DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten nog heel even in een zonale stroming, maar de bakens worden de komende dagen verzet. Deze stroming vormt zich nog steeds tussen lagedrukgebieden die ver ten noorden (in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen) van ons passeren en een uitloper van het Azorenhoog die via Frankrijk een stevige voet aan de grond heeft in Europa. Deze drukverdeling blijft nog heel even bestaan, waarbij wij op de noordelijke flank van die Azorenuitloper zitten in een aanhoudend westelijke stroming. Daarin trekken dan af en toe staartjes van storingen tot over onze omgeving, maar ook die zijn allemaal niet bijster actief. Morgen trekt zo een (voorlopig laatste) nieuwe staart van een storing door onze omgeving. Het blijft opvallend hoe droog het daarbij in onze omgeving maar blijft. Op eens een enkele lokale bui of wat lichte verspreide regen niet te na gesproken, blijft het droog.

Vanaf morgen vormt zich dan boven Europa geleidelijk een apart hogedrukgebied dat begin volgende week zal zorgen voor een zeer warme zuidelijke stroming. We nemen er hier nog even de pluimverwachting van het Europese model bij van deze ochtend. De onzekerheid van gisteren is weer totaal verdwenen uit die pluim en maakt plaats voor een historische septemberhitte die in de steigers staat:

Hier is duidelijk te zien dat we begin volgende week met een nieuwe opstoot van extreme warmte te maken zullen krijgen met voor septemberse normen zelfs mogelijk heel erg warme dagen. Op maar liefst vier dagen laat het Europese model hier temperaturen zien van meer dan 30 graden. Dat zou betekenen dat zelfs een regionale hittegolf tot de mogelijkheden behoort. Eerst maar eens zien, maar dat het begin volgende week erg warm wordt, is wel een zekerheid.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we aan de voorzijde van een volgende (opnieuw erg zwakke) storing die morgen zal doortrekken. De wind trekt naar een meer zuidwestelijke tot zuidelijke hoek en er wordt daarbij weer warmere lucht aangevoerd. De maxima kunnen dan vanmiddag ook oplopen richting een 23-tal graden. Daarbij zijn er brede opklaringen, afgewisseld met een paar wolkenvelden, maar de zon heeft duidelijk het hoofdaandeel van de dag in handen.

Vanavond blijft het vervolgens nog licht bewolkt, maar in de nacht naar zaterdag neemt vervolgens de bewolking weer toe. De minima zitten tegen de ochtend rond een 11-12 graden. Aan zee net iets zachter. De kans op het opduiken van nevel en mist is minder groot dan tijdens de voorbije nacht.

Morgen:

Morgen gaan de temperaturen opnieuw iets lager zitten, maar halen toch nog steeds gemakkelijk een graad of 20. Er is tijdelijk weer meer bewolking en de wind trekt gaandeweg de dag naar een zuid tot zuidoostelijke hoek. Misschien dat er tijdelijk hier of daar eens een spat regen valt, maar ook niet meer dan dat. Er trekt dan een zeer zwak koufront over dat eventueel voor die ene drup regen zou kunnen zorgen. Tegen het eind van de dag worden de opklaringen breder.

In de avond en nacht naar zondag wordt het opnieuw rustiger met een heel zwakke zuidelijke wind en minima die tegen de ochtend rond een 11 tot 13 graden gaan zitten.

Overmorgen:

Tegen zondag kan het kwik weer de weg omhoog vinden en zelfs mogelijk al direct naar zomerse waarden doorlopen van rond de 25 graden. Een naar zuid tot zuidoost draaiende stroming zorgt dan voor de aanvoer van erg warme lucht. Er is daarbij veel zon met nog slechts enkele wolkenvelden.

Later:

Maandag wordt een stralende zomerdag. De temperaturen lopen nog hoger op en tikken op diverse plekken gemakkelijk de 30 graden aan. Er is amper nog bewolking aanwezig of het moeten enkele verspreide wolkjes zijn. De wind zit dan in een zuidelijke tot zuidoostelijke hoek en waait zwak tot matig.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we een mooie nazomerse dag. De temperaturen lopen landinwaarts op naar een 22 tot 23-tal graden met veel zon. Af en toe zijn er een paar wolken, maar zonder veel erg. De wind waait zwak en kiest een zuidwestelijke richting als uitvalsbasis.

Geert, vrijdag 11 september, 06.20 uur.

Kijk in de nieuwe minuut mee naar een rustgevend klaterend riviertje: