Vooraf: wat is een weerkaart ?
Weerkaarten zijn er letterlijk in alle maten, gewichten, kleuren en afmetingen. Zo goed als alle modellen zijn op het internet vrij te raadplegen, waarbij de ene kaart al exotischer is dan de andere.
Er zijn de zogenaamde ‘hoofdmodellen’ waarvan er twee toonaangevend zijn. Dat zijn het Europese weermodel ECMWF en het Amerikaanse model GFS. Luisteraars en lezers van mijn gesproken en geschreven weerberichten zullen meteen herkennen en erkennen dat deze twee hoofdmodellen het niet altijd met elkaar eens zijn en het is zeker ook niet zo dat de ene beter of slechter zou zijn dan de andere. Het is vooral aan de weerman of –vrouw om zijn of haar eigen interpretatie aan de uitdraai van de modellen te geven. In de ene situatie scoort de ene al beter dan de andere terwijl het ook wel kan gebeuren dat het ene of het andere model tijdelijk eens ‘de weg kwijt geraakt’ en geïsoleerd staat ten opzichte van de anderen.
Er zijn naast deze twee “hoofdmodellen” nog een aantal andere, zowel hoofd- als regionale modellen. Zo zijn er nog de grote Europese modellen UKMO en ICON (Offenbach).
Daarnaast zijn er ook tal van regionale modellen. Die draaien op een hogere resolutie en zijn veel fijnmazerig, wat de verwachtingen voor de korte termijn dikwijls beter ten goede komt.
Hieronder vind je een overzicht naar de diverse hoofdsites van de verschillende weermodellen. Nog iets verder naar omlaag staan een aantal uitklapbare menu’s waarin een aantal van de meest interessante weerkaarten door mij verzameld werden. Veel plezier ermee.
Links naar de hoofdsites:
GFS: Het Global Forecast System model. Een Amerikaans model dat vier keer per dag een berekening maakt tot 16 dagen vooruit.
ECMWF: European Centre for Medium-Range Weather Forecasts. Ook dit model maakt verschillende berekeningen per dag tot een lange termijn vooruit.
UKMO: United Kingdom Met Office model. Dit is een Engels model dat maar tot 6 dagen vooruit een berekening maakt.
HIRLAM: High Resolution Limited Area Model. Een regionaal model met hoge resolutie dat berekeningen maakt voor een beperkte oppervlakte. Het is gemaakt door een samenwerking met verschillende Europese meteorologische instituten, waaronder het Nederlandse KNMI.
Alaro: Dit is een volledig Belgisch numerisch voorspellingsmodel ontworpen door het KMI. Dit model maakt elke 6 uur nieuwe kaartjes.
WRF: Weather Research and Forecasting Model. Ook dit model draait 4 maal per dag een nieuwe verwachting voor de komende 78 uur met een interval van 1 uur. Voorspellingen omvatten windsnelheid, -richting en -stoten, temperatuur, bewolking en neerslag.
Harmonie: Het KNMI draait het fijnmazige Harmonie model, dat is afgesteld op het weer in Nederland en de nabije omgeving. Ook dit model heeft een zeer hoge resolutie en gaat maar tot 72 uur vooruit.
NAVGEM: Het Navy Global Environmental Model. Het maakt een wereldwijd numerieke weersvoorspelling, uitgevoerd door de Marine van de Verenigde Staten. Dit model levert 4 keer daags een nieuwe modeluitdraai tot 16 dagen vooruit.
AROME: De Franse weerdienst heeft een model ontwikkeld met een resolutie op 1,25 km. Dit model is zeer goed in het ‘vangen’ van zware buien op korte termijn.
Arpège: Action de Recherche Petite Echelle Grande Echelle. Ook dit model is ontwikkeld door de Franse weerdienst. Dit model draait op een wat lagere resolutie en levert verwachting op een iets langere termijn.
GME: Het Canadese weermodel.
JMA: Het Japanse weermodel.
Tientallen links naar diverse weerkaarten
Links naar een aantal van de meest interessante weerkaarten. De eerste links verwijzen naar een aantal portaalsites, daaronder staan telkens per model een aantal reeksen van de meest interessante kaarten. Klik telkens op de ‘plus’ vooraan en de menu’s rollen zich dan automatisch open.
Daaronder vind je nog tal van links naar andere mogelijke pluimverwachtingen.