ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten een beetje in een soort niemandsland zonder grote druksystemen. Daarin trekt vandaag een kleine lagedrukgebied van in het Kanaal via onze omgeving naar het noorden. Het neerslaggebied daaraan verbonden zal vooral vanmiddag ons weer beïnvloeden. Tegen morgen volgt dan weer een uitloper van het Azorenhoog die de buienneiging weer onderdrukt. Dit spel van op en af gaat op maandag door want dan komen we weer onder invloed van een nieuw lagedrukgebied dat boven de Britse Eilanden arriveert en de regen- en buienneiging weer zal doen oplopen. Dat lagedrukgebied blijft vervolgens weer enkele dagen in onze buurt rondtollen. Later in de week komen we dan mogelijks onder een opbouwend hogedrukgebied terecht dat zich vanaf diezelfde Britse Eilanden geleidelijk over het Noordzeegebied zou uitbreiden. In de praktijk betekent dit alles de eerste dagen nog een verder zetten van het wisselvallige weer waar we ons in bevinden met regelmatig buien en/of perioden van regen. Op langere termijn is de pluim eigenlijk wel verslechterd ten opzichte van de vorige dagen. Er zijn nog wel steeds lijntjes die het tegen eind volgende week een stuk warmer later worden, maar dat is gezien de termijn zeker nog geen gelopen wedstrijd. Bovendien is de termijn ten opzichte van gisteren en eergisteren ook alweer wat achteruit geschoven én is de opwarming ook minder uitgesproken dan gisteren. Ook de neerslagsignalen zijn daarbij opgetrokken, wat allemaal toch wel weer op meer wisselvalligheid duidt. Vooral naar begin / midden volgende week ziet het er in de pluim echt wel koeler en vooral ook veel natter uit. Iets om verder op te volgen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag neemt de bewolking weer snel toe en volgen er al snel vanaf het westen en de Franse grens perioden van regen of buien. Die duiken aan de kust al in de ochtend op en vervolgens trekt die lijn met buien en regen snel landinwaarts. Het blijft dan ook het grootste deel van de dag zwaar bewolkt tot betrokken. Vanochtend is het daarbij nog grotendeels droog, maar geleidelijk sijpelt er meer en meer regen binnen vanaf het westen met vooral vanmiddag ook lange perioden van regen of  buien. Dat kan intense regen zijn en er zijn ook felle buien mogelijk die verscholen zitten in dat regengebied. Zelfs een donderklap is mogelijk. De temperaturen zitten daarbij voordat de regen inzet misschien nog net rond 18-19 graden, maar vallen tijdens de regen al snel terug tot een 16-17 graden. De zuidwestelijke wind waait daarbij zwak, zeer zwak zelfs, tot matig, maar kan tijdens buien uitschieten.

Tegen de avond wordt het dan weer droog en in de nacht is het rustig en kan er wat nevel of mist opduiken. De minima dalen tegen de ochtend weer naar een graad of 13.

Morgen:

Morgen is dan weer de betere dag van het weekend. We beginnen met veel wolken en wat nevel of mist, maar dat grijze lost geleidelijk aan op en maakt plaats voor een mix van wolken en opklaringen. Er zijn in de middag dan ook brede opklaringen en de zon laat zich weer flink zien. De maxima lopen weer op naar waarden rond of begin de 20 graden. Een bui is niet volledig uitgesloten, maar zal de uitzondering op de regel zijn. De wind blijft in een west tot zuidwestelijke hoek zitten en waait meest zwak tot matig.

In de nacht naar maandag is het eerst rustig en wisselend bewolkt, maar tegen de ochtend neemt de bewolking echt wel opnieuw toe, mogelijk al gevolgd door wat regen in de nanacht.

Overmorgen:

Maandag staat dan alweer een volgende storing op het menu. Die trekt in de loop van de dag weer met perioden van regen en/of buien doorheen onze omgeving. Er kan opnieuw veel regen vallen, zeker tijdens de buien die in het regengebied verscholen kunnen zitten. De temperaturen doen het opnieuw niet goed en dalen naar een 18-19 graden, tijdens de neerslag nog minder.

Later:

Dinsdag wordt ook een erg wisselvallige dag. Er zijn opnieuw perioden met regen en/of buien en de temperaturen blijven aan de koele kant zitten met waarden rond een 20-tal graden.

Samenvatting:

Vandaag zien we weinig of geen zon. De bewolking neemt snel toe, gevolgd door perioden van regen vanaf het westen. Vanmiddag is het zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van intense regen of forse buien. Het wordt niet warmer dan 18-19 graden, in de regen minder en er staat een zwakke zuidwestelijke wind.

Geert, zaterdag 10 juli, 09.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We keren in de minuut van deze week terug naar de rozen: