VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten op de weerkaarten met twee grote sturende weersystemen. Er ligt ten zuiden van onze een gordel van hogedrukgebieden die van het Iberisch schiereiland reiken tot aan Turkije. Op de Atlantische Oceaan vinden we lagedrukgebieden terug waarvan het sturende laag in de buurt van IJsland ligt. Deze gordel van lagedruk reikt tot ver in Rusland. Tussen beide in, vinden we een stevige zuidelijke tot zuidwestelijke stroming waarin staartjes van storingen de voorbije dagen nog tot in onze omgeving konden raken. Vandaag worden die storingen noordelijker weg geduwd en zitten we met een aanvoer van erg zachte lucht. Tegen het weekeind ‘kantelt’ het hoog een beetje en wordt de stroming meer zuidelijk en raken fronten van de oceaandepressies wel weer tot bij ons. De eerste storing komt er morgen in de middag / late middag al aan. Later volgende week wordt het hoog weggeduwd en komen we volledig onder invloed van lagedrukgebieden met hun fronten. Het wordt vanaf maandag ook gevoelig kouder wanneer we de zachte zuidelijke luchtstromingen inruilen voor een veel koelere noordwestelijke variant. De pluim toont duidelijk de eerste warme dagen, gevolgd door een overgang naar koeler en natter weer in de loop van het weekeind en volgende week:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het ook zacht en vrij zonnig tot zonnig. Met een matige zuid(west)elijke wind wordt er steeds zachtere lucht aangevoerd met maxima die zelfs naar 16-17 graden kunnen oplopen. Dat zijn ongeveer de hoogst haalbare temperaturen voor deze tijd van het jaar. Met de zon erbij wordt dat een erg aangename najaarsdag. Aan zee is er wat meer wind. Ook landinwaarts waait de zuidelijke wind wel goed voelbaar.

In de nacht naar vrijdag blijft het helder tot licht bewolkt met minima rond 10 graden. Doordat er ook dan wind blijft staan, worden de luchtlagen immers voldoende gemengd en koelt de lucht weinig af.

Morgen:

Morgen krijgen we eerst nog meer van hetzelfde. Het blijft nog lang vrij zonnig tot zonnig met brede opklaringen en aangename maxima die weer gemakkelijk oplopen naar een 16-17 graden. De wind blijft matig waaien uit het zuiden. In de loop van de dag neemt de bewolking wel toe en komen er meer en meer wolken opzetten. Een storing met regen komt vervolgens in de namiddag via de Franse grens binnen. Sommige modellen geven nu de eerste neerslag al rond 14-15 uur aan die Franse grens. Het gaat dus hoogst waarschijnlijk in de tweede helft van de middag geleidelijk regenen.

In de avond en nacht naar zaterdag kan het ook nog wat gaan regenen, maar al snel komen er dan weer droge perioden binnen.

Overmorgen:

Zaterdag wordt het wisselvalliger. Er schuiven storingen dichterbij en de regenkansen worden groter, maar de dagperiode lijkt toch overwegend of zelfs volledig droog te blijven. Er trekt in de nacht van vrijdag op zaterdag een storing door waarna het dan zaterdag overdag grotendeels droog zou kunnen blijven. Zeker in de ochtend. In de namiddag lijkt de kans op enkele buien nu toch wel groter te zijn dan het er eerst naar uitzag en gaan er een aantal verspreide buien vallen. Er zijn ook wel veel wolken, al komen er ook zonnige perioden voor met maxima die nog steeds 14 à 15 graden halen.

In de nacht naar zondag een zelfde weerbeeld met minima rond 8-9 graden tegen de ochtend.

Later:

Zondag zien we ook meest droge perioden in de ochtend, maar in de namiddag schuift een storing dichterbij met een toenemende kans op regen. Het blijft ook matig tot vrij krachtig waaien en we zitten daarbij nog steeds in vrij zachte lucht met maxima van een 14-15 graden.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een hele mooie najaarsdag. Het is volop zonnig en een matige, aan zee soms vrij krachtige zuidelijke wind voert erg zachte lucht aan met maxima van wel 16 tot 17 graden.

Geert, donderdag 28 oktober, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is weer paddenstoelentijd en de nog altijd meest tot de verbeelding sprekende paddenstoel is en blijft toch wel de vliegenzwam: