DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag vormt zich boven Europa geleidelijk een apart hogedrukgebied dat de komende dagen zal zorgen voor een zeer warme zuidelijke stroming. Daarbij zitten we vandaag ook nog met een zwak koufront dat tijdelijk onze regio schampt, maar vanavond en vannacht als warmtefront terug naar het noorden geduwd wordt. We nemen er hier nog even de pluimverwachting van het Europese model bij van deze ochtend. Daarbij is duidelijk dat er voor de komende dagen een historische septemberhitte in de steigers staat:

We zien duidelijk dat de warmte vanaf morgen naar ons toekomt en dat er dan tijdens de eerste helft van de komende week enkele zeer warme dagen ingetekend staan met temperaturen die telkens gemakkelijk eind de 20, rond de 30 graden uitkomen. Dinsdag lijkt de warmste dag van de reeks te gaan worden, waarna dan de temperaturen in de tweede helft van de week geleidelijk wat minder extreem worden. Dat heeft dan te maken met het feit dat het sturende hoog ten noordoosten van ons komt te liggen en dat er dan langzaam wat minder hete lucht naar ons toe gevoerd wordt vanuit een oost tot noordoostelijke hoek.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag gaan de temperaturen opnieuw iets lager zitten, maar halen toch nog steeds gemakkelijk een graad of 20. Er is tijdelijk weer meer bewolking en de wind trekt gaandeweg de dag naar een zuid tot zuidoostelijke hoek. Er trekt immers een zwak koufront door, maar zelfs die ene drup regen die er eerst nog in zat, is intussen uit de verwachting verdwenen. Het blijft dus droog met een mix van wolken en opklaringen. Tegen het eind van de dag worden de opklaringen breder.

Verder valt vandaag net als gisteren ook nog op dat de lucht tijdens de opklaringen niet helder blauw is, maar eerder flets van kleur! Dat is rook die afkomstig is van de bosbranden in Californië en die op grote hoogte van over de VS de oversteek over de Atlantische Oceaan gemaakt heeft naar Europa. Eén en ander is ook te zien op onderstaande kaartje waar de rook op ingetekend is:

Die rook heeft o.a. een kleine invloed op de temperaturen. Zonder die rook zou het zowel gisteren als vandaag een graadje zachter geworden zijn. Ze zorgde er ook voor dat de zon gisterenavond heel rood onder ging. Of hoe fenomenen aan de andere kant van de planeet een directe invloed op ons weer kunnen hebben.

In de avond en nacht naar zondag wordt het opnieuw rustiger met een heel zwakke zuidelijke wind en minima die tegen de ochtend rond een 11 tot 13 graden gaan zitten.

Morgen:

Morgen kan het kwik weer de weg omhoog vinden en zelfs mogelijk al direct naar zomerse waarden doorlopen van rond de 25 graden. Een naar zuid tot zuidoost draaiende stroming zorgt dan voor de aanvoer van erg warme lucht. Er is daarbij veel zon met nog slechts enkele wolkenvelden. De rook zal dan ook verdwenen zijn want de stroming wordt ook op grote hoogte meer zuidelijk.

In de nacht naar maandag is het dan licht bewolkt tot helder met minima rond een 13-tal graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Maandag wordt een stralende zomerdag. De temperaturen lopen nog hoger op en tikken op diverse plekken gemakkelijk de 30 graden aan. Er is amper nog bewolking aanwezig of het moeten enkele verspreide wolkjes zijn. De wind zit dan in een zuidelijke tot zuidoostelijke hoek en waait zwak tot matig.

Later:

Ook dinsdag wordt een uitgelezen en uitzonderlijke septemberdag. De temperaturen lopen hoog op en halen gemakkelijk waarden die vooraan de 30 graden uitkomen. Het is volop zonnig met amper of zelfs helemaal geen wolken.

Samenvatting:

Er is vandaag tijdelijk wat meer bewolking. Toch wisselen wolken en opklaringen elkaar af en het blijft droog bij maxima rond of vooraan de 20 graden. Let ook op de rook die op grote hoogte aanwezig is door de Amerikaanse bosbranden (zie ook dagbespreking) waardoor de lucht eerder flets en niet strakblauw van kleur is.

Geert, zaterdag 12 september, 09.35 uur.

Kijk in de nieuwe minuut mee naar een rustgevend klaterend riviertje: