DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hoog boven de Britse Eilanden beïnvloedt ons weer. Dit nieuwe hoog trekt deze week door naar het oosten en gaat boven Scandinavië terechtkomen. Dat zorgt er dan voor dat er bij ons weer een zeer warme oostelijke tot zuidelijke stroming op gang komt van bijzonder warme lucht. Deze week toont de pluim dan ook één langgerekte hittegolf met dagen na elkaar maxima van 30 graden en meer. Eerlijk gezegd heb ik mijn hele carrière als weerman zelden of eigenlijk nooit (ik herinner het mij toch niet) zo een pluim gezien die voor meer dan een week lang in onze buurt maxima toont van nabij en over de 30 graden … Als we de pluim letterlijk nemen is er potentie voor 12 aaneengesloten van deze dagen …! Ook andere modellen zijn hierin eenduidig en tonen de hele week alweer hitte die op ons afkomt. De neerslagpluim is zoals ze al de hele tijd is deze zomer: een flatline. De droogte duurt dus voort en neemt werkelijk meer dan dramatische vormen aan …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de wind meer noordoost geworden en begint er weer een aanvoer van warmere lucht op gang te komen. De dag begint daarbij nog aan de koele kant met lokaal zelfs minima van 8 à 9 graden in de vroege ochtend, maar die waarden gaan we snel vergeten zijn. We stoten vanmiddag al door naar maxima van 22 graden aan zee tot 26-27 landinwaarts. Daarbij is het volop zonnig. Er zijn amper of helemaal geen wolken meer aanwezig en de wind waait zwak uit het noordoosten. Aan de kust krijgt die vanmiddag nog een zeebriescomponent en draait daar wat terug naar het noorden.

Vanavond en vannacht is het rustig en helder. Het koelt nog vrij snel af naar minima die tegen de ochtend zakken naar een 11-12 graden.

Morgen:

Tegen morgen komt er veel warmere lucht aan bij ons en stomen de maxima direct al door naar 25 tot 29 graden. Daarmee begint de heel warme periode. Lokaal is morgen zeker al een eerste 30’er mogelijk en de dagen erna volgen er nog veel meer. Het is ook morgen daarbij gewoon zonnig met amper of geen wolken en een zwakke wind die uit het noordoosten tot het oosten komt. Aan de kust kan die eventueel in de middag tijdelijk nog weer een zeebriescomponent krijgen.

In de avond en nacht blijft het helder en rustig met minima die tegen de ochtend dalen naar een 12-tal graden.

Overmorgen:

Woensdag zitten we op de meeste plekken landinwaarts al dik in de 30 graden met pieken tot 32 graden. Het is daarbij zonnig met een matige oostelijke wind. Ook aan de kust kunnen de maxima tegen dan oplopen naar een 27-28 graden, maar daar houdt een zeebries de allerhoogste maxima nog wat tegen.

De avond verloopt tegen dan ook veel zachter met maar heel langzaam dalende temperaturen. Die blijven ook in de nacht dan wat hoger zitten met minima die tegen donderdagochtend dalen naar een 14-tal graden landelijk. In de steden houden we tegen dan wat hogere waarden vast.

Later:

Donderdag wordt het met gemak weer 30 graden en meer. Ook aan de kust doen we tegen dan mee met die hoge waarden en ook daar kan het kwik tegen dan gemakkelijk richting de 30 graden gaan. Het is afwachten of er tegen dan nog een zwakke zeebries komt te staan of niet.

Verder in de week lopen de temperaturen nog verder op en komt er een lange reeks dagen met 30 graden of meer. We stevenen dan ook af op een heuse hittegolf (minstens vijf dagen 25 graden waarvan drie minstens 30). Het einde van deze heel warme periode is niet in zicht (zie ook inleidende tekst). Er blijft veel zon en van neerslag is er geen sprake.

Samenvatting:

Vandaag is opnieuw een mooie zomerdag met maxima van rond 22 graden aan zee tot 25-26 graden landinwaarts. Er is veel zon met amper of geen wolken meer. De wind zit in een noordoostelijke hoek en waait eerst zwak, later matig. Aan de kust is er vanmiddag een tijdelijke zeebries.

Geert, maandag 08 augustus, 06.10 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: