtend. In de namiddag lijkt het overwegend droog te kunnen blijven met een mix van wolken en opklaringen. Er staat wel een zeker bij tijden vrij pittige wind te blazen, vooral aan zee.

In de nacht naar maandag wisselen wolken en opklaringen elkaar af en gaat het niet meer vriezen. De minima zitten dan rond een 4-5 graden.

Overmorgen:

Ook maandag wordt een licht wisselvallige dag met een mix van wolkenvelden, opklaringen en een enkele bui. De maxima zitten ook dan rond een 7- tot 8-tal graden bij een naar zuidwest gedraaide wind.

Later:

Dinsdag staat er een actieve regenzone op het menu. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van soms intense regen. Het kan ook vrij krachtig tot krachtig waaien en de maxima lopen nog verder op en gaan richting de 9 tot 10 graden.

Samenvatting:

De bewolking neemt vanochtend weer snel toe, net als de wind. Nog voor de middag arriveert een sneeuwzone aan de kust en die breidt zich vervolgens uit over de hele regio. Er kan 1 tot 3, lokaal 3 tot 5 cm sneeuw vallen. Die blijft tijdelijk liggen, maar in de avond en nacht zet de dooi in met oplopende temperaturen.

Geert, zaterdag 16 januari, 09.25 uur.

Zaterdag was een prachtige winterse ochtend met een prachtig wit aangevroren landschap. Kijk je mee?