ZA

04/27/2024

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

11° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag verschijnt mijn boek! het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Een storing, verbonden aan een depressie voor de Noorse kust, beïnvloedt ons weer. Deze storing ligt vlak voor onze kust en blijft hier de komende 24 tot 36 uur wat haperen. Boven Europa is de luchtdruk nog steeds hoog. Daar ligt een groot hogedrukgebied. De luchtdruk is laag voor de Portugese kust, want daar ligt een lagedrukgebied. De komende 48 uur gaat de luchtdruk stijgen boven de Britse Eilanden en vormt zich daar een nieuw hogedrukgebied. Dat gaat uiteindelijk samensmelten met het Europese hoog en vormt tegen het weekeind één groot gebied van hoge luchtdruk. Dat schuift geleidelijk wat naar het noordoosten waardoor bij ons de wind vanaf het weekeind uit een meer oostelijke hoek gaat waaien en daarmee wat koelere lucht aanvoert. De aanvoer van zachte zuidwestelijke winden wordt daarmee (minstens tijdelijk) de weg afgesnoerd en we krijgen dan ook enkele frissere, droge dagen waarbij er geleidelijk weer opklaringen aangevoerd worden. Later volgende week gaat het hoog weer wat aan de wandel waarbij de meest waarschijnlijke uitkomst is dat het naar het midden van de week toe weer wat zachter wordt doordat het hoog wat kantelt en we opnieuw met een meer zuidelijke aanvoer te maken krijgen. Zeker is dat echter nog niet helemaal, er zijn ook koelere oplossingen. In elk geval noteren we vandaag en morgen nog maxima van rond de dubbele cijfers en lijkt dat daarna toch wel even van de baan te zijn en krijgen we een koelere episode voor de kiezen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag overheerst de bewolking weer. Een zwakke storing trekt door onze omgeving, hetgeen opnieuw gepaard kan gaan met wat lichte regen of motregen, vooral later in de namiddag. Het zullen alleszins weer geen grote hoeveelheden zijn want de storing lost overdag geleidelijk aan op. Vele plekken houden het zelfs gewoon droog. De wind zoekt daarbij een meer zuidoostelijke richting op en waait matig, aan zee tegen het eind van de dag mogelijk zelfs tijdelijk vrij krachtig. De maxima blijven nog steeds zacht en zijn wat opgehoogd ten opzichte van de vorige dagen. Ook vandaag halen we nog gemakkelijk een 10 tot 11-tal graden.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat lichte regen of motregen. Het gaat ook iets meer waaien uit het zuiden tot zuidoosten. Er kan zich eventueel ook nevel en zelfs lokale mist gaan vormen.

Morgen:

Morgen ligt die zwakke storing nog steeds in onze buurt. Een naar zuidoost tot oost draaiende wind voert dan wat minder zachte lucht aan waarbij de maxima rond een 9-tal graden gaan zitten. We krijgen wel nog steeds veel wolken. De storing van vandaag blijft nog wat in onze buurt haperen en kan eventueel nog voor wat lichte regen zorgen. Vooral in het westen en aan zee is die kans niet uitgesloten. Het is daarbij ook wat nevelig.

Tegen de avond en de nacht naar zaterdag lossen de wolken geleidelijk een klein beetje op en komen er wat opklaringen. In de opklaringsgebieden vormt zich dan weer gemakkelijk nevel en mist bij minima rond een 5-6 graden.

Overmorgen:

Zaterdag wordt een rustige dag. Een meer noordoostelijke tot oostelijke wind voert dan koelere lucht aan met maxima van een 7-8 graden landinwaarts tot rond een graad of 9 aan zee. Het blijft droog met een mix van wolken en opklaringen.

In de nacht naar zondag kan het tijdens de opklaringen afkoelen naar een 2-4 graden en aan de grond komt mogelijk wat lichte vorst voor.

Later:

Zondag is het nog wat koeler geworden. Een oost tot zuidoostelijke wind voert dan drogere, maar ook koelere lucht aan waarbij de maxima tegen zondag naar een 6 à 8 graden dalen en de minima tijdens de nacht naar maandag rond het vriespunt kunnen gaan zitten of zelfs licht daaronder terecht komen. Er komen immers ook opklaringen aan en dat vergroot de kans op het voorkomen van wat lichte vorst in de nacht.

Samenvatting:

Vandaag wordt een meest bewolkte dag met nog steeds zachte maxima van rond 10-11 graden en een zwakke zuidelijke, geleidelijk wat aantrekkende wind. Het is overwegend droog al is wat lichte (mot)regen in de late namiddag niet uitgesloten.

Geert, donderdag 26 november, 06.45 uur.

Het is al november, maar de sierappeltjes in de tuin staan op hun mooiste: