DI

04/30/2024

Weertype

Weertype

| 19°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
De verwachtingen voor de woensdag zijn bijgestuurd. Dit is een gevolg van die kleine lagedrukge [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

70 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een uitloper van het Azorenhoog ligt boven onze omgeving en wint nog verder aan kracht. Er ligt intussen een aparte kleine kern van hoge luchtdruk boven onze omgeving en die bouwt zich nog verder uit tot een apart hoog dat vandaag tot en met het eind van de week ons weer in positieve zin zal beïnvloeden. De koele noordwestelijke stroming is hierdoor intussen afgesneden en we zijn in een zwakke zuidoostelijke stroming terechtgekomen. Daarmee wordt er de komende dagen geleidelijk steeds warmere lucht aangevoerd. Dit loopt tegen het eind van de week uit op hoogzomerse dagen met misschien tegen vrijdag / zaterdag zelfs hier en daar een tropische dag. Daarna koelt het weer sterk af, een afkoeling die waarschijnlijk voor onze regio zaterdag al zal doorzetten ook al toont de pluim dat anders … Zaterdag is immers enorm onzeker, maar aangezien de wind bij ons al snel naar noordwest draait, verwacht ik op die dag niet meer zo een hoge maxima. Daarna komen we waarschijnlijk opnieuw in een licht wisselvallig weerbeeld terecht:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de wind gedraaid naar een meer aflandige zuidoostelijke richting en voert veel warmere lucht aan. De maxima klimmen omhoog en kunnen dan ook vanmiddag zeker landinwaarts toch al naar een 22 tot 23 graden oplopen. Aan zee blijft het telkens een aantal graden minder warm. Daar moeten we in de namiddag ook weer rekening houden met een zeebrieseffect waardoor de wind daar weer meer noord tot noordwest wordt en het daar dan in de namiddag weer een paar graden afkoelt. Het blijft ook erg zonnig, al duiken er landinwaarts gaandeweg wel weer wat stapelwolkjes op.

De nacht naar woensdag blijven de minima weer wat hoger zitten, maar koelen tegen de ochtend toch nog af naar een 8 à 9 graden, landinwaarts zelfs rond de 7 graden.

Morgen:

Morgen wordt een fraaie dag met veel zon en weer wat hoger oplopende maxima. We noteren dan zeker op diverse plekken landinwaarts al een eerste 25’er. Ook aan zee kan het eerst met een aflandige noordoostelijke tot oostelijke wind flink warm worden, maar daar moeten we gaandeweg de dag dan wel weer rekening houden met een zeebries die de maxima daar weer wat zal aftoppen. Het blijft erg zonnig, met landinwaarts enkele stapelwolkjes.

De nacht naar donderdag is het ook zachter met minima die weer wat hoger blijven zitten. We blijven dan rond een 12-13 graden zitten.

Overmorgen:

Donderdag wordt ook een mooie dag die in de lijn van de andere ligt. Het blijft erg zonnig met telkens enkele stapelwolkjes landinwaarts en maxima die opnieuw gemakkelijk ergens tussen 22 en 25 graden uitkomen. De wind blijft aan zee telkens in de namiddag wel weer met een zeebrieseffect spelen zodat het daar telkens weer wat afkoelt.

De nacht naar vrijdag blijft het opnieuw wat zachter met minima rond 13-14 graden.

Later:

Vrijdag lijkt voor onze regio de warmste dag te kunnen worden want op zaterdag zijn er heel wat onzekerheden (zie verder). Op vrijdag stuwt de zon het kwik erg hoog op en kunnen we tropische maxima noteren van rond of vooraan de 30 graden. Telkens met die kanttekening dat het aan zee na de middag weer wat afkoelt door een inzettende zeebries.

De vooruitzichten voor de zaterdag zijn bijzonder onzeker. Waarschijnlijk volgt er al snel een inzettende afkoeling met een naar noordwest draaiende wind. Er zijn echter ook andere oplossingen die de afkoeling pas later op de dag geven, maar ik zet er voorlopig mijn geld nog niet op in …

Samenvatting:

Het wordt een mooie zomerse dag die fris aftrapt, maar vanmiddag wordt het uiteindelijk een 19 graden aan de kust tot 22-23 landinwaarts. Er is veel zon met landinwaarts enkele stapelwolkjes en een zwakke zuidoostelijke wind die aan de kust na de middag een zeebries wordt.

Geert, dinsdag 14 juni, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: