MA

05/20/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen neemt de bewolking toe met kans op wat regen of opnieuw enkele (felle) buien later op de [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk Europees hoog domineert nog steeds de weerkaarten. Het trekt geleidelijk wat meer richting Oost-Europa. Aan de andere kant ligt een depressie ten westen van de Golf van Biscaye. Die trekt geleidelijk al opvullend richting de Britse Eilanden en zal daar uiteindelijk van de weerkaarten verdwijnen. Het laag heeft een paar zwakke fronten mee waarvan er eentje de voorbije nacht door onze regio trok en een volgende in de loop van dinsdag zal doortrekken. De stroming blijft voorlopig zuid tot zuidwestelijk waarmee er erg zachte lucht aangevoerd wordt. In de tweede helft van de week arriveert een nieuw Atlantisch laag in het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden. Daardoor wordt de gradiënt in onze omgeving weer wat groter en gaat het in de tweede helft van de week wat harder waaien. Ook al omdat het Europese hoog zich dan wat meer oostelijk gaat terugtrekken. Het Atlantisch laag stuurt tegen donderdag ook een front door onze omgeving met stijgende neerslagkansen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is een licht wisselvallige dag. Er drijven geregeld wolkenvelden voorbij, maar het ziet er toch naar uit dat er ook grote en brede opklaringen voorkomen. Zeker naarmate de dag vordert, maar zelfs al van in de vroege ochtend, kan de zon zich zeker en vast van tijd tot tijd toch weer goed laten zien. Het is daarbij ook zo goed als droog. Als er al iets valt van regen, is dat zeer tijdelijk, zeer plaatselijk en ook zeer weinig. De grootste kans op een drupje regen zit in de vroege ochtend, de rest van de dag is het droog. De maxima blijven aan de zachte kant want we zitten in relatief zachte lucht. Veel minder dan een 15 tot zelfs weer 16-tal graden zal het zeker niet worden. Zelfs een lokale 17 moet mogelijk zijn. De wind zit daarbij nog steeds in een zuid tot zuidwestelijke richting en veel meer dan zwak zal die niet waaien.

Vanavond en vannacht blijft het wisselend bewolkt. In de loop van de nacht kunnen er nevel- en mistbanken opduiken met een teruglopende zichtbaarheid tegen de ochtend. De nachtelijke minima komen niet veel lager te zitten dan rond een 8 à 9-tal graden.

Morgen:

Morgen wordt een meest wisselend tot zwaar bewolkte dag. Er zijn in de loop van de dag zeker een aantal opklaringen mogelijk, maar de bewolking overheerst. De temperaturen zijn nog steeds vrij zacht en komen weer gemakkelijk uit richting de 15 graden of het zal niet veel schelen. Later op de dag schuift een zwak koufront door onze omgeving met meer wolken. Het is dan niet uitgesloten dat er tijdelijk al eens een drupje regen opduikt, maar ook dan zijn dat sowieso erg kleine of verwaarloosbare hoeveelheden.

In de nacht naar woensdag houden we eerst nog veel wolken, later komen er meer opklaringen met eventueel opnieuw de vorming van een lokale nevel- of mistbank. Minima rond een 7-8 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Woensdag verandert er amper iets aan de weersverdeling. We blijven tussen een hogedrukgebied zitten dat zich boven Europa bevindt en lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan. Uitlopers van fronten kunnen tot bij ons geraken in zeer verzwakte vorm en zorgen telkens voor een wisselende bewolking, maar veel neerslag levert dat zeker niet op. Het blijft over het algemeen droog. De temperaturen zitten op woensdag iets lager dan de vorige dagen, maar halen toch nog altijd erg gemakkelijk een zeer zachte 13 tot 14 graden bij een wind die uit overwegend zuidelijke hoek komt.

Later:

Donderdag zit er (voorlopig) wat meer animo in de weerkaarten. In de loop van de dag trekt een koufront van west naar oost door onze omgeving met tijdelijk een periode van regen. De wind spant wat aan uit een steeds zuidelijke tot zuidwestelijke hoek en het wordt dan wat minder zacht. Toch halen we nog steeds gemakkelijk een 13-tal graden.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een redelijke start van de week. Van in de ochtend al zijn er brede opklaringen en dat blijft zo doorheen de dag. We houden het droog bij een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind die zacht lucht aanvoert met maxima tussen 14 en 16 graden, lokaal mogelijk zelfs nog een tikkeltje hoger.

Geert, maandag 09 november, 06.25 uur.

Je vindt dezer dagen overal gemakkelijk paddenstoelen, waaronder o.a. deze parasitaire soort: de honingzwam: