DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat met centrum richting Polen koerst, beïnvloedt ons weer. Het zorgt voor een diepe zuidelijke stroming vanuit de Middellandse Zee met aanvoer van erg warme en droge lucht. Het hoog blijft de eerste dagen op ongeveer dezelfde plaats liggen en zorgt in onze omgeving voor enkele hoogzomerse dagen. In de loop van de week ontwikkelt zich een nieuw hoog in het zeegebied tussen IJsland en Schotland, waardoor later in de week de stroming meer oost tot noordoostelijk wordt. Tegen het midden van de week wordt de aanvoer van de warmste lucht daardoor afgesnoerd en komt er geleidelijk minder warme lucht binnen. In de tweede helft van de week gaan de temperaturen er dan geleidelijk aan weer op achteruit en gaan weer naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. Het blijft over de hele lijn kurkdroog. Neerslaggebieden kunnen ons door de hoge druk voorlopig onmogelijk bereiken zodat de droogte voorlopig gewoon verder gaat.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag kan het kwik weer de weg omhoog vinden en zelfs mogelijk al direct naar zomerse waarden doorlopen van rond de 25 graden landinwaarts. Aan zee noteren we maxima van rond een graad of 23-24. Een naar zuid tot zuidoost draaiende stroming zorgt voor de aanvoer van deze zeer erg warme lucht. Er is daarbij veel zon met amper nog wolken. Er kan misschien tijdelijk eens links of rechts een wolkje opduiken, maar dit stelt amper iets voor. De rook van de Amerikaanse bosbranden die er de vorige dagen nog hoog in de atmosfeer hing, is intussen ook verdwenen want de stroming wordt ook op grote hoogte meer zuidelijk.

Vanavond koelt het dan langzaam af, maar we houden nog lang aangename temperaturen vast. In de nacht dalen de minima geleidelijk aan verder naar een graad of 13-14 tegen de ochtend. Het is daarbij erg rustig met een heel zwakke zuidelijke tot zuidoostelijke wind en lokaal kan er zich tegen de ochtend eventueel wat nevel vormen.

Morgen:

Morgen wordt een stralende zomerdag. De temperaturen lopen nog hoger op en tikken op diverse plekken in de loop van de namiddag dan ook gemakkelijk de 30 graden aan. Er is amper nog bewolking aanwezig of het moeten enkele verspreide wolkjes zijn. De wind zit dan in een zuidelijke tot zuidoostelijke hoek en waait zwak tot matig.

‘s Avonds koelt het nog trager af dan vandaag met temperaturen die nog heel lang erg hoog blijven zitten. De nachten worden wel geleidelijk aan steeds langer zodat heel hoge minima niet meer aan de orde zijn, maar toch blijven de temperaturen tegen de ochtend nog rond een 14 graden zitten. In stedelijke gebieden is dat gemakkelijk een aantal graden hoger.

Overmorgen:

Ook dinsdag wordt een uitgelezen en uitzonderlijke septemberdag. De temperaturen lopen hoog op en halen gemakkelijk waarden die vooraan de 30 graden uitkomen. Dinsdag wordt trouwens meteen ook de warmste dag van deze periode. Het is volop zonnig met amper of zelfs helemaal geen wolken en een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

Later:

Tegen woensdag draait de stroming geleidelijk meer naar een noordoostelijke tot oostelijke richting waarmee de warmste lucht de pas afgesneden wordt. Woensdag halen we dan ook geen 30 graden meer waarbij meteen de kansen voor een hittegolf verdwijnen. Niettemin wordt woensdag zeker nog een warme zomerse dag met veel zon en hoge temperaturen die zeker landinwaarts nog gemakkelijk de zomerse grens van 25 graden of meer halen.

Samenvatting:

Vandaag wordt een mooie, zonnige en zomers warme dag. Er zijn amper of geen wolken meer en de temperaturen lopen meteen hoog op. Landinwaarts kunnen we al zomerse waarden van rond de 25 graden bereiken. Aan zee rond 23-24 graden. Er staat daarbij een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Geert, zondag 13 september, 06.45 uur.

De nieuwe minuut natuur van deze week zoemt in op de grote verscheidenheid qua kleur, vorm en grootte bij de rozenbottels: