ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Voorlopig blijven lagedrukgebieden de controle over ons weer voeren al zitten er ook wel enkele betere momenten tussen. Aan die lagedrukgebieden zijn fronten verbonden die de scheiding vormen tussen koude lucht ten noorden van ons en erg zachte lucht ten zuiden. Vandaag is het daarbij weer de beurt aan de zachte lucht om onze regio te veroveren en zoals het er nu naar uitziet, blijft deze zacht lucht de komende dagen (weken?) voorlopig aan zet. Daarin trekken wel van tijd tot tijd nog storingen doorheen onze omgeving, maar grote temperatuurschommelingen levert dat de eerste tijd niet meer op. Vandaag springt een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden in het oog. Dat vormt voorlopig het sturende laag dat samen met hogedruk boven Europa bij ons zorgt voor een zachte zuidelijke aanvoer. Je ziet de pluim dan ook continu een stuk hoger zitten. De duik van de controlerun (blauwe lijn) op het einde van de pluim negeren we voorlopig want die staat enerzijds wat alleen en anderzijds is dat buiten de betrouwbare verwachtingstermijn. Morgen is die blauwe lijn weer helemaal anders:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag keert de zachte lucht terug en gaan de maxima weer richting dubbele cijfers en daarover met waarden rond een 11-12 graden in de ochtend al. In de middag loopt dat zelfs op naar een graad of 13. Misschien zelfs nog iets meer. Het is wel zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat verspreide regen in de (vroege) ochtend, maar geen grote hoeveelheden. De regen trekt in de ochtend snel via Oost-Vlaanderen weg en vanuit West-Vlaanderen komen droge perioden binnen. De grootste kans op wat gedruppel zit dus in de ochtend nog in Oost-Vlaanderen. In de middag is het droog. Daarbij zijn er eerst veel wolken, vanmiddag komt de zon er toch geleidelijk aan weer wat doorheen al zijn het dan nog dikwijls hogere wolken waar ze wat wazig doorheen komt. De wind gaat daarbij terug naar het zuiden en waait meest matig, aan zee soms vrij krachtig.

Ook de nacht levert weer veel zachtere temperaturen op. Veel lager dan een 7-8 graden zullen we daarbij niet geraken. Het is meest droog al is een enkele spat regen niet uitgesloten.

Hieronder vind je ook weer het video-weerbericht. Gewoon klikken op de link en kijken. Dezelfde link staat ook helemaal aan het eind van dit weerbericht. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit gesproken weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Ook NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen is het opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken, maar het lijkt op meerdere plekken volledig of grotendeels droog te kunnen blijven. Dat zal echter niet overal zijn want lokaal is er doorheen de dag toch al eens wat lichte regen, motregen of een licht buitje niet uitgesloten. Vooral later in de middag zou er eventueel tijdelijk en lokaal al eens een buitje kunnen opduiken, maar veel lijkt dat allemaal toch niet om het lijf te hebben. Met wat zon erbij halen we dan zelfs weer maxima van rond 15 graden of meer. Die zouden zelfs lokaal tot 16-17 graden kunnen oplopen!

Ook de nacht naar zaterdag levert ons erg zacht weer op met minima rond een 8-9 graden.

Overmorgen:

Zaterdag is het ook wisselend tot zwaar bewolkt. Gaandeweg de dag en vooral ook weer later in de middag kunnen er eventueel wat verspreide buien vallen, maar zonder veel erg. Erg zwaar en uitgebreid lijkt het allemaal niet te worden. We blijven daarbij in erg zachte lucht met maxima die weer gemakkelijk rond een 15-tal graden blijven zitten.

Ook de minima blijven aanhoudend zacht met waarden rond 8-9 graden.

Later:

Zondag lijkt het weer erg op dat van de zaterdag. Er is veel bewolking, maar het blijft waarschijnlijk helemaal of toch zo goed als helemaal droog. Een lokale spat regen is niet onmogelijk, maar niet erg waarschijnlijk. Het is dan wel iets minder zacht geworden, maar toch halen we nog met gemak maxima van een 12 tot 13-tal graden.

Ook volgende week blijft de zachte lucht bij ons met hogere temperaturen. Het lijkt er op dat de zachte lucht dan definitief (of toch minstens voor een langere periode) het pleit wint. Het is wel onstabiel met van tijd tot tijd de passage van een regenzone of enkele buien. Eigenlijk zien we in de pluim dagelijks wel een neerslagsignaal zitten en dat wordt gaandeweg de week zelfs weer fors groter. Het blijft dus erg wisselvallig.

 

Samenvatting:

We geraken vandaag weer in de zachte lucht. Bij de start van de dag zitten we al rond 6-7 graden en vanochtend nog halen we al de dubbele cijfers. Vanmiddag wordt het dan gemakkelijk 12 tot 13 graden. Daarbij staat een matige zuidelijke wind. De wolken overheersen wel en in de vroege ochtend valt vooral in Oost-Vlaanderen nog wat lichte regen. Daarna wordt het overal droog. Er blijven wel veel wolken hangen al probeert de zon daar gaandeweg toch een beetje door te geraken.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot betrokken bij erg zachte minima rond 8 graden. Een spatje regen is niet onmogelijk, maar ook niet meer dan dat.

Geert, donderdag 16 maart, 06.10 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nieuw! Je kan hier het video-weerbericht beluisteren van vandaag. Dit is een proefproject en afhankelijk van tijd, weerbeeld en reacties hierop, is het de bedoeling dat ik dit de komende tijd op meer regelmatige basis ga doen. Veel luisterplezier ermee. Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!