WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november is mijn boek verschenen! Het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders voor de komende feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden is ons sturende weersysteem. Het ligt daar voor anker en vult de komende dagen geleidelijk aan op. Storingen verbonden aan dat laag bepalen de eerste dagen van de week ons weerbeeld, maar zitten telkens vooral in de nacht en zijn bovendien ook niet zo actief. Boven Rusland is de luchtdruk hoog en daar komt weinig verandering in. Een blokkerend hogedrukgebied ligt daar al heel lang en blijft daar voorlopig ook liggen. Verder is het vertrouwde Azorenhoog terug op zijn min of meer vertrouwde plek terechtgekomen. Later deze week wordt het lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden vervangen door een nieuw exemplaar dat daar dan tijdens de tweede helft van de week zal blijven liggen en geleidelijk richting het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden zal trekken. Het blijft voorlopig zeer zacht. Vanaf het weekeind lijken de temperaturen heel langzaam iets lager te gaan zitten.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht trok een zwakke regenzone door onze omgeving. Veel leverde dat niet op, alleen wat gedruppel. Vanochtend valt er daarbij hier en daar nog een achteropkomend buitje, maar zware buien zijn daar niet bij. Ook dat blijft dus allemaal erg beperkt en die buitjes verdwijnen vrij snel uit het weerbeeld. De maxima blijven zacht en halen vanochtend vroeg bij het starten van de dag al gemakkelijk een tiental graden of nog wat meer. De wind zit nog steeds in een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek en waait meest matig, aan zee soms vrij krachtig. Vanmiddag halen we dan een 11 tot 12-tal graden. Er komen dan steeds meer en bredere opklaringen tevoorschijn zodat het weerbeeld zelfs een vrij vriendelijk karakter kan krijgen.

Ook de nacht naar woensdag wordt een hele zachte nacht met minima van om en nabij de 6 à 7 graden. Het is dan volledig droog, maar in de opklaringen die er zijn, kan wel nevel en mist gevormd worden. Die kan het zicht gaandeweg de nacht lokaal toch wel flink inperken.

 

Morgen:

Morgen is het bij het starten van de dag eerst grijs met lokale neven en mist. Die trekt langzaam op, maar er blijft vervolgens wel vrij veel bewolking hangen. Het blijft dan waarschijnlijk tot de late middag / avond droog terwijl er dan tijdelijk in de tweede helft van de ochtend en de eerste helft van de namiddag ook wat opklaringen kunnen voorkomen. De temperaturen blijven erg zacht en hebben weinig of geen moeite om weer tot een 10 tot 11-tal graden op te lopen.

Tegen de late middag / avond nadert een zwakke regenzone en kan er wat regen vallen. Dat is ook in de nacht naar donderdag het geval met dan alweer erg zachte minima rond een 8 à 9 graden.

Overmorgen:

Ook donderdag lijkt qua weerbeeld best nog wel mee te vallen. Waarschijnlijk blijft het na mogelijk nog enkele druppels in de vroege ochtend, ook dan weer de hele dag droog met perioden van zon, afgewisseld met wolkenvelden. De temperaturen blijven het goed doen en zitten ook dan weer gemakkelijk rond een tiental graden of zelfs net iets meer.

Later:

Vrijdag zit er ook een droge dag uit. De temperaturen blijven zeer goed presteren en zetten weer gemakkelijk een 10 tot 11 graden neer. Daarbij is er ook weer ruimte voor een aantal brede opklaringen.

Samenvatting:

De dag start met veel wolken en een lokaal buitje. Daarna wordt het droog en komen er geleidelijk opklaringen. Die kunnen in de namiddag zelfs vrij breed uitvallen. Het is erg zacht met 10 graden om de dag te starten en dat loopt op naar 11-12 graden bij een matige, aan zee soms vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Geert, dinsdag 15 december, 06.35 uur.

Winter in de tuin, betekent niet dat het kleurloos wordt. Kijk maar naar de felle kleuren van de takken van de cornus: