DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een depressie met kern net ten noorden van Ierland, ligt boven de Britse Eilanden. Het koufront van deze depressie ligt inmiddels boven het midden van ons land en trekt verder naar het oosten weg. Een tweede zwakker koufront komt tegen zaterdagochtend door met wat regen of een bui. Het lagedrukgebied trekt daarbij intussen geleidelijk verder richting de Noorse kust. Wij komen daarbij terecht in een meer westelijk gerichte stroming die wat minder warme lucht aanvoert. De echte overgang naar koelere lucht zit op zaterdag, bij het tweede zwakkere koufront. Vanaf zondag gaat de luchtdruk boven Europa weer wat stijgen, maar vanaf de Atlantische Oceaan voeren depressies de druk op waardoor we volgende week in een zonale, westelijke stroming terechtkomen. We krijgen dan de hele week koelere temperaturen waarbij er van tijd tot tijd een eerder zwakke storing tot bij ons geraakt met wat regen of een enkele bui. Later in de week bereikt frissere lucht ons en kan het nog wat koeler worden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vanochtend trekt er een koufront door onze regio. Veel regen zit daar voor ons niet meer op. De regen zit in het centrum van het land. De oostelijke regio’s van Oost-Vlaanderen geraken daar nog net in, maar ook die regen trekt vrij snel verder oostelijke weg. Het wordt wel overal een bewolkte start van de dag met dus in het oosten mogelijk wat verspreide regen of een buitje. Later komen er dan geleidelijk aan opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden. Vanmiddag worden die opklaringen geleidelijk aan breder. Het wordt een flink stuk minder warm dan gisteren, maar toch lopen de maxima nog op naar een 23 graden aan zee tot rond een graad of 26 landinwaarts. Opmerkelijk daarbij is dat we die temperaturen eigenlijk al van in de vroege ochtend te pakken hebben! We starten de dag met 22 tot 25 graden, dus er komt niet meer zoveel bij. Er staat daarbij een boven land matige zuidwestelijke wind. Af en toe schiet die tot vrij krachtig uit. Aan zee waait die vrij krachtig tot krachtig.

In de avond wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af en koelt het heel traag af. In de nacht naar zaterdag is het dan wisselend bewolkt met minima rond een 15-tal graden tegen de ochtend. Tegen dan kan er eventueel ook lokaal weer wat lichte regen of een enkele bui opduiken, zeker niet overal.

Morgen:

Morgen wordt een licht wisselvallige en minder warme dag. Er trekt nog een zwak koufront door in de vroege ochtend met mogelijk nog wat verspreide regen of enkele buien. Daarna volgt dan een wisselvallige dag met een mix van wolken en opklaringen en een kleine kans op nog een verspreide lokale bui. De opklaringen worden wel gaandeweg de dag steeds breder. De maxima zitten dan vooraan de 20 graden en de wind draait naar een meer westelijke richting. Die blijft wel vrij krachtig tot krachtig, mogelijk zelfs tijdelijk hard waaien aan de kust. Boven land is die matig tot vrij krachtig en waait vlagerig.

In de nacht naar zondag wisselen wolken en opklaringen elkaar af bij minima rond een 13 à 14-tal graden.

Overmorgen:

Ook zondag is het minder warm met maxima die vooraan de 20 graden zitten. Het is daarbij licht wisselvallig met een mix van wolkenvelden en opklaringen. Gaandeweg de dag is al eens een lichte bui mogelijk, maar veel plekken houden het ook gewoon de hele dag droog. Het blijft wel flink doorwaaien met ook op zondag een goed doorstaande westelijke wind die aan de kust vrij krachtig tot krachtig kan uitpakken. Boven land waait die matig tot vrij krachtig.

Later:

Ook op maandag zal het wat minder warm zijn met maxima vooraan de 20 graden. Het algemene weerbeeld blijft licht wisselvallig; wolken en opklaringen wisselen elkaar af en er kan plaatselijk al eens een lokale bui aan te pas komen.

Samenvatting:

De dag start erg zacht met temperaturen tussen 22 en 25 graden en veel bewolking. In de oostelijke regio’s is wat regen mogelijk, maar die trekt snel weg. Geleidelijk verschijnen er vanaf de kust opklaringen die vanmiddag landinwaarts trekken. Het wordt dan 23 tot 26 graden. Er staat daarbij vrij veel wind uit het westen. Aan zee waait die zelfs bij momenten vrij krachtig tot krachtig.

Geert, vrijdag 21 augustus, 6.35 uur.

Het is de tijd van de wespen. Je vindt ze weer overal in grote getale terug: