WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november is mijn boek verschenen! Het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders voor de komende feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden is ons sturende weersysteem. Het ligt daar voor anker en vult de komende dagen geleidelijk aan op. Storingen verbonden aan dat laag bepalen de eerste dagen van de week ons weerbeeld. Boven Rusland is de luchtdruk hoog en daar komt weinig verandering in. Een blokkerend hogedrukgebied ligt daar al heel lang en blijft daar voorlopig ook liggen. Verder is het vertrouwde Azorenhoog terug op zijn min of meer vertrouwde plek terechtgekomen. Later deze week wordt het lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden vervangen door een nieuw exemplaar dat daar dan tijdens de tweede helft van de week zal blijven liggen en geleidelijk richting het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden zal trekken.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag hebben we in de ochtend eerst nog wat last van een slepende regenzone die nog steeds voor perioden met regen of buien kan zorgen. Het is een verbrokkelde regenzone die her en der voor perioden met regen kan zorgen. Die regen trekt echter snel landinwaarts weg waarbij het in West-Vlaanderen al snel droog wordt, maar het in Oost-Vlaanderen nog wel een tijd regenachtig kan blijven, zeker in het oosten van de provincie. Het blijft erg zacht. Een zuid tot zuidwestelijke wind voert nog zachtere lucht aan dan de vorige dagen met maxima van 11 tot 12 graden. Lokaal misschien wel tot een graad of 13. In de namiddag zijn er meer en bredere droge perioden, al blijft een bui zeker tot de mogelijkheden behoren.

De nacht naar dinsdag blijft het meest bewolkt tot zwaar bewolkt met nog altijd erg zachte minima die niet onder 8-9 graden terechtkomen. Later in de nacht schuift een volgende regenzone binnen waarbij het vooral na middernacht weer regenachtig kan worden.

 

Morgen:

Morgenochtend staat eerst nog een volgende regenzone op het menu. Het is eerst in de ochtend zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of buien. Net als vandaag trekt die regen echter snel weg en krijgen we al vlug droge perioden. De maxima blijven zacht en halen gemakkelijk een tiental graden of nog wat meer. De wind zit nog steeds in een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek en waait meest matig, aan zee soms vrij krachtig.

Ook de nacht naar woensdag wordt een hele zachte nacht met minima van om en nabij de 8 à 9 graden. Het is dan wel meest of volledig droog.

Overmorgen:

Woensdag lijkt de betere dag van de week te kunnen worden. Het blijft dan waarschijnlijk de hele dag droog terwijl er ook wat opklaringen kunnen voorkomen. De temperaturen blijven erg zacht en hebben weinig of geen moeite om weer tot een tiental graden op te lopen.

Later:

Ook donderdag lijkt qua weerbeeld best nog wel mee te vallen. Waarschijnlijk blijft het ook dan weer de hele dag droog met perioden van zon, afgewisseld met wolkenvelden. De temperaturen blijven het goed doen en zitten ook dan weer gemakkelijk rond een tiental graden of zelfs net iets meer.

Samenvatting:

We starten de dag met regen en buien en ook met vrij veel wind. Geleidelijk aan wordt het droog, al kan dat in (het oosten van) Oost-Vlaanderen wat langer duren. Het is overdag wel meest zwaar bewolkt, maar erg zacht met maxima rond 12 graden. De zuid tot zuidwestelijke wind neemt daarbij langzaam in kracht af.

Geert, maandag 14 december, 06.30 uur.

Winter in de tuin, betekent niet dat het kleurloos wordt. Kijk maar naar de felle kleuren van de takken van de cornus: