MA

05/20/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen neemt de bewolking toe met kans op wat regen of opnieuw enkele (felle) buien later op de [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Er staat op de Atlantische Oceaan nog steeds een stevige westelijke stroming tussen lagedrukgebieden die van west naar oost koersen en het hogedrukgebied van de Azoren. Wij zitten nog steeds onder invloed van die lagedrukgebieden die via de Britse Eilanden naar de Noorse Zee koersen. Daaraan verbonden fronten beïnvloeden ons weer. Zo ook vandaag weer. Er trekt in de loop van de dag nog een buienlijnfront onze omgeving waarbij er tijdelijk enkele fikse buien kunnen gaan vallen. Na doortocht van die lijn ergens in de eerste helft van de middag, wordt het opnieuw droog. Tot en met vandaag zitten we nog onder invloed van lagedrukgebieden, maar tegen morgen zorgt een uitloper van het Azorenhoog voor rust en stabilisatie in de atmosfeer. Deze ontwikkelt zich later in de week tot een apart en stevig hoog in onze buurt. Het wordt dan veel koeler en we krijgen dan een aantal rustige dagen waarop het ook droog blijft. Tegen het weekeind schuift het hoog oostwaarts door en zorgt dan samen met een Frans lagedrukgebied opnieuw voor een zuidelijke aanvoer van erg warme lucht.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we in veel frissere lucht. De dag start met temperaturen rond een 7 à 8-tal graden. Het wordt overdag nog een graad of 12 wat aanleunt bij de normale waarden voor de tijd van het jaar. Het is wel nog steeds niet volledig droog. In de loop van de dag moet nog een buienlijn passeren met tijdelijk opnieuw perioden van regen of een aantal verspreide buien. De buienlijn komt in de tweede helft van de ochtend aan zee aan en trekt dan gedurende een drie tot vier uur van west naar oost door onze regio. Rond halfweg de middag wordt het dan ook van het westen uit geleidelijk aan weer droger met opklaringen. Er zijn daarbij zeker tijdens en vlak na de passage van de buienlijn wel ook weer een aantal forse rukwinden mogelijk. Die kunnen zeker tijdelijk weer aantrekken tot een 70 à 80 km per uur.

Vanavond en zeker vannacht komt de atmosfeer tot rust en koelt het fors af. Tegen morgenochtend zou het aan de grond zelfs licht kunnen vriezen want ook de wind neemt af en gaat liggen. De minima in de lucht zitten dan rond een 3 à 6-tal graden.

Morgen:

Morgen wordt een rustige dag, maar wel nog met vrij veel wolken. Toch zijn er ook opklaringen en die worden in de loop van de dag alleen maar breder. Het is dan veel rustiger geworden met een wegvallende wind die veranderlijk wordt. De maxima zitten rond een 11 à 12-tal graden en het is meest droog. Eventueel valt er in de vroege ochtend nog een heel enkel lokaal en licht buitje.

De nacht naar donderdag levert dan nog wat lagere minima op. Die kunnen tegen de ochtend dalen naar een 2 tot 4 graden terwijl het dan op meer uitgebreide schaal aan de grond licht kan gaan vriezen. Er duikt eventueel ook wat nevel of mist op die dan donderdagochtend geleidelijk weer verdwijnt.

Overmorgen:

Donderdag krijgen we dan een rustige dag met brede opklaringen en flink wat ruimte voor de zon. De temperaturen komen overdag daarbij gemakkelijk weer uit rond een 11 tot 12 graden en omdat er weinig tot zelfs geen wind staat, voelt dat zeker niet slecht aan.

De nachten blijven echter koel en rustig. Het kan ook donderdagnacht weer fors afkoelen met minima die tegen de ochtend maar net boven het nulpunt zitten. Er kan ook dan weer wat nevel en/of mist opduiken tegen de ochtend.

Later:

Vrijdag wordt ook een rustige en vrij mooie dag. De zon doet opnieuw flink haar best om er volop bij te zijn bij vrij normale maxima voor de tijd van het jaar die rond een 11 tot 12-tal graden zitten. De zwakke wind draait daarbij geleidelijk naar een noordoostelijke tot oostelijke hoek.

Samenvatting:

Vandaag start droog, maar laat in de ochtend arriveert een buienlijn die dan van west naar oost doortrekt. Die verlaat de regio in de tweede helft van de middag waarna het opnieuw meest droog wordt. Het gaat ook weer stevig waaien uit het zuidwesten bij maxima rond een 12 à 13-tal graden.

Geert, dinsdag 03 november, 06.30 uur.

Het is nog steeds herfst, dus we blijven van herfstkleuren genieten. Dit keer de toverhazelaar: