Algemene luchtdruk:
Het is een beetje een ratje-toe op de weerkaarten van allerlei systemen. Boven Europa is de luchtdruk nog relatief hoog, maar een echt sterk hogedrukgebied vinden we niet onmiddellijk terug. Verder zien we voor de kust van Portugal een lagedrukgebied liggen met daarin de resten van het ex-tropische systeem Danielle. Ten noorden van Schotland ligt ook nog een lagedrukgebied waarvan het koufront geleidelijk over de Britse Eilanden trekt. Dat koufront zal tegen morgenavond ook over onze omgeving trekken van noord naar zuid en de bij ons aanwezige warme lucht wegblazen. Achter dat koufront bouwt zich een nieuw hoog op dat later boven de Britse Eilanden komt te liggen en ons in een noordelijke stroming zal duwen. Later in de week wordt die stroming aangescherpt in samenwerking met een lagedrukgebied dat dan boven Scandinavië komt te liggen en flink uitdiept. Tenslotte ligt verder op de oceaan ook nog het ex-tropische systeem ‘Earl’, maar dat is voorlopig voor ons weer van geen belang. Wij zitten de eerste dagen van de week nog in een warme zuidelijke stroming, maar de pluim toont duidelijk de overgang naar veel koeler weer onder invloed van de hiervoor beschreven evolutie:
D
Vandaag:
Ook vandaag wordt een betere dag met brede opklaringen en flink wat zon. De temperaturen doen het ook dan goed en kunnen landinwaarts zelfs naar een zomerse 25 graden oplopen. Er verschijnen gaandeweg wel meer wolken, vooral hoge sluierwolken waar de zon nog redelijk goed weet doorheen te komen. De wind zit daarbij in een zuidelijke hoek en waait overdag meest zwak tot hoogstens tegen het matige aan in de kustregio, maar over het algemeen staat er erg weinig wind.
In de nacht naar dinsdag neemt de bewolking verder toe bij opnieuw vrij zachte minima. Die komen op veel plaatsen weer niet veel lager te zitten dan rond een 14 à 15 graden.
Morgen:
Morgen verschijnen er alweer meer wolken en kan de temperatuur weer wat lager gaan zitten, rond een 21 à 23 graden. Er is later op de dag ook kans op het opduiken van een regen- of onweersbui. De wind blijft voorlopig zuidelijk en trekt daarbij wat aan.
Tegen de avond neemt de bewolking verder toe en loopt de kans op regen- en onweersbuien verder op. Een koufront komt dichterbij en zorgt voor het oplopen van de onstabiliteit waarbij vooral in de avond en de nacht naar woensdag een aantal felle regen- en onweersbuien in onze regio kunnen opduiken. Later in de nacht draait de wind dan naar het noorden.
Overmorgen:
Woensdag zit de wind in een noordelijke hoek en komt er koelere lucht binnen. Het is nog steeds wisselend tot zwaar bewolkt met aanvankelijk nog kans op een aantal verspreide buien. In de loop van de dag wordt het droog en komen er opklaringen, maar we zitten daarbij in veel minder warme lucht. Het maximaal haalbare lijkt voor woensdag maar een 18-19 graden te worden.
Later:
Op donderdag blijven we in een noordelijke stroming zitten met aanvoer van koelere lucht. Veel meer dan een 20-tal graden zit er dan niet en dan nog. Dat is de maximale waarde, meestal zitten we daar wel wat onder. Het is verder wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen en enkele verspreide buien.
Tegen het eind van de week en komend weekeind blijft het licht wisselvallig. We zitten dan in een koele noordelijke stroming met de passage van wat buien of enkele storingen. Er valt dan ook van tijd tot tijd wat neerslag. De maxima halen daarbij de 20 graden niet meer en blijven daar enkele graden onder zitten.
Samenvatting:
Vandaag wordt nog een hele aardige dag. Er is veel ruimte voor de zon, al verschijnen er overdag geleidelijk wel meer sluierwolken. De maxima zitten rond 23 graden aan de kust tot rond 25 graden landinwaarts en worden aan het eind van de dag bereikt. Daarbij staat er een zwakke zuidelijke wind.
Geert, maandag 12 september, 06.20 uur
Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/
Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: