DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met centrum boven Polen, beïnvloedt ons weer. Het zorgt voor een diepe zuidelijke stroming vanuit de Middellandse Zee met aanvoer van erg warme en droge lucht. Het hoog trekt geleidelijk oostwaarts waardoor de stroming meer zuidoostelijk wordt en zorgt in onze omgeving voor enkele hoogzomerse dagen. In de loop van de week ontwikkelt zich een nieuw hoog in het zeegebied tussen IJsland en Schotland, waardoor later in de week de stroming meer oost tot noordoostelijk wordt. Tegen het midden van de week wordt de aanvoer van de warmste lucht daardoor afgesnoerd en komt er geleidelijk minder warme lucht binnen. In de tweede helft van de week gaan de temperaturen er dan geleidelijk aan weer op achteruit en gaan weer naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. Tegen het weekeind echter, lijkt de stroming weer meer zuidoostelijk te worden waarmee dan weer wat warmere lucht zou kunnen binnenlopen. Het blijft over de hele lijn kurkdroog. Neerslaggebieden kunnen ons door de hoge druk voorlopig onmogelijk bereiken zodat de droogte voorlopig gewoon verder gaat.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een stralende zomerdag. De temperaturen lopen nog hoger op dan gisteren en tikken op diverse plekken landinwaarts in de loop van de namiddag dan ook gemakkelijk de 30 graden aan. Er is amper nog bewolking aanwezig of het moeten enkele verspreide hoge sluierwolkjes zijn. De wind zit hierbij in een zuidelijke tot zuidoostelijke hoek en waait zwak tot matig.

Vanavond koelt het nog trager af dan gisteren met temperaturen die nog heel lang erg hoog blijven zitten. De nachten worden wel geleidelijk aan steeds langer zodat heel hoge minima niet meer aan de orde zijn, maar toch blijven de temperaturen tegen de ochtend nog rond een 13 tot 14 graden zitten. In stedelijke gebieden is dat gemakkelijk een aantal graden hoger.

Morgen:

Ook morgen wordt een uitgelezen en uitzonderlijke septemberdag. De temperaturen lopen hoog op en halen gemakkelijk waarden die vooraan de 30 graden uitkomen. Dinsdag wordt trouwens meteen ook de warmste dag van deze periode. Het is volop zonnig met amper of zelfs helemaal geen wolken en een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

Net als vandaag verloopt de avond ook morgen weer erg warm met maar heel langzaam dalende temperaturen. Die komen tegen de ochtend uiteindelijk weer uit rond een 13 à 14-tal graden, in steden is dat wat hoger.

Overmorgen:

Tegen woensdag draait de stroming geleidelijk meer naar een noordoostelijke tot oostelijke richting waarmee de warmste lucht de pas afgesneden wordt. Woensdag halen we dan ook geen 30 graden meer waarbij meteen de kansen voor een hittegolf verdwijnen. Niettemin wordt woensdag zeker nog een warme zomerse dag met veel zon en hoge temperaturen die zeker landinwaarts nog gemakkelijk de zomerse grens van 25 graden of meer halen.

Later:

Donderdag zit de wind in een noordoostelijke hoek en waait iets harder. We wisselen van hogedrukgebied waarbij er met die noordoostelijke wind ook wat minder warme lucht aangevoerd wordt. Een zomerse dag zit er dan niet meer in, maar met temperaturen die nog heel vlot over de 20 graden gaan, mogen we ook niet ontevreden zijn. Er kunnen wat wolkenvelden in de aanvoerrichting zitten, maar de zon blijft het grootste deel van de dag voor haar rekening nemen.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een heel mooie en warme zomerdag in september. De temperaturen lopen erg hoog op en tikken vanmiddag lokaal de 30 graden aan. Dat gaat gepaard met alleen maar zon en een zwakke aflandige, zuid tot zuidoostelijke wind.

Geert, maandag 14 september, 06.20 uur.

De nieuwe minuut natuur van deze week zoemt in op de grote verscheidenheid qua kleur, vorm en grootte bij de rozenbottels: