ZO

05/05/2024

Weertype

Weertype

| 17°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied boven het noorden van Nederland dat ons gisteren verspreide buien bezorgde ( [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

90 %

Windrichting

3 bft
Morgen neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook dinsdag is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft treuzelen in onze buurt [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied met kernen boven Scandinavië en de Britse Eilanden beïnvloedt ons weer. Vandaag worden nog enkele buienlijnen en zwakkere storingen onze richting uitgestuurd. Tegen morgen komen we geleidelijk onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog waardoor het weer in onze omgeving wat zal stabiliseren. Tegen het weekeind komen we weer onder invloed van nieuwe oceaandepressies die vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden dichterbij komen. De wisselvalligheid neemt in het weekend dan ook weer toe. Begin volgende week gaat de luchtdruk dan weer stijgen en wordt het opnieuw stabieler. De vraag is hoe dicht hogedruk dan in onze omgeving komt te liggen en hoe stabiel het tegen dan weer wordt. Voorlopig blijft het echter wisselvallig met regelmatig vrij veel wind en wolken en eerder koelere temperaturen. Er valt van tijd tot tijd ook wat neerslag, maar dat zijn in de regel geen grote hoeveelheden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Het blijft vandaag licht wisselvallig. We krijgen een zwaar bewolkte start van de dag met geleidelijk wat doorbrekende opklaringen. Uiteindelijk krijgen we een meest droge ochtend met een mix van wolken en opklaringen. Vanmiddag stijgt de kans op het voorkomen van enkele lokale buien. Plaatselijk zou dat al eens een felle bui kunnen zijn. Het zijn echter buien, dus sommige plekken houden het ook helemaal droog. De temperaturen zitten rond een 14 graden om de dag te starten en lopen geleidelijk op naar 18-19 graden aan zee en tot 20-21 graden landinwaarts. Daarbij blijft een westelijke tot zuidwestelijke wind staan. Die is de hele dag toch weer nadrukkelijk aanwezig en kan van tijd tot tijd al eens wat harder waaien, zeker aan de kust. Over die wind maakte ik eerder deze week een video:

Vanavond en in de nacht naar vrijdag is het meest droog bij een wisselende bewolking. De minima dalen tegen de ochtend weer naar een 13-tal graden. Landinwaarts neemt de wind fors af en kan er wat lokale nevel opduiken.

Morgen:

Morgen lijkt de beste dag van deze periode te kunnen gaan worden. We profiteren dan tijdelijk van een uitloper van het Azorenhoog. Die zorgt voor enige stabilisatie van het weer in onze omgeving. Er komt tijdelijk weer meer zon en we houden het op de meeste plekken overwegend droog. Toch is een heel enkele lokale bui in de loop van de dag niet helemaal uitgesloten. De maxima kunnen dan weer een beetje hoger uitkomen en zitten vooraan de 20 graden bij een matige zuidwestelijke wind. In de loop van de dag neemt de bewolking echter weer toe.

In de nacht naar zaterdag nadert een storing bij zachte minima rond 14 graden, maar tegen de ochtend kan er wat regen van gaan komen.

Overmorgen:

Op zaterdag zitten we weer met een zwakke storing in de buurt. Die zorgt voor veel wolken en opnieuw perioden met wat lichte regen of motregen. De maxima blijven rond een koele 18-19 graden zitten aan de kust terwijl dat landinwaarts rond een 20-tal graden zal zijn. Er komt ook weer meer wind te staan uit het zuidwesten.

Later:

Zondag hebben we nog last van die zwakke storing. Er is nog altijd erg veel bewolking met kans op eens wat lichte regen of motregen in de loop van de dag. De maxima lopen opnieuw op naar een 18-19 graden aan zee tot hoogstens 20 landinwaarts en er blijft steeds vrij veel wind staan uit het zuidwesten.

Samenvatting:

Het wordt een wisselvallige dag. Die start met veel wolken, maar gaandeweg verschijnen er geleidelijk aan wel wat opklaringen. De maxima klimmen daarbij naar 18-19 graden aan zee tot rond 20-21 graden landinwaarts. Er valt gaandeweg de dag hier en daar ook een, eventueel felle, bui. De wind blijft de hele tijd nadrukkelijk waaien uit het zuidwesten, aan zee zelfs weer vrij krachtig.

Geert, donderdag 02 juli, 06.35 uur.

 

Vingerhoedskruid: grote statige, tweejarige planten met prachtige bloemen: