DI

05/14/2024

Weertype

Weertype

14° | 20°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten twee sturende systemen. Enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen [...]
Lees verder

WO

15 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien en/of perioden met regen, maar ze [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag ligt dat front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen ga [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november is mijn boek verschenen! Het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders voor de komende feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden is ons sturende weersysteem. Het ligt daar voor anker en vult op. Een nieuw laag neemt de komende 24 uren de plaats in van het opvullende laag. Daaraan is een storing verbonden die komende nacht door onze omgeving zal trekken. Tegen het weekeind komen dan nieuwe, actievere storingen tot bij ons. Boven Rusland is de luchtdruk hoog en daar komt weinig verandering in. Een blokkerend hogedrukgebied ligt daar al heel lang en blijft daar voorlopig ook liggen. Verder is het vertrouwde Azorenhoog terug op zijn min of meer vertrouwde plek terechtgekomen. Het blijft voorlopig bij ons in een zuidwestelijke circulatie dan ook zeer zacht. Volgende week lijken de temperaturen heel langzaam iets lager te gaan zitten. Tegen de kerstdagen zou dat kunnen uitlopen op eerder normale temperaturen voor de tijd van het jaar, maar dat is nog geen zekerheid want er zijn ook veel zachtere oplossingen te vinden voor de kerstdagen.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het bij het starten van de dag eerst grijs met lokale nevel en mist. Die trekt langzaam op, maar er blijft vervolgens wel vrij veel bewolking hangen. Het blijft dan waarschijnlijk tot de late middag / avond droog terwijl er dan tijdelijk in de tweede helft van de ochtend en de eerste helft van de namiddag ook wat schuchtere en zeldzame opklaringen kunnen voorkomen. De temperaturen blijven erg zacht en hebben weinig of geen moeite om weer tot een 10-tal graden op te lopen. De eerst zwakke, later matige wind, komt uit een zuid tot zuidwestelijke hoek.

Tegen de late middag / avond nadert een zwakke regenzone en kan er wat regen vallen. Dat is ook vanavond en vannacht het geval met dan alweer erg zachte minima rond een 8 à 9 graden.

 

Morgen:

Morgen lijkt qua weerbeeld best nog wel mee te vallen. Waarschijnlijk blijft het na mogelijk nog enkele druppels in de vroege ochtend, ook dan weer de hele dag droog met perioden van zon, afgewisseld met wolkenvelden. De temperaturen blijven het goed doen en zitten ook dan weer gemakkelijk rond een tiental graden of zelfs net iets meer.

De nacht naar vrijdag houden we het ook droog met minima rond een 7-tal graden.

Overmorgen:

Vrijdag zit er ook een droge dag uit. De temperaturen blijven zeer goed presteren en zetten weer gemakkelijk een 10 tot 11 graden neer. Daarbij is er ook weer ruimte voor een aantal brede opklaringen. Zowel donderdag als vrijdag krijgen we dus een vrij aangenaam weerbeeld voor de tijd van het jaar.

Later:

Zaterdag wordt het een stuk minder. Een storing zal ons in de loop van de dag voorzien van regen. Het is wel opnieuw een erg zachte dag met ook op zaterdag temperaturen die weer wat opgehoogd zijn en nog altijd gemakkelijk naar een 10 tot 11 graden oplopen.

Samenvatting:

We starten vandaag nevelig en mistig aan de dag. Dat trekt geleidelijk op, maar er blijft veel bewolking hangen. Later op de dag komen er wat lokale, maar eerder schuchtere opklaringen. Het is wel zacht met maxima rond 10 graden en een zwakke, later matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind.

Geert, woensdag 16 december, 06.30 uur.

Winter in de tuin, betekent niet dat het kleurloos wordt. Kijk maar naar de felle kleuren van de takken van de cornus: