VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek ‘Weerzeggerij’. Een boek vol weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Het boekt bulkt van zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Lagedrukgebieden bepalen ons weer. We krijgen vandaag nog heel even een kleine adempauze met een wig van hoge luchtdruk, maar boven de Britse Eilanden komt al een volgende depressie dichterbij met haar fronten. Die trekt in de loop van vooral morgen door onze omgeving waarna dan het hogedrukgebied van de Azoren via de Britse Eilanden een verbinding maakt met een Scandinavisch hogedrukgebied. Daardoor draait de wind tegen het eind van de week en komend weekend bij ons naar een koude oostelijke richting. Er kan dan wat koelere lucht binnen lekken met in de nachten weer lichte vorst. Lang lijkt dat allemaal niet te duren want nog in het weekeind breekt de hogedrukbrug weer door onder druk van depressies die vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij komen en dan volgende week tot bij ons zouden doorbreken. Zoals de kaarten nu geschud liggen, zou het dus tijdelijk weer licht winterweer worden tegen het eind van de week / het weekeind, maar zou daarna weer zachtere lucht doorbreken. Een doorzetten van de winter is er dus (nog altijd) niet bij, maar de nodige voorzichtigheid blijft zeker geboden, want de diverse weermodellen zijn er nog steeds niet volledig uit hoe één en ander op termijn zal evolueren. Zie ook nog altijd de nodige onzekerheid in de pluim van deze morgen:

We zien hierin duidelijk de koele, licht winterse periode voor eind deze week / komend weekeind, waarna dan begin volgende week de zachte oplossingen het opnieuw overnemen. Op langere termijn blijft er zeer veel onzekerheid in de weerkaarten zitten, maar het meest waarschijnlijke is een verder zetten van het zachtere weerbeeld met nu en dan eens een paar koudere nachten (/dagen).

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we eerst een wisselend tot zware bewolkte start van de dag. We gaan het daarbij niet droog houden. Een storing komt al snel in onze omgeving aan en zorgt in de namiddag geleidelijk aan voor perioden met wat lichte regen of motregen vanaf het westen. Het lijkt er wel op dat regen lang zal blijven treuzelen over het westen en dat de rest van de regio het nog lang droog zal houden. Het is koeler dan vandaag met maxima die nog voor de regen bereikt worden en rond 6 graden liggen aan zee, 5-6 landinwaarts. Vanaf het moment dat de regen in het westen inzet, gaan die daar geleidelijk wat dalen. Er staat daarbij een matige, aan zee vrij krachtige zuidwestelijke tot westelijke wind.

In de nacht naar donderdag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat lichte regen of zelfs wat natte of smeltende sneeuw. Het zijn echter allemaal vrij kleine hoeveelheden en er blijft ook niets liggen. De minima zitten rond een 1-2 graden.

Morgen:

Morgen trekt dan een storing over onze omgeving met regen. Die kan van tijd tot tijd vergezeld worden van wat natte of smeltende sneeuw. Vooral later op de dag kan de regen overgaan in natte of smeltende sneeuw.  Opnieuw geen grote hoeveelheden en dat zal ook voor het grootste deel niet blijven liggen. Alleen wanneer de intensiteit van de neerslag zwaar genoeg wordt, kan er eventueel wat sneeuw blijven liggen. Die kans is het grootste tegen het eind van de middag, in het centrum en het zuiden (Vlaamse Ardennen) en langs de Frans-Belgische grens. Het is wel een koude dag met maxima die onder de bewolking en in de neerslag niet veel hoger geraken dan rond een 3-tal graden. Die heeft zelfs de neiging om in de loop van de dag nog wat te gaan zakken, zeker tijdens intensere neerslag. De wind is veranderlijk. Aanvankelijk zit die nog in een westelijke hoek, maar overdag draait die dan geleidelijk naar het oosten en trekt wat in kracht aan.

In de nacht naar vrijdag zou het dan droog worden, maar er blijft veel bewolking hangen. Afhankelijk van of en hoeveel het opklaart, kan de temperatuur tegen de ochtend eventueel licht negatief worden. Langs de Frans-Belgische grens blijven de wolken nog lang hangen en valt er eventueel nog wat verdwaalde sneeuw. Die kan lokaal zelfs wat blijven liggen dan.

Overmorgen:

Vrijdag zou dan de betere dag van de week kunnen worden. De neerslagzones hebben onze regio dan verlaten en er is ruimte voor een aantal bredere opklaringen. Een naar oost gedraaide wind voert dan wel koudere lucht aan waarin we niet veel meer zullen halen dan een 3-4 graden. Het ziet er wel vriendelijker uit met een zonnetje dat zich toch vrij goed laat zien.

De nacht naar zaterdag wordt koud met algemene lichte nachtvorst. De minima kunnen dan dalen naar een -2 tot -3 graden tegen de ochtend.

Later:

Zaterdag krijgen we eerst nog brede opklaringen, maar de bewolking neemt al vrij snel toe. In de loop van de namiddag valt er eventueel wat natte of smeltende sneeuw, maar die gaat over in regen. Het gaat trouwens weer over erg kleine hoeveelheden. De temperaturen zijn aanvankelijk koud met maximaal 1-2 graden, maar lopen overdag geleidelijk op. Tegen de late middag / avond halen we aan zee al een 5-6 graden, landinwaarts 3-4 graden.

In de nacht lopen de temperaturen verder langzaam op. Het gaat dan niet meer vriezen.

Samenvatting:

Vandaag neemt de bewolking al snel toe. In de westelijke regio’s kan het later vanmiddag al wat licht gaan regenen. Het is koud met temperaturen rond 2 graden om de dag te starten. Dat loopt op naar maximaal 5-6 graden bij een meest matige westelijke tot zuidwestelijke wind.

Geert, woensdag 13 januari, 06.35 uur.

Zaterdag was een prachtige winterse ochtend met een prachtig wit aangevroren landschap. Kijk je mee?