DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met centrum boven Polen, beïnvloedt nog even ons weer. Het zorgt voor een oostelijke aanvoer van erg warme en droge lucht. Het hoog trekt geleidelijk oostwaarts en zorgt in onze omgeving voor enkele hoogzomerse dagen. Morgen ontwikkelt zich een nieuw hoog in het zeegebied tussen IJsland en Schotland, waardoor de stroming meer oost tot noordoostelijk, later zelfs tijdelijk noordelijk wordt. Tegen het midden van de week wordt de aanvoer van de warmste lucht daardoor afgesnoerd en komt er geleidelijk minder warme lucht binnen. In de tweede helft van de week gaan de temperaturen er dan geleidelijk aan weer op achteruit en gaan weer naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. Tegen het weekeind echter, lijkt de stroming weer meer oostelijk tot zuidoostelijk te worden waarmee dan weer wat warmere lucht zou kunnen binnenlopen. Het blijft over de hele lijn kurkdroog of het zou heel tijdelijk een drupje moeten zijn ergens op woensdagochtend. Neerslaggebieden kunnen ons door de hoge druk voorlopig onmogelijk bereiken zodat de droogte voorlopig gewoon verder gaat.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een uitgelezen en uitzonderlijke septemberdag. De temperaturen lopen hoog op en halen gemakkelijk waarden die vooraan de 30 graden uitkomen. Dat gaat van een volle 30 graden aan de kustlijn tot een lokale 33, misschien wel 34 graden landinwaarts. Vandaag wordt trouwens meteen ook de warmste dag van deze periode. Het is volop zonnig met amper of zelfs helemaal geen wolken op een enkele hoge sluierwolk niet te na gesproken en een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

Net als gisteren verloopt de avond ook vandaag weer erg warm met maar heel langzaam dalende temperaturen. Die komen tegen de ochtend uiteindelijk weer uit rond een 13 à 15-tal graden, in steden is dat wat hoger.

Morgen:

Tegen morgen draait de stroming geleidelijk meer naar een noordoostelijke tot oostelijke richting waarmee de warmste lucht de pas afgesneden wordt. Woensdag halen we dan ook geen 30 graden meer waarbij meteen de kansen voor een hittegolf verdwijnen. Niettemin wordt woensdag zeker nog een warme zomerse dag met veel zon en hoge temperaturen die zeker landinwaarts nog gemakkelijk de zomerse grens van 25 graden of meer halen. In de ochtend zijn er wel tijdelijk wat meer wolkenpartijen aanwezig, vooral middelbare wolkenvelden. Het is niet onmogelijk dat daar links of rechts dan toch eventueel een heel heel licht buitje uit valt.

In de avond koelt het dan evident ook sneller af en tegen donderdagochtend zitten de minima rond een graad of 12-13. De noordoostelijke wind gaat ook wat harder waaien tegen die tijd.

Overmorgen:

Donderdag zit de wind in een noordoostelijke tot noordelijke hoek en waait iets harder. Zeker aan zee kan de wind tijdelijk vrij krachtig worden. We wisselen van hogedrukgebied waarbij er met die noordoostelijke tot noordelijke wind ook wat minder warme lucht aangevoerd wordt. Een zomerse dag zit er dan niet meer in, maar met temperaturen die nog heel vlot over de 20 graden gaan, mogen we ook niet ontevreden zijn. Er kunnen wat wolkenvelden in de aanvoerrichting zitten, maar de zon blijft het grootste deel van de dag voor haar rekening nemen.

Later:

Vrijdag draait de wind iets terug naar een noordoostelijke tot oostelijke hoek en zwakt ook weer wat af. Het hogedrukgebied boven de Noordzee komt dichterbij en zorgt voor wat rustigere condities. Er is opnieuw volop zon, het blijft droog en de temperaturen kunnen er dan weer een graadje bij doen.

Samenvatting:

Vandaag wordt een dag die niet zou misstaan hartje zomer. Het wordt zeer heet met maxima tussen 30 en 33 graden. Er is volop zon bij een zwakke tot matige wind uit oostelijke richtingen.

Geert, dinsdag 15 september, 06.30 uur.

De nieuwe minuut natuur van deze week zoemt in op de grote verscheidenheid qua kleur, vorm en grootte bij de rozenbottels: