VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Nog steeds ligt een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Het heeft nog altijd een uitloper richting de Benelux. Wij zitten daarbij nog steeds aan de noordoostelijke flank van dat hoog met een aanvoer van over de Noordzee van eerder koele en droge lucht. Die warmt gezien de tijd van het jaar wel op tot zomerse waarden, maar gezien de richting van waaruit de lucht komt, moeten we geen extreem hoge temperaturen verwachten. Toch geraken we wel steeds vlotjes aan een zomerse waarde van 25 graden en meer landinwaarts. Vandaag en morgen beweegt de kern van het hoog wat meer in onze richting. Vandaag glippen daarbij wel nog wat wolkenvelden door van een zwakke storing. Met een wat meer naar oost tot zuidoost draaiende wind wordt dan tegen vrijdag wat zachtere lucht aangevoerd. Het hoog slaagt er wel niet in om vaste voet aan de grond te krijgen, waardoor deze betere fase geen lang leven beschoren is. Tegen het weekend neemt de wisselvalligheid opnieuw toe wanneer nieuwe lagedrukgebieden vanuit Frankrijk onze kant op komen. Die luiden dan weer een nieuwe en volgende wisselvallige fase in die de hele volgende week lijkt voort te duren. Een laag boven de Britse Eilanden stuurt dan ons weer aan met aanvoer van nog steeds warme, maar onstabiele lucht uit het zuidwesten. Je ziet dit duidelijk in de (neerslag)pluim terug, al lijkt het met die neerslag nog steeds mee te vallen. De pluim bedriegt hierin echter, want het zal om buien gaan en die kunnen plaatselijk ofwel veel meer ofwel veel minder neerslag geven:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag blijven we zomers weer houden. Het is volop zonnig en de maxima klimmen weer zomerse waarden. Dat gaat van een 22 graden aan de kust tot rond een 25-26 graden landinwaarts. Dat is iets minder warm dan op woensdag omdat er vooral landinwaarts al eens enkele stapelwolken voor de zon kunnen schuiven, maar vooral omdat de wind weer wat meer in het noorden zit en ook weer een tikkeltje harder waait dan gisteren het geval was. Al bij al echter, wordt het toch opnieuw een hele mooie zomerdag.

In de avond koelt het weer langzaam af en krijgen we opnieuw een fraaie zomerse avond, gevolgd door een rustige nacht met andermaal hoge minima.

Morgen:

Morgen kan het nog wat warmer worden en krijgen we waarschijnlijk de warmste dag van de week. De maxima zouden dan zelfs richting een 28 graden kunnen oplopen landinwaarts. Tegen het eind van de dag komen er weer meer wolken en is er al een eerste kleine kans op een vooruitgeschoven regen- of onweersbui.

Dat zal dan vooral in de avond en nacht het geval zijn langs de Frans-Belgische grens. Elders blijft het in de nacht nog droog, al kunnen er wel al wat wolkenvelden binnenschuiven. Minima daarbij rond 14 à 15 graden.

Overmorgen:

Zaterdag is de wind gedraaid. Die zit dan in een zuidwestelijke richting vanwaar er meer wolken aangevoerd worden. Het is wel nog zomers warm met opnieuw maxima die gemakkelijk richting en over de 25 graden gaan. Gaandeweg de dag stijgt wel de kans op het voorkomen van een regen- of onweersbui. Een eerste onweerachtige zone trekt in de ochtend voorbij, waarschijnlijk met wat verspreide regen(buien). Daarna is het wachten op de volgende (onweers)buien die in de namiddag zullen ontwikkelen. Dat kunnen lokaal felle buien worden.

Later:

Op zondag lijken er nog meer buien te kunnen gaan vallen en die kunnen erg verspreid zijn. Zoals de kaarten er nu bij liggen, krijgen we op zondag zo goed als overal in de loop van de dag met regen- en onweersbuien te maken. De maxima zitten dan tussen 20 en 25 graden bij een matige zuidwestelijke wind.

Samenvatting:

Het wordt ook vandaag weer een erg mooie zomerdag. De maxima lopen op naar 21-22 graden aan zee tot een 24 à 26 graden landinwaarts. Er is veel zon al kan er vooral landinwaarts ook wel eens een wolk voorbijdrijven. De wind zit daarbij weer in een noordelijke hoek en waait iets harder dan gisteren.

Geert, donderdag 22 juli, 07.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een erg grote rups trekt deze week alle aandacht in de nieuwe minuut natuur: