DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Midden Europa is de luchtdruk hoog. Boven de Britse Eilanden ligt een lagedrukgebied waarvan het warmtefront ons intussen is gepasseerd. Het koufront ligt dichtbij en zal in de nacht van donderdag op vrijdag door ons land trekken, vandaag nog voorafgegaan door een thermische vore.  Tussen beide systemen in zitten wij vandaag in een warme sector met een (stevige) zuidelijke tot zuidwestelijke stroming. Na het koufront dat op vrijdag doorloopt, volgt nog een tweede koufront van het Atlantische hoofdlaag. Daarna komen we dan in het weekeind tijdelijk in een wat meer uitgesproken westelijke zonale stroming terecht. Dit is maar heel tijdelijk want na het weekend stijgt de luchtdruk weer boven Europa en worden storingen weer wat meer (maar niet volledig) op afstand gehouden. We krijgen dan een licht wisselvallig weerbeeld voor de kiezen. Later volgende week wordt het opnieuw wisselvalliger en waarschijnlijk wat koeler.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt weer een erg warme dag. Met een naar zuid gedraaide wind kunnen de maxima weer hoog oplopen. We beginnen de dag al met temperaturen die rond de 20 graden zitten. Landinwaarts komen we vanmiddag weer gemakkelijk richting de 27 graden uit, aan zee loopt het kwik op naar een graad of 25. Dat verloopt zeker niet zonnig, integendeel. Er zijn erg veel wolken aanwezig en het is zelfs mogelijk dat daar in de ochtend al hier of daar eens wat regen of een buitje bij tevoorschijn komt. Vanmiddag loopt de kans op forse buien flink op. Er kunnen dan gemakkelijk buien ontstaan met onweer. Daarbij is veel regen mogelijk op een korte periode en ook hagel en windstoten behoren tot de mogelijkheden.

Vanavond moeten we dan ook eerst een reeks buien verwerken. Dat kunnen ook dan eventueel nog felle regen- of onweersbuien zijn. Later in de nacht is er heel veel bewolking en volgt er dan gewoon af en toe eens wat regen bij tussenpauzen. Het blijft ook dan een zachte nacht met minima rond een graad of 18.

Morgen:

Morgenochtend trekt er een koufront door onze regio. Veel regen zal daar niet meer opzitten. Waarschijnlijk wordt het een bewolkte start van de dag met wat verspreide regen of een buitje. Later komen er dan geleidelijk aan opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden. Het wordt een flink stuk minder warm dan vandaag, maar toch lopen de maxima morgen in de namiddag nog op naar een 23 graden aan zee tot rond een graad of 25 landinwaarts. Er staat daarbij een matige zuidwestelijke wind.

In de avond en in de nacht naar zaterdag is het dan wisselend bewolkt met minima rond een 15-tal graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Zaterdag wordt een licht wisselvallige en minder warme dag. Er trekt nog een tweede koufront door in de vroege ochtend met mogelijk nog wat verspreide regen of enkele buien. Daarna volgt dan een wisselvallige dag met een mix van wolken en opklaringen en een kleine kans op nog een verspreide lokale bui. De maxima zitten dan vooraan de 20 graden en de wind draait naar een meer westelijke richting.

Later:

Ook zondag is het minder warm met maxima die vooraan de 20 graden zitten. Het is daarbij licht wisselvallig met een mix van wolkenvelden en opklaringen. Gaandeweg de dag is al eens een lichte bui mogelijk, maar veel plekken houden het ook gewoon de hele dag droog.

Samenvatting:

Het wordt een warme dag die al start met temperaturen rond 20 graden. Die lopen snel op tot maxima van 25 tot 27 graden, maar er is wel veel bewolking met zelfs kans op een bui. Deze namiddag wordt de buienkans snel en fors groter. Er zijn dan flinke regen- en onweersbuien mogelijk, lokaal eventueel met schade of overlast.

Geert, donderdag 20 augustus, 6.40 uur.

Het is de tijd van de wespen. Je vindt ze weer overal in grote getale terug: