ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Voorlopig blijven lagedrukgebieden de controle over ons weer voeren al zitten er ook wel enkele betere momenten tussen. Aan die lagedrukgebieden zijn fronten verbonden die de scheiding vormen tussen koude lucht ten noorden van ons en erg zachte lucht ten zuiden. We zijn daarbij vandaag weer aan de koude kant van het front geraakt met koelere temperaturen. Deze scheidingslijn blijft ook de komende dagen nog over onze omgeving liggen. De strijd tussen beide luchtsoorten gaat dus ook duidelijk deze week nog door in onze omgeving al gaan de meest scherpe kantjes er wel geleidelijk aan vanaf. Vandaag krijgen we daarbij in de koudere lucht ook een tijdelijk rustigere en betere dag met meer opklaringen, maar tegen morgen loopt de warme lucht dan weer binnen met regen en wind. Naar het eind van de week toe zou de zachte lucht bij ons blijven. Je ziet de pluim vooral de eerstkomende dagen dan ook nog steeds die grote jojo-bewegingen maken. Eerst nog naar beneden en dan weer naar boven, maar vanaf donderdag blijft die duidelijk hoger zitten:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we in koude lucht met brede opklaringen. Het lijkt daarbij overdag droog of toch zo goed als droog te kunnen blijven. Misschien dat er in de vroege ochtend nog een winters getinte bui opduikt (bij voorkeur aan de Oostkust), maar daarna zouden die uit het weerbeeld verdwijnen. De kans op die ene bui is echter niet zo groot. Waarschijnlijk blijft het direct al overal gewoon droog. We krijgen dan flink brede opklaringen met wat zon. Overdag neemt echter de bewolking alweer toe en gaan we de zon geleidelijk aan verliezen. De temperaturen zijn wel fors gezakt en halen nog maar een 7-8 graden als maxima. Kanttekening daarbij is dat de dag koud start met op vele plekken landinwaarts ook wat lichte vorst aan de grond met kans op lokale gladheid. Daarbij waait het nog maar zwak vandaag. De wind is veel minder fel geworden en draait overdag snel terug naar het westen en vanmiddag zelfs via het zuidwesten naar het zuiden waar die tegen de late middag / avond aankomt.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking toe, maar kan het voordien toch nog afkoelen tot een 3 à 5 graden. Tegen de ochtend loopt zachtere lucht binnen en gaan de temperaturen wat beginnen oplopen. Er volgt daarbij ook regen. Vooral later in de nacht zijn er perioden met nattigheid te verwachten, maar grote hoeveelheden zullen dat niet worden.

 

Hieronder vind je ook weer het video-weerbericht. Gewoon klikken op de link en kijken. Dezelfde link staat ook helemaal aan het eind van dit weerbericht. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit gesproken weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Ook NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen keert de zachte lucht terug en gaan de maxima weer richting dubbele cijfers en daarover met waarden rond een 11-12 graden in de ochtend al. In de middag loopt dat zelfs op naar een graad of 13. Misschien zelfs nog iets meer. Het is dan zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat verspreide regen doorheen de dag, maar geen grote hoeveelheden. De grootste kans op wat gedruppel zit in de ochtend, in de middag is het droog. De wind gaat daarbij terug naar het zuiden en waait meest matig, aan zee soms vrij krachtig.

Ook de nacht naar vrijdag levert weer veel zachtere temperaturen op. Veel lager dan een 7-8 graden zullen we daarbij niet geraken. Het is meest droog al is een enkele spat regen niet uitgesloten.

Overmorgen:

Vrijdag is het opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken, maar het lijkt op meerdere plekken volledig of grotendeels droog te kunnen blijven. Dat zal echter niet overal zijn want lokaal is er doorheen de dag toch al eens wat lichte regen, motregen of een licht buitje niet uitgesloten. Met wat zon erbij halen we dan zelfs weer maxima van rond 15 graden of meer.

Ook de nacht naar zaterdag levert ons erg zacht weer op met minima rond een 8-9 graden.

Later:

Zaterdag is het ook wisselend tot zwaar bewolkt. Gaandeweg de dag kunnen er wat verspreide buien vallen, maar zonder veel erg. Erg zwaar en uitgebreid lijkt het allemaal niet te worden. We blijven daarbij in erg zachte lucht met maxima die weer gemakkelijk rond een 15-tal graden blijven zitten.

Ook op zondag en na het weekeind blijft de zachte lucht bij ons met hogere temperaturen. Het lijkt er op dat de zachte lucht dan definitief (of toch minstens voor een langere periode) het pleit wint. Het is wel licht onstabiel met van tijd tot tijd kans op wat regen of enkele buien, maar erg overdreven lijkt dat allemaal niet meer te zijn dan.

 

Samenvatting:

We krijgen vandaag na een koele start met wat lokale vorst aan de grond, een eerder rustige en droge dag. De wind waait nog zwak. Aanvankelijk uit noordwest tot west, maar draait overdag snel via het zuidwesten naar het zuiden. Het is daarbij eerst vrij zonnig, maar overdag neemt de bewolking geleidelijk aan toe. Omdat we in koelere lucht zitten, halen de maxima niet veel meer dan een 7-8 graden.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot betrokken en gaandeweg de nacht kan er wat verspreide lichte regen vallen. De temperaturen die aanvankelijk nog dalen richting 4 graden, lopen gaandeweg de nacht geleidelijk aan op.

Geert, woensdag 15 maart, 06.20 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nieuw! Je kan hier het video-weerbericht beluisteren van vandaag. Dit is een proefproject en afhankelijk van tijd, weerbeeld en reacties hierop, is het de bedoeling dat ik dit de komende tijd op meer regelmatige basis ga doen. Veel luisterplezier ermee. Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!