VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaarten eigenlijk alleen nog maar actieve lagedrukgebieden vandaag en de komende dagen. Vandaag trekt aanvankelijk nog een trekrug door onze omgeving die ons in de ochtend nog even tegen het aanstormende depressiegeweld beschermt, maar de rug is niet sterk en trekt snel verder zodat vanmiddag al een storing binnenloopt. Die hoort bij een laag dat zich in de buurt van IJsland bevindt en snel oostwaarts trekt. Op de Atlantische Oceaan staat immers een stevige westelijke stroming waarin het ene na het andere lagedrukgebied gevormd en aangevoerd wordt. Morgen al trekt een volgend laag met haar storingen onze omgeving binnen en de regen van vandaag gaat vanavond en vannacht bijna naadloos over in de regen van morgen. Daarachter is het uitkijken naar donderdag en vrijdag. Donderdag arriveert een forse stormdepressie op de Noordzee. Het meest zware windveld blijft ten noorden van ons, maar er kunnen ook bij ons vanaf woensdagavond al flinke windstoten voorkomen en dat blijft zo op donderdag. Vrijdag vormt zich een randstoring van dat laag en die zou wel eens een stuk zuidelijker kunnen trekken waarbij het stormveld van die depressie op vrijdag wél degelijk over onze regio zou kunnen trekken. Sommige modellen zijn hier héél enthousiast over en laten bij ons héél zware windstoten zien die een flink stuk over de 100 km per uur uitkomen. Het is nog een aantal dagen te gaan, dus nu al panikeren is zinloos, maar een eerste waarschuwing voor vrijdag is zeker niet misplaatst. Opvolgen is de boodschap!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komt al snel een volgende actieve regenzone binnen met perioden van regen en vrij veel wind. Het blijft zacht met maxima rond 8-9 graden. De dag start daarbij eerst nog overal droog met tijdelijk zelfs nog wat opklaringen. Die kunnen zelfs eerst nog breed zijn, maar de bewolking neemt wel toe en tegen het eind van de ochtend hebben we te maken met een zware bewolking. Vanmiddag volgt dan regen. De eerste regen zal waarschijnlijk rond 13-14 uur aan zee arriveren en breidt zich dan snel uit over de hele regio. Het blijft ook stevig waaien uit een zuidwestelijke richting met uitschieters van rond de 50 à 60 km per uur.

De nacht naar woensdag blijft zwaar bewolkt met kans op wat regen of een bui en het blijft ook aanhoudend vrij winderig. De minima dalen daarbij naar een 7 à 8 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen wordt het al niet veel beter. Nieuwe perioden met regen en buien trekken in verspreide slagorde door ons land en zorgen voor de nodige wisselvalligheid. Het blijft daarbij erg zacht met maxima die telkens gemakkelijk naar dubbele cijfers trekken en woensdag zelfs tot 13, lokaal 14 graden zouden kunnen oplopen. Het blijft ook stevig waaien met opnieuw een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind boven land. Aan zee is die vrij krachtig tot krachtig.

In de avond en nacht naar donderdag is het ook erg winderig. Er kunnen dan aan zee windstoten voorkomen van 60 à 70 km per uur en er zijn nog steeds perioden met regen en/of buien mogelijk.

 

Overmorgen:

Donderdag arriveert een flinke depressie in het Noordzeegebied. De meest intense regengebieden lijken ons dan wel te negeren, maar toch is er overdag wel kans op eens wat regen of een bui. Het gaat nog wat harder waaien uit een zuidwestelijke tot westelijke richting en het blijft vrij zacht met maxima in de dubbele cijfers. De windstoten halen op donderdag aan zee tot een 80, misschien wel 90 km per uur. Boven land is dat een 70 à 80 km per uur. Mogelijk spant die wind nog wat aan en moeten we de komende dagen nog wat opschalen voor donderdag.

Later:

Vrijdag wordt een dag om goed in de gaten te houden. Een nieuwe randstoring van de stormdepressie op de Noordzee trekt dan mogelijk dicht langs onze omgeving door met eerst een intens regengebied, waarna een zwaar windveld mogelijk tot over onze regio zou kunnen komen te liggen. In dat geval moeten we rekening houden met een fikse storm met rukwinden die ver tot boven de 100 km per uur zouden kunnen uitkomen. Schade is daarbij dan zeker niet uit te sluiten. We houden dit goed in de gaten!

Samenvatting:

Vanochtend start nog met (brede) opklaringen, maar de bewolking en wind nemen toe. Vanmiddag volgt er dan overal geleidelijk aan regen. Het blijft zacht met maxima rond 8-9 graden en een weer flink aanspannende zuidwestelijke wind.

Geert, dinsdag 15 februari, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: