DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Midden Europa is de luchtdruk hoog. Dit gebied met hoge luchtdruk schuift geleidelijk aan oostwaarts op. Ten westen van Frankrijk ligt een lagedrukgebied. Dit lagedrukgebied wordt opgenomen als randstoring van een Atlantisch lagedrukgebied dat geleidelijk aan dichterbij komt.  Tussen beide systemen in zitten wij met een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming.

Het laag ten westen van Frankrijk heeft een warmtefront dat vandaag bij ons arriveert. Het koufront van dat laag komt in de nacht van donderdag op vrijdag binnenlopen, maar wordt nog voorafgegaan door een thermisch laag dat zich boven Frankrijk zal vormen in de warme sector van dit systeem. Na het koufront dat op vrijdag doorloopt, volgt nog een tweede koufront van het Atlantische hoofdlaag. Daarna komen we dan in het weekeind tijdelijk in een wat meer uitgesproken westelijke zonale stroming terecht. Dit is maar heel tijdelijk want na het weekend stijgt de luchtdruk weer boven Europa en worden storingen weer wat meer (maar niet volledig) op afstand gehouden. We krijgen dan een licht wisselvallig weerbeeld voor de kiezen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag arriveert geleidelijk aan een nieuwe depressie boven de Britse Eilanden. Daarvoor zit een randstoring ten westen van Frankrijk. Daardoor gaat de stroming bij ons weer een meer zuidelijke richting krijgen met een matige wind en kan weer wat warmere lucht tot bij ons geraken. De temperaturen gaan er dan ook weer een graadje op vooruit en lopen landinwaarts weer voorzichtig richting de 23-24 graden. Aan zee rond een graad of 22. Het algemene weerbeeld ziet er niet zo goed uit. Er zijn in de vroege ochtend nog een paar opklaringen mogelijk, maar de bewolking neemt vanochtend al snel toe. Vanmiddag slaat de lucht dan helemaal dicht en uiteindelijk komt er dan regen van. De timing van de regen is wat vervroegd ten opzichte van de vorige dagen. We krijgen in de loop van de middag al met die regen te maken.

Vanavond en vannacht trekt dan een warmtefront door onze regio met regen. Het wordt een regenachtige nacht, maar wel opnieuw met erg hoge minima die gemakkelijk rond de 18 graden kunnen blijven zitten. Tegen de ochtend wordt het geleidelijk aan droog. De wind zit daarbij in een zuid tot zuidwestelijke richting en waait matig, soms aan de kust vrij krachtig.

Morgen:

Morgen wordt weer een erg warme dag. Met een naar zuid gedraaide wind kunnen de maxima dan weer hoog oplopen. Landinwaarts komen we dan weer gemakkelijk eind de 20 graden, zelfs lokaal richting de 30 graden uit. Het is eerst vrij zonnig, al blijven er zeker telkens wel ook een aantal wolkenvelden over. Later neemt de bewolking weer toe en tegen de late middag en de avond zijn regen- of onweersbuien mogelijk.

Morgenavond moeten we dan eerst een reeks buien verwerken. Dat kunnen eventueel felle regen- of onweersbuien zijn. Later in de nacht volgt er dan gewoon regen bij tussenpauzen. Het blijft ook dan een zachte nacht met minima rond een graad of 15.

Overmorgen:

Vrijdag trekt er een koufront door onze regio. Dat zag er aanvankelijk redelijk actief uit, maar in de laatste runs van de diverse modellen was die activiteit weer flink afgezwakt en bleef er niet zoveel regen meer over. Intussen lijkt dat front echter opnieuw actiever te zijn. Het zal nog even afwachten worden wat het precies wordt. Waarschijnlijk wordt het een bewolkte start van de dag met wat verspreide regen. Later komen er dan geleidelijk aan opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden. Het wordt een flink stuk minder warm dan op donderdag met maxima vooraan de 20 graden.

Later:

Zaterdag wordt een licht wisselvallige en minder warme dag. Er trekt nog een tweede koufront door in de vroege ochtend met mogelijk nog wat verspreide regen. Daarna volgt dan een wisselvallige dag met een mix van wolken en opklaringen en een kleine kans op nog een verspreide lokale bui. De maxima zitten dan vooraan de 20 graden.

Samenvatting:

Eerst krijgen we vandaag nog een paar opklaringen, maar tegen de late ochtend / middag is het al bewolkt. Deze namiddag volgen dan geleidelijk aan perioden met regen vanaf de kust. De maxima klimmen voordien nog naar een 22 tot 24 graden en de wind waait matig, aan zee soms vrij krachtig, uit een zuidwestelijke, later meer zuidelijke sector.

Geert, woensdag 19 augustus, 6.30 uur.

Het is de tijd van de wespen. Je vindt ze weer overal in grote getale terug: