VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden heeft nog steeds een uitloper naar onze omgeving. Daardoor profiteren we vandaag nog van een aanvoer van droge lucht vanuit het oosten tot het noordoosten, op de noordoostelijke flank van dat hoog. Het zingt wel zijn zwanezang want na vandaag verdwijnt dit hoog van de weerkaarten. In de plaats daarvan komen we onder invloed van een depressie die zich vormt in de Golf van Biscaje. Deze zal vanaf het weekeind ons weer beïnvloeden met onweerachtige storingen die van zuidwest naar noordoost over onze regio zullen trekken. Vooral in het weekeind zien dat er vrij actieve storingen en buienlijnen uit waarbij het verspreid in onze regio tot (zwaar) onweer kan komen. Na het weekeind blijft dit laag in de buurt en trekt geleidelijk richting Scandinavië waar het zich in de nieuwe week gaat nestelen. Van daaruit stuurt het volgende week in een west tot noordwestelijke stroming geleidelijk koelere en aanvankelijk ook nog flink onstabiele lucht naar ons toe. Omdat ook het Azorenhoog zich volgende week versterkt, zouden we wel eens langdurig in een noordwestelijke stroming kunnen terecht komen zodat het eind van de maand, begin van augustus eerder koel en licht wisselvallig lijkt te gaan verlopen. We zien in de temperatuurspluim dan ook voorlopig geen grote uitschieters. Noch naar boven, noch naar beneden, al is de trend wel dalend:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag kan het nog wat warmer worden en krijgen we waarschijnlijk de warmste dag van de week. De maxima zouden vanmiddag in de steden zelfs richting een 28 graden kunnen oplopen. Aan zee halen we een 23 graden, in de rest van de regio is dat tussen 24 en 27 graden. Het is daarbij zonnig met slechts eens een enkele stapelwolk. Tegen het eind van de dag komen er wat meer hoge sluierwolken vanuit het zuidwesten. De wind zit vandaag nog in een noordoostelijke hoek en waait matig. Aan zee zou die vanmiddag tijdelijk vrij krachtig kunnen worden.

Vanavond neemt de bewolking geleidelijk verder toe, maar er worden nog geen buien verwacht. Ook in de nacht schuiven er geleidelijk meer hoge en middelbare wolkenvelden binnen. Tegen de ochtend stijgt de kans op een bui aan de Frans-Belgische grens. De minima zijn erg zacht en zitten rond een 15 tot 16-tal graden terwijl de wind naar zuid tot zuidwest draait tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen is de wind gedraaid. Die zit dan in een zuidwestelijke richting vanwaar er meer wolken aangevoerd worden. Het is wel nog zomers warm met opnieuw maxima die gemakkelijk richting en over de 25 graden gaan. Gaandeweg de dag stijgt wel de kans op het voorkomen van een regen- of onweersbui. Een eerste onweerachtige zone trekt in de ochtend voorbij, waarschijnlijk met wat verspreide regen(buien). Daarna is het wachten op de volgende (onweers)buien die in de namiddag zullen ontwikkelen. Dat kunnen lokaal felle buien worden met heel veel neerslag op een korte periode. Lokale overlast is niet uitgesloten.

Tegen de avond gaan de buien uitdoven en krijgen we een rustige avond en nacht met minima die tegen de ochtend naar een 14-tal graden dalen.

Overmorgen:

Op zondag lijken er nog meer buien te kunnen gaan vallen en die kunnen erg verspreid zijn. Zoals de kaarten er nu bij liggen, krijgen we op zondag zo goed als overal in de loop van de dag met regen- en onweersbuien te maken. Dat kunnen ook weer erg felle buien zijn met mogelijke wateroverlast tot gevolg. De buien kunnen immers erg fel zijn en blijven ook wel even hangen zodat er lokaal veel neerslag kan vallen. Eventueel is ook wat heel lokale hagel niet uitgesloten. De maxima zitten dan tussen 20 en 25 graden bij een matige zuidwestelijke wind.

Tegen de avond doven de buien weer uit en wordt het rustiger. De nacht verloopt droog met minima rond 14 graden tegen de ochtend.

Later:

Maandag is het minder warm en dalen de maxima tot rond een 23-tal graden. Het blijft wisselvallig met in de loop van de dag weer de ontwikkeling van een aantal verspreide regen- en mogelijk ook nog onweersbuien. Die zullen dan wel minder fel en minder talrijk worden en vallen vooral landinwaarts.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we de laatste erg zonnige, zomerse en droge dag. Het kwik kan oplopen naar 23 graden aan zee tot 27-28 landinwaarts. Daarbij is er veel zon, op een lokale stapelwolk niet te na gesproken. Tegen het eind van de dag schuiven wat hoge sluierwolken binnen. De noordoostelijke wind waait matig, aan zee soms even vrij krachtig.

Geert, vrijdag 23 juli, 07.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een erg grote rups trekt deze week alle aandacht in de nieuwe minuut natuur: