VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek ‘Weerzeggerij’. Een boek vol weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Het boekt bulkt van zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

We vinden op de weerkaart een hogedrukgebied terug boven Scandinavië. Ook het Azorenhoog is present en ligt voor de Portugese kust. Tussen beide is een rug te vinden die over de Noordzee de beide drukgebieden met elkaar verbindt. Een klassieke winterse drukverdeling die echter niet lang zal duren. De rug wordt naar het zuiden gedrukt en komt komende nacht over onze regio te liggen, dit onder druk van Atlantische lagedrukgebieden die staan te popelen om West-Europa binnen te trekken. Een eerste front loopt morgen in de middag al binnen. Het wordt voorafgegaan door sneeuw, maar uiteindelijk zal die overgaan in regen. De aanwezige koude lucht bij ons wordt in de loop van zondagnacht immers vervangen door veel zachtere oceaanlucht. Vervolgens krijgen we de hele volgende week te maken met een westelijke circulatie waarin lagedrukgebieden de plak zwaaien met regelmatig de passage van regengebieden en zachtere maxima. De pluim van vandaag laat daar ook geen twijfel over bestaan:

We zien hierin dat het lichte winterweer in het weekend snel zijn biezen pakt en dat we volgende week naar een wisselvallig en veel zachter weertype overgaan. Tegen het midden van de week is zelfs een tien graden niet onmogelijk … Winterse oplossingen zijn niet meteen binnen een betrouwbare termijn meer te vinden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zal de betere dag van de week worden. De neerslagzones hebben onze regio verlaten. De dag start droog en dat blijft zo. De temperaturen liggen daarbij vanochtend rond een -1 tot +1 graden, rond het nulpunt dus. Er is veel bewolking, maar er is ook ruimte voor een aantal opklaringen. Dat is ook overdag het geval. Er blijven vrij veel wolken hangen, maar enerzijds is het wolkendek niet zo dik en probeert de zon daar wel doorheen te komen. Anderzijds zijn er ook wel van tijd tot tijd eens een aantal opklaringen mogelijk. Een naar oost gedraaide wind voert wel koudere lucht aan waarin we niet veel meer zullen halen dan een 2-3 graden.

De nacht naar zaterdag wordt koud met algemene lichte nachtvorst. Er blijft wel veel bewolking hangen, maar er zijn ook opklaringen. Lokaal duikt ook wel wat nevel of mist op. De minima kunnen dan dalen naar een -2 tot -3 graden tegen de ochtend. Lokaal en zeker in die gebieden waar nog sneeuw ligt, met name in de Vlaamse Ardennen, kan het tijdens opklaringen fors kouder worden. Daar zijn minima mogelijk van -5 tot -8 graden. Het is overal uitkijken voor eventuele gladde plekken op de weg.

Morgen:

Morgen krijgen we eerst nog wat opklaringen, maar de bewolking neemt al vrij snel toe. Een storing met zachtere lucht is onderweg vanuit het westen. In de loop van de namiddag kan het dan gaan sneeuwen. Dat zal ongeveer halfweg de middag beginnen aan de kust. De temperaturen zijn koud met maxima van maar amper een 1-2 graden. Met het binnenlopen van de neerslagzone dalen de temperaturen weer wat. De sneeuw kan ook op zaterdag dus tijdelijk blijven liggen. We gaan ervan uit dat pas in de nacht naar zondag de temperaturen beginnen stijgen, dus voordien kan er in de late middag en avond een tijdelijk sneeuwdek van een 3 tot 5 cm opgebouwd worden. De wind waait daarbij overdag uit een zuidoostelijke richting en is zwak tot matig.

In de nacht lopen de temperaturen verder langzaam op. Het gaat dan niet meer vriezen en de gevallen sneeuw smelt langzaag weg. De wind draait daarbij naar west tot zuidwest waarmee zachtere lucht zal binnenlopen. Tegen zondagochtend gaan we al naar een 3 tot 5-tal graden.

Overmorgen:

Zondag loopt met een naar zuidwest gedraaide wind dan veel zachtere lucht binnen. De temperaturen lopen verder op naar een 7 tot zelfs 8 graden. Het is daarbij wisselend tot zwaar bewolkt met kans op een enkele bui.

Later:

Ook maandag wordt een licht wisselvallige dag met een mix van wolkenvelden, opklaringen en een enkele bui. De maxima zitten ook dan rond een 6 tot een 7-tal graden bij een naar zuidwest gedraaide wind.

Samenvatting:

We kijken vandaag tegen een koude dag aan met maxima van rond 2-3 graden. Het is wisselend tot zwaar bewolkt met af en toe toch ook een paar opklaringen. Er staat daarbij een koude oostelijke wind, al waait die maar zwak tot matig.

Geert, vrijdag 15 januari, 06.35 uur.

Zaterdag was een prachtige winterse ochtend met een prachtig wit aangevroren landschap. Kijk je mee?