WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november is mijn boek verschenen! Het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders voor de komende feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

De luchtdruk is nog altijd erg hoog boven Rusland, maar dat hoog trekt zich geleidelijk wat naar het oosten terug. Ook op de Atlantische Oceaan vinden we een sterk hogedrukgebied terug, maar dat heeft zich zuidelijk terug getrokken zodat de weg vrij is gemaakt voor oceaanstoringen die via de Britse Eilanden hun weg naar West-Europa vinden. Op de Atlantische Oceaan neemt de depressie-activiteit snel toe. Dit onder regie van een diepe depressie die zich tussen IJsland en de Britse Eilanden ophoudt. Dat laag zal daar enkele dagen voor anker gaan. Het zorgt voor een stevige westelijke circulatie op de Atlantische Oceaan waarin zich gemakkelijk randstoringen vormen. Na het weekeind en naar midden volgende week toe belanden we zelfs weer in dubbele cijfers wat de maxima betreft. Winterweer voor onze regio is op de weerkaarten tot in de verste verten niet meer terug te vinden. Integendeel wordt het een erg wisselvallig en veel zachter weerbeeld met regelmatig regen en/of buien.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt in eerste instantie een grotendeels droge dag tot een flink stuk in de middag. Tegen dan nadert een volgende regenzone. De dag begint dan ook met enkele opklaringen, maar de bewolking neemt wel snel toe. Uiteindelijk raakt het dan ook weer zwaar bewolkt tot betrokken. In de loop van de late namiddag volgt dan al wat regen. De wind zit tegen dan in een zuidelijke hoek en waait meest matig, maar trekt geleidelijk wel wat aan. De maxima zitten daarbij rond een 9 tot zelfs een 10-tal graden.

In de nacht naar maandag staat er regen op het menu. De minima zijn dan nog wat zachter en zitten vanavond eerst nog rond een 8 graden. In de loop van de nacht komt echter steeds zachtere lucht binnen en tegen morgenochtend zijn de temperaturen al in de dubbele cijfers terechtgekomen. We staan dan ook al op met 11 tot 12 graden.

 

Morgen:

Morgen hebben we in de ochtend eerst nog wat last van een slepende regenzone die nog steeds voor perioden met regen of buien kan zorgen. Die regen trekt echter snel landinwaarts weg waarbij het in West-Vlaanderen al snel droog wordt, maar het in OOst-Vlaanderen nog wel een tijd regenachtig kan blijven, zeker in het oosten van de provincie. Het blijft erg zacht. Een zuidwestelijke wind voert nog zachtere lucht aan met maxima van 11 tot 12 graden. Lokaal misschien wel tot een graad of 13. In de namiddag zijn er meer en bredere droge perioden, al blijft een bui zeker tot de mogelijkheden behoren.

De nacht naar dinsdag blijft het meest bewolkt tot zwaar bewolkt met nog altijd erg zachte minima die niet onder 8-9 graden terechtkomen.

Overmorgen:

Dinsdag staat alweer een volgende regenzone op het menu. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met gaandeweg de dag weer perioden van regen of buien. De maxima blijven zacht en halen gemakkelijk een tiental graden of nog wat meer. De wind zit dan tijdelijk weer meer in een zuidelijke hoek en waait meest matig, aan zee soms vrij krachtig.

Ook de nacht naar woensdag wordt een hele zachte nacht met minima van om en nabij de 8 à 9 graden.

Later:

Woensdag lijkt de betere dag van de week te kunnen worden. Het blijft dan waarschijnlijk de hele dag droog terwijl er ook wat opklaringen kunnen voorkomen. De temperaturen blijven erg zacht en hebben weinig of geen moeite om weer tot een tiental graden op te lopen.

Samenvatting:

Vandaag start droog, maar de bewolking neemt wel gaandeweg verder en verder toe en het raakt dan ook al snel bewolkt. De zuidwestelijke, naar zuid draaiende wind, neemt overdag geleidelijk toe. Het is erg zacht met maxima vanmiddag rond 9 graden. Vanaf de late middag stijgen de regenkansen fors.

Geert, zondag 13 december, 09.40 uur.

Winter in de tuin, betekent niet dat het kleurloos wordt. Kijk maar naar de felle kleuren van de takken van de cornus: