DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag en morgen ligt een hogedrukgebied vlak boven ons met overdag best aardig weer met flink wat zon en vrij aangename maxima, maar dan in de nachten wel met koelere temperaturen die zelfs een aantal graden onder het vriespunt zouden kunnen uitkomen. Dit hogedrukgebied trekt na het weekeind snel oostwaarts weg, waarna dan op dinsdag een zwakke storing toch weer tot onze omgeving zou kunnen doordringen met tijdelijk zelfs mogelijk weer wat regen. Nadien komt een nieuw hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan afzakken, maar het is niet duidelijk waar dat precies zal terechtkomen. Komt het ook in onze buurt te liggen zoals het Amerikaanse model suggereert of trekt het eerder richting Scandinavië zoals (de operationele run van ) het Europese model suggereert? In de eerste oplossing krijgen we opnieuw aangename temperaturen overdag, maar koude nachten. Wordt het het tweede, dan wordt het overdag ook koeler. De pluim weet het duidelijk ook niet zo goed want we zien eigenlijk vanaf dinsdag al een erg groot uitwaaieren in alle richtingen van zowel de minima als de maxima en die onzekerheid wordt er alleen maar groter op naarmate de termijn vordert:

 

Voor de aardigheid neem ik er vandaag ook even de bewolkingspluim bij. Die laat duidelijk zien dat er de eerste dagen heel veel zon zal zijn en dat we vanaf dinsdag en de dagen erna opnieuw met meer bewolking te maken krijgen, maar ook daar is de verwachting na dinsdag erg onzeker en zal afhangen van de precieze ligging van het nieuwe hogedrukgebied tegen dan:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het zonnig. Er zijn amper of geen wolken met overdag een aangenaam weerbeeld met maxima rond een 10-tal graden. Het is rustig met een zwakke zuidwestelijke tot zuidelijke wind. We moeten wel even geduld hebben voor die hogere maxima want de dag is flink koud gestart met overal licht nachtvorst en het duurt wel even voor de temperaturen weer oplopen, maar het komt goed.

In de avond en nacht koelt het sterk en snel af en kan het tegen de ochtend weer licht gaan vriezen. De minima kunnen daarbij landinwaarts best tot rond een -3, zelfs -4 graden gaan dalen, aan de grond is het nog wat kouder.

Morgen:

Morgen wordt ook een mooie zonnige dag, de naam zondag waardig dus. De zwakke wind draait verder door naar een zuidoostelijke hoek waardoor het eventueel wat schraal kan aanvoelen. Later op de dag trekt die wind geleidelijk wat in kracht aan en gaat wat harder waaien.

In de nacht naar maandag wordt het opnieuw koud met minima die landinwaarts weer naar 1 à 2, lokaal tot 3 graden onder het vriespunt kunnen dalen, maar toch wat minder koud dan in de vorige nacht omdat er wat meer wind blijft staan. Die zorgt ervoor dat de lucht meer gemengd wordt en dus minder fel kan afkoelen.

Overmorgen:

Ook maandag mogen we nog aan het rijtje mooie dagen toevoegen met ook dan weer een erg zonnige dag waarbij de temperaturen weer tot rond een graad of 10 oplopen. Gaandeweg kan er wel wat lichte bewolking opduiken.

Tegen de avond en nacht verschijnen er meer wolken en loopt zelfs de kans op een drup regen al op. De minima blijven dan ook een stuk hoger zitten.

Later:

Dinsdag trekt er een storing door met veel wolken en perioden van regen. Waarschijnlijk zal dat niet teveel zijn want die storing ziet er heel wat minder actief uit dan het gisteren leek. We volgen dit verder op.

Samenvatting:

Vandaag is koud gestart met overal lichte nachtvorst, maar overdag wordt het aangenaam met temperaturen rond 10 graden en maar een heel zwakke zuidelijke wind. Het voelt dan ook prima aan. Er zijn amper of geen wolken. Vanavond en vannacht is het opnieuw koud met alweer overal lichte nachtvorst.

Geert, zaterdag 26 februari, 09.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: