VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek ‘Weerzeggerij’. Een boek vol weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Het boekt bulkt van zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Lagedrukgebieden bepalen ons weer. Een kleine depressie trekt daarbij in de loop van de dag via Noord-Frankrijk naar het zuidoosten. Het front dat daaraan verbonden is, vormt de scheiding tussen warme lucht ten zuiden en koude lucht ten noorden van ons. Dat front ligt al sinds gisteren boven Vlaanderen en zal ons pas vanavond / vannacht helemaal verlaten. De neerslag kan daarbij overgaan van regen naar sneeuw, waarna dan het hogedrukgebied van de Azoren via de Britse Eilanden een verbinding maakt met een Scandinavisch hogedrukgebied. Daardoor draait de wind in de loop van de dag naar een koude oostelijke richting. Er kan dan wat koelere lucht binnen lekken met in de nachten weer lichte vorst. Lang lijkt dat allemaal niet te duren want nog in het weekeind breekt de hogedrukbrug weer door onder druk van depressies die vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij komen en dan volgende week tot bij ons zouden doorbreken. Zoals de kaarten nu geschud liggen, wordt het dus (heel) tijdelijk weer licht winterweer, maar zal daarna al snel (zondag) weer zachtere lucht doorbreken. Een doorzetten van de winter is er dus (nog altijd) niet bij. De pluim van vandaag laat daar ook maar weinig ruimte meer voor en wordt op (middel)lange termijn steeds minder winters:

We zien hierin duidelijk de koele, licht winterse periode die vandaag begint, waarna dan tegen zondag al de zachte oplossingen het opnieuw overnemen. Op langere termijn evolueren we de voorbije dagen steeds meer naar zacht(er) weer. Het aantal (licht) winterse oplossingen wordt steeds kleiner zodat volgende week een zachte en ook natte week het meest waarschijnlijke scenario zal worden voor ons.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt een actieve storing over onze omgeving. Dit begint overal met regen, zelfs intense regen, zeker in de zuidelijke helft. Het is daarbij een 3-4 graden om de dag te starten. Door een afkoelend effect van de regen, een proces dat we isothermie noemen (het dalen van de temperaturen door intense regenval) gaan de temperaturen dalen. Daardoor gaat later vanochtend die regen ook vergezeld worden van wat natte of smeltende sneeuw. Dit proces zet vanmiddag door en vooral later op de dag kan de regen dan zelfs overgaan in heuse sneeuw.  Dan kan er daar ook wat van blijven liggen. Intussen trekt de neerslagzone daarbij steeds meer naar het zuiden. In het noorden van de regio zal er dus niet veel of zelfs niets blijven liggen, in het centrum en het zuiden is dat een ander verhaal. Zeker wanneer de intensiteit van de neerslag zwaar genoeg wordt, kan er sneeuw blijven liggen. Die kans is het grootste tegen het eind van de middag, in het centrum en het zuiden (Vlaamse Ardennen) en langs de Frans-Belgische grens. Dat kan zeker in die gebieden lokaal om een aantal cm gaan. De wind gaat daarbij overal vrij snel draaien naar een oostelijke hoek en trekt geleidelijk wat aan.

In de nacht naar vrijdag zou het dan op de meeste plaatsen droog worden, maar er blijft veel bewolking hangen. Afhankelijk van of en hoeveel het opklaart, kan de temperatuur tegen de ochtend eventueel licht negatief worden. Langs de Frans-Belgische grens blijven de wolken nog lang hangen en valt er eventueel nog wat verdwaalde sneeuw. Die blijft dan liggen en dat kan daar om meerdere centimeters gaan die zich opbouwen. De regel is dus: hoe meer richting Frankrijk, hoe meer sneeuw er kan blijven liggen.

Morgen:

Morgen kan dan de betere dag van de week worden. De neerslagzones hebben onze regio dan verlaten en er is ruimte voor een aantal bredere opklaringen. Een naar oost gedraaide wind voert dan wel koudere lucht aan waarin we niet veel meer zullen halen dan een 3-4 graden. Het ziet er wel vriendelijker uit met een zonnetje dat zich toch vrij goed laat zien.

De nacht naar zaterdag wordt koud met algemene lichte nachtvorst. De minima kunnen dan dalen naar een -2 tot -3 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Zaterdag krijgen we eerst nog brede opklaringen, maar de bewolking neemt al vrij snel toe. In de loop van de namiddag kan het dan gaan sneeuwen. De temperaturen zijn koud met maxima van maar amper een 1-2 graden, misschien lokaal heel even 3. Met het binnenlopen van de neerslagzone dalen de temperaturen weer wat. De sneeuw kan ook op zaterdag dus tijdelijk blijven liggen.

In de nacht lopen de temperaturen verder langzaam op. Het gaat dan niet meer vriezen en de gevallen sneeuw smelt langzaag weg. Tegen zondagochtend gaan we al naar een 3 tot 5-tal graden.

Later:

Zondag loopt met een naar zuidwest gedraaide wind dan veel zachtere lucht binnen. De temperaturen lopen verder op naar een 7 tot zelfs 8 graden. Het is daarbij wisselend tot zwaar bewolkt met kans op een enkele bui.

Samenvatting:

Vandaag start met 3-4 graden en het regent daarbij overal. Gaandeweg de dag dalen de temperaturen naar 1-2 graden, zelfs naar het nulpunt tegen de avond. Daarbij gaat de regen geleidelijk over in natte en smeltende sneeuw en uiteindelijk sneeuw. Vooral de centrale en zuidelijke delen van de regio kunnen daarbij de opbouw van een sneeuwdek verwachten dat zeker in het zuiden meerdere centimeters kan worden tegen de avond.

Geert, donderdag 14 januari, 06.45 uur.

Zaterdag was een prachtige winterse ochtend met een prachtig wit aangevroren landschap. Kijk je mee?