ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Noot vooraf: hou morgen woensdag, 25 november om 19.30 uur even vrij in je agenda want dan stel ik live op mijn Facebook-account (https://www.facebook.com/naessensgeert/) de verschijning van mijn boek voor! Bevestig via Facebook (https://www.facebook.com/naessensgeert/) alvast ook jouw aanwezigheid!

De dominantie van hogedrukgebieden op de weerkaarten, is totaal. Die vormen één langgerekte gordel vanaf het oosten van Europa tot ver boven de Atlantische Oceaan. Ten noorden daarvan staat er boven die Atlantische Oceaan een westcirculatie, maar door de hogedrukgebieden kan die niet ver naar het zuiden doordringen. In onze omgeving krijgen we echter regelmatig te maken met uitlopers van storingen die tot over onze omgeving geraken en hier zorgen voor veel bewolking met van tijd tot tijd eens wat lichte regen. Door deze drukverdeling blijven we wel telkens in vrij zachte lucht zitten die met een zuidwestelijke stroming tot bij ons geraakt. Vanaf donderdag vormt zich een trog boven de Britse Eilanden waardoor de hogedrukgordel in twee stukken breekt. Het oostelijke stuk vormt dan een hoog boven Oost-Europa. Het westelijke deel trekt vrij snel via de Britse Eilanden richting Scandinavië waardoor bij ons met een aflandige stroming tijdelijk koelere lucht aangevoerd wordt. In de tweede helft van de week en komend weekeind zakken zowel de maxima als de minima. Mogelijk vormt zich daarbij ook mist. Tijdens en ook kort na het weekeind kan het tijdelijk koeler worden met mogelijk ook wat (lichte) nachtvorst, al is dat nog niet zeker. Dat scenario lijkt niet lang stand te houden want na het weekeind wordt de druk vanaf de Atlantische Oceaan weer groter en komen we waarschijnlijk vrij snel weer in zachtere lucht terecht.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start zwaar bewolkt tot betrokken. Er kan in de ochtend vooral aan zee tijdelijk nog wat lichte motregen vallen, maar dat zal een randverschijnsel zijn. De meeste plekken houden het gewoon droog. Gaandeweg en zeker in de namiddag wordt de kans op wat bredere opklaringen wat groter. We houden het dan droog en het weerbeeld wordt wat vriendelijker. De temperaturen blijven rond een graad of 11 zitten bij een zwakke tot matige wind uit een zuidelijke hoek.

Vanavond en vannacht is het meestal wisselend tot zwaar bewolkt en droog. De minima zitten dan rond een 6 graden, lokaal eventueel wat lager. Er kan zich lokaal wat nevel vormen.

Morgen:

Morgen blijven we ook nog in een vrij zachte zuidelijke stroming zitten. Door de heersende drukverdeling (zie algemene weerbespreking) blijven we in een status quo zitten tussen hogedrukgebieden en uitlopers van storingen. Het blijft wisselend bewolkt, maar we krijgen wel steeds meestal droge omstandigheden. De maxima halen net als de vorige dagen rond een graad of 11 bij een matige wind uit een zuid(west)elijke hoek.

Tegen de avond en nacht neemt de bewolking weer toe en kan er eventueel weer wat lichte regen gaan vallen. De minima zitten dan rond een 6-7 graden in de nacht naar donderdag.

Overmorgen:

Donderdag overheerst de bewolking dan weer. Een zwakke storing trekt weer door onze omgeving, hetgeen opnieuw gepaard kan gaan met wat lichte regen of motregen. Het zullen alleszins weer geen grote hoeveelheden zijn want de storing lost overdag geleidelijk aan op. De wind zoekt daarbij een meer zuidoostelijke richting op en waait matig. De maxima vallen wat terug en bivakkeren dan rond een 9 tot 10-tal graden.

In de nacht naar vrijdag kan het met opklaringen wat meer afkoelen. Er kan zich eventueel ook nevel en mist gaan vormen.

Later:

Vrijdag is het nog altijd erg rustig weer. Een naar zuidoost tot oost draaiende wind voert dan wat minder zachte lucht aan waarbij de maxima rond een 9-tal graden gaan zitten. We krijgen opnieuw een mix van wolken en opklaringen en het is wat nevelig.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een mix van wolkenvelden en opklaringen te verwerken. Er kan eventueel in de ochtend nog een spatje motregen vallen, maar de meeste plekken houden het droog. Maxima vanmiddag rond een 11-tal graden bij een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind.

Geert, dinsdag 24 november, 06.35 uur.

Het is al november, maar de sierappeltjes in de tuin staan op hun mooiste: