VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De weerkaart wordt vandaag opnieuw gedomineerd door een imposant lagedrukgebied met kernen tussen de Britse Eilanden, IJsland en de Noorse kust. Een vrij actief koufront, verbonden aan dit laag, trekt in de loop van de dag van noord naar zuid door onze omgeving. Het wordt later vandaag en morgen ook nog gevolgd door een aantal buienlijnen. Vanaf het weekend komt er een hogedrukgebied opzetten met overdag best aardig weer met flink wat zon en vrij aangename maxima, maar dan in de nachten wel met koelere temperaturen die zelfs een aantal graden onder het vriespunt zouden kunnen uitkomen. Dit hogedrukgebied trekt na het weekeind snel oostwaarts weg, maar nieuwe hogedrukimpulsen zorgen ook later volgende week voor rustig weer met het op afstand houden van storingen en lagedrukgebieden. Dat zou ook later volgende week uitlopen op een vrij rustig weerbeeld met vrij mooie dagen, maar wel koude nachten. Eén en ander zal wel nog afhangen van de precieze ligging van de kern van het hogedrukgebied en dat ligt nog niet helemaal vast. Je ziet in de pluim wel de grote lijnen met een ‘zaagtandbeweging’ van koude minima en hogere maxima, maar hoe verder in de pluim we geraken, hoe groter de onzekerheid in die beweging wordt en dat duidt de onzekerheid van de ligging van het hogedrukgebied volgende week aan:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het al direct weer zwaar bewolkt tot betrokken met hier en daar al een eerste vooruitgeschoven bui. Een storing arriveert later vanochtend  aan zee en trekt dan gans onze regio door en passeert vooral in de tweede helft van de ochtend, rond de middag en in de eerste helft van de namiddag. Daarbij kan het tijdelijk intens regenen en vallen enkele felle buien. Ook de wind trekt daarbij tijdelijk weer fors aan uit het zuidwesten. Er zijn tijdens passage van de storing weer rukwinden mogelijk van een 70 tot 80 km per uur. Aan zee en vooral aan de Oostkust mogelijk tijdelijk zelfs nog iets meer. Na de storing zitten nog verspreide buien en ook daarbij kunnen er uitschieters van de wind zijn tot die genoemde snelheden. Eventueel heeft een enkele bui ook een licht winters karakter met wat hagel of zelfs een donderklap. Met maxima in de buurt van een tiental graden, blijft het wel zacht.

Tegen de avond is het opnieuw droog en rustiger geworden. In de nacht naar vrijdag kunnen er echter later weer buien opduiken die vanaf het noordwesten de regio binnenwandelen. Die kunnen ook weer licht winters zijn bij minima rond 5 graden, maar in een felle bui kan dat tijdelijk minder zijn. Het blijft vrij stevig waaien uit het noordwesten.

Morgen:

Morgen zitten we in licht wisselvallige lucht die wat koeler is met maxima rond een 8 à 9 graden. Er is in de loop van de dag een oplopende kans op het voorkomen van enkele buien. Dat ziet er wat imposanter uit dan op eerdere weerkaarten en het lijkt er op dat meerdere plekken wel degelijk een aantal buien kunnen krijgen. Ze concentreren zich wel in het noorden en oosten van de regio. Het westen lijkt er veel droger vanaf te komen en mogelijk vallen daar zelfs geen buien. De buien die er zijn, kunnen wel een winters randje hebben met wat hagel of stofhagel.

De nacht naar zaterdag wordt droog en koud met kans op lichte nachtvorst. De buien zijn dan verdwenen. Aan de grond gaat het overal lichtjes vriezen.

Overmorgen:

Zaterdag is het vrij zonnig tot zonnig met overdag een aangenaam weerbeeld met maxima rond een 10-tal graden. Het is rustig met een zwakke zuidwestelijke tot zuidelijke wind.

In de avond en nacht koelt het sterk en snel af en kan het tegen de ochtend weer licht gaan vriezen. De minima kunnen daarbij landinwaarts best tot rond een -3 graden gaan dalen, aan de grond is het nog wat kouder.

Later:

Zondag wordt ook een mooie zonnige dag, de naam zondag waardig dus. De zwakke wind draait verder door naar een zuidoostelijke hoek waardoor het eventueel wat schraal kan aanvoelen.

In de nacht naar maandag wordt het opnieuw koud met minima die landinwaarts weer naar 2 tot 3 graden onder het vriespunt kunnen dalen.

Samenvatting:

Het is vanochtend al direct zwaar bewolkt tot betrokken met rond halfweg de ochtend een storing die binnenloopt vanaf de kust. Die regen breidt zich snel over de hele regio uit en het kan tot laat in de middag duren voordat de storing onze regio weer verlaat. Daarachter komen nog buien die eventueel een winters karakter kunnen krijgen. De temperaturen lopen tot rond een 10-tal graden op en ook de wind gaat weer flink meespelen. Die wordt weer vrij krachtig boven land met uitschieters tot 70 km per uur, aan zee wordt die krachtig tot zelfs hard met uitschieters die aan de oostkust zelfs tot 80 à 90 km per uur zouden kunnen halen.

Geert, donderdag 24 februari, 06.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: