DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaarten ook vandaag eigenlijk alleen nog maar actieve lagedrukgebieden voor de komende dagen.  Op de Atlantische Oceaan staat immers een stevige westelijke stroming waarin het ene na het andere lagedrukgebied gevormd en aangevoerd wordt. Vandaag trekt een volgend laag met haar storingen door onze omgeving. Vanochtend al passeert een warmtefront dat wordt gevolgd door zeer zachte lucht. Vanavond trekt dan een koufront door onze omgeving waarbij de wind al tijdelijk flink kan aantrekken. Daarachter is het vooral uitkijken naar overmorgen. Morgen zitten we tijdelijk wat onder bescherming van een rug van hoge luchtdruk, maar het blijft toch wel erg winderig. Vrijdag vormt zich een randstoring en die zou wel eens een stuk zuidelijker kunnen trekken waarbij het stormveld van die depressie (Eunice genaamd) op vrijdag wél degelijk over onze regio zou kunnen trekken. Sommige modellen zijn hier héél enthousiast over en laten bij ons héél zware windstoten zien die een flink stuk over de 100 km per uur uitkomen. Ook vandaag zit dat scenario in veel modellen, dus reden te over om toch rekening te houden met zwaar weer op vrijdag! Ook daarna blijft het erg wisselvallig met ook in het weekeind en de eerste dagen van volgende week nog een flink voortrazende westcirculatie. Tegen het eind van volgende week zou er weer meer invloed van hogedruk komen wat je in de pluim ziet door frissere nachten tegen die tijd, maar wel met een mooie “zaagtandbeweging” wat erop duidt dat het overdag dan toch zonniger en rustiger zou zijn. Let wel: dit is nog ver weg, maar de pluim toont het wel al sinds gisteren:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

We zitten in een zeer wisselvallige weerperiode en vandaag wordt het daarbij al niet veel beter. Nieuwe perioden met regen en buien trekken in verspreide slagorde door ons land en zorgen voor de nodige wisselvalligheid. Toch zijn er ook langere droge perioden mogelijk, zeker overdag en daarbij kunnen er later vanochtend en tijdens het eerste deel van de middag zelfs tijdelijk wat opklaringen doorbreken. De detailverwachting is dat de dag eerst  nat start, maar dat nadien een drogere periode volgt met wat opklaringen. Tegen de late middag neemt de bewolking en de regenkans weer toe. Het blijft daarbij erg zacht met maxima die telkens gemakkelijk naar dubbele cijfers trekken en vandaag zelfs tot 13, lokaal 14 graden zouden kunnen oplopen. Het blijft ook stevig waaien met opnieuw een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind boven land. Aan zee is die vrij krachtig tot krachtig.

In de late middag en vanavond trekt nog een koufront door. Er zijn dan weer perioden met felle regen of enkele felle buien mogelijk. Tijdens en na die frontpassage is het ook erg winderig. Er kunnen dan vanavond aan zee windstoten voorkomen van 80 tot 100 km per uur. Boven land is dat tijdelijk tot rond een 80, misschien 90 km per uur mogelijk. Vannacht neemt de wind langzaam wat af, maar felle rukwinden blijven mogelijk bij minima rond een 7-8 graden en nog steeds kans op een bui.

Morgen:

Morgen zitten we tijdelijk onder de bescherming van een rug van hoge luchtdruk, maar die komt niet echt goed uit de verf. Het lijkt wel meest droog te kunnen blijven, al is een bui zeker wel mogelijk. Het blijft wel de hele dag hard waaien uit een zuidwestelijke tot westelijke richting en het blijft vrij zacht met maxima in de dubbele cijfers. De windstoten halen op donderdag aan zee tot een 70, misschien wel 80 km per uur. Boven land is dat een 60 à 70 km per uur. We halen daarbij maxima van rond 11-12 graden.

Ook in de nacht naar vrijdag blijft het erg wisselvallig met perioden van regen en/of buien en een opnieuw aanspannende wind.

 

Overmorgen:

Vrijdag wordt een dag om goed in de gaten te houden. Een nieuwe randstoring die uitdiept tot een forse stormdepressie, Eunice genaamd, trekt dan mogelijk dicht langs onze omgeving door met eerst een intens regengebied, waarna een zwaar windveld mogelijk tot over onze regio zou kunnen komen te liggen. In dat geval moeten we rekening houden met een fikse storm met rukwinden die ver tot boven de 100 km per uur zouden kunnen uitkomen. Schade is daarbij dan zeker niet uit te sluiten. De laatste berekeningen van veel modellen tonen op onze Vlaamse kust tijdelijk rukwinden die van 100 tot 120 km per uur zouden kunnen halen. Dit is nog steeds niet zeker want een kleine wijziging in koers, betekent direct meer of minder wind voor ons, maar het kan dus mogelijk op vrijdag erg ruig worden. We volgen dit zeker verder op. Het is ook dan zacht met maxima van vooraan de dubbele cijfers.

In de avond blijft het nog enige tijd stormachtig, het is pas in de nacht dat de wind geleidelijk zal afnemen.

Later:

Zaterdag staat al een volgende storing in de steigers om over onze regio te trekken, opnieuw met perioden van intense regen en nog steeds veel wind. Stormen zal het dan niet meer doen, maar toch zijn ook op zaterdag nog uitschieters in de wind mogelijk tot 80 km per uur.

Samenvatting:

Vanochtend vroeg startte met regen, daarna volgt een droge periode met zelfs enkele (bredere) opklaringen. Het wordt zeer zacht: tot wel 14 graden. Tegen de late middag en vanavond trekt een koufront door met intense regen en buien. De wind waait de hele dag flink door uit het zuidwesten, vanavond kan die aan zee tijdelijk stormachtig worden met tijdelijk vanavond felle rukwinden van 80 tot 100 km per uur aan zee, maar ook boven land zijn felle windstoten mogelijk. In de nacht neemt de wind geleidelijk af.

Geert, woensdag 16 februari, 06.55 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: