ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied dat zich de vorige dagen nabij IJsland bevond, trekt geleidelijk aan richting Scandinavië. Het heeft een front bij zich dat al een paar dagen over de Britse Eilanden bleef slepen en vandaag in inactieve vorm over onze omgeving trekt met veel bewolking. Verder zien we op de weerkaarten een hogedrukgebied liggen boven Scandinavië en ook het Azorenhoog is nog steeds prominent op de kaarten aanwezig.  Tegen en na het weekeind strekt een uitloper van het Azorenhoog zich uit over het Noordzeegebied. Deze groeit uit tot een nieuw en apart hogedrukgebied dat ten noorden van ons komt te liggen. De stroming wordt dan noordelijk, maar het blijft volledig droog door de nabijheid van dit nieuwe hoog. De aangevoerde lucht wordt dan wel een flink stuk minder warm. Deze overgang is heel goed in de pluim te zien al zou later volgende week de lucht wel geleidelijk weer … jawel, warmer worden. Bovendien moeten we ook aanstippen dat het Amerikaanse model een stuk warmer is dan het Europese en het was vorige week uiteindelijk ook het Amerikaanse dat het bij het rechte eind bleek te hebben … We blijven dus gaan voor zomerse dagen! Merk toch ook vooral de neerslagpluim op die met september in zicht nog steeds een totale flatline laat zien. De droogte scherpt dan ook steeds verder aan en dat is op zijn minst verder zorgwekkend te noemen:

D

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we weer in koelere lucht. De wind is naar het noordwesten tot het noorden gedraaid en waait matig uit die hoek. Aan zee zou die zelfs nog vrij krachtig kunnen worden. Daarbij worden er wisselende hoeveelheden bewolking aangevoerd met maxima die maar een 22 tot 24 graden meer neerzetten. Er is eventueel kans op een heel enkel lokaal buitje, maar de meeste plekken houden het droog. Dat kleine buienkansje wordt in de loop van de dag bovendien steeds kleiner met geleidelijk weer meer en bredere opklaringen vanaf de kust naarmate de dag vordert. Vooral later vanmiddag worden die weer breed uitgesmeerd vanaf de kust.

In de avond en nacht is het licht bewolkt tot helder en koelt het in de koelere lucht meer af met minima die tegen de ochtend dalen naar een 13 tot 14-tal graden. Er kan wat lokale nevel gevormd worden.

Morgen:

Morgen zien we alweer een herstel van het weerbeeld. De wind is dan in een noordelijke hoek terechtgekomen met aanvoer van minder warme lucht. We halen dan rond 20-21 graden aan de kust en landinwaarts zal dat 22 tot 24 graden zijn. Er is veel zon, zeker aan zee. Landinwaarts zien we nog wat stapelwolkjes.

De nachten zijn dan koeler geworden.

Overmorgen:

Ook op zondag zit de wind nog in het noorden tot het noordoosten en wordt er heldere lucht aangevoerd. De maxima zitten opnieuw netjes rond de 20 graden aan zee tot vooraan de 20 graden landinwaarts.

Later:

Maandag lijkt de wind alweer meer naar een noordoostelijke richting te neigen onder invloed van het zich verder opbouwende hoog ten noorden van onze omgeving. De maxima klimmen weer een beetje en de zon blijft volop van de partij.

De hele volgende week zou het zomerse weerbeeld verder aanhouden met telkens opnieuw elke dag weer veel zon, geen regen en opnieuw wat oplopende temperaturen naarmate de week vordert.

Samenvatting:

Het weerbeeld is omgeslagen. De dag start grijs en zwaar bewolkt. Gaandeweg komen  er voorzichtig wat opklaringen, al is het wachten tot de latere middag voor die echt breed worden. De maxima lopen nog op tot rond 20 graden aan zee en 23-24 landinwaarts bij een goed doorstaande noordelijke wind. Op een heel enkel licht buitje niet te na gesproken in de ochtend, blijft het verder droog.

Geert, vrijdag 26 augustus, 09.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: