ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied met kern boven Scandinavië beïnvloedt ons weer. Een bij dit laag horende randstoring zal vandaag eerst nog ons weer negatief beïnvloeden. In de tweede helft van de week komen we geleidelijk onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog waardoor het weer in onze omgeving wat zal stabiliseren. Tegen het weekeind komen we weer onder invloed van nieuwe oceaandepressies die vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden dichterbij komen. De wisselvalligheid neemt in het weekend dan ook weer toe. Begin volgende week gaat de luchtdruk dan weer stijgen en wordt het opnieuw stabieler. De vraag is hoe dicht hogedruk dan in onze omgeving komt te liggen en hoe stabiel het tegen dan weer wordt. Voorlopig blijft het echter wisselvallig met regelmatig vrij veel wind en wolken en eerder koelere temperaturen. Er valt van tijd tot tijd ook neerslag, maar met uitzondering van vandaag, zijn dat geen grote hoeveelheden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het wisselvallig. We zitten onder invloed van Atlantische lagedrukgebieden die via de Britse Eilanden naar onze regio afzakken. De daaraan verbonden fronten beïnvloeden ons weer in negatieve zin. De voorbije nacht trok zo’n front binnen met hier en daar een flinke plens neerslag. Daar moeten we ook de eerste uren van de ochtend nog rekening mee houden. Er zijn perioden met regen en die kan fel zijn. Geleidelijk aan verschijnen er echter meer droge perioden en vanmiddag is het dan droog met wat doorbrekende opklaringen. De temperaturen zitten rond de normale waarden voor de tijd van het jaar. Veel meer dan een 18-19 graden aan zee tot een 20 graden en een enkele lokale 21 graden landinwaarts halen we niet. De wind waait eerst zwak tot matig uit zuidwest, later draaiend naar west. Die neemt vanmiddag weer wat toe en kan tegen de late middag aan zee weer tot een 40-50 km per uur uithalen. Ik laat hier ook nog even het filmpje van eerder deze week staan waar ik meer achtergrondinfo geef over hoe die wind ontstaat. Ook de komende dagen hebben we immers nog dikwijls met redelijk wat wind te maken, zeker naar het weekeind toe.

Vanavond en in de nacht naar donderdag is het meest droog bij een wisselende bewolking. De minima dalen tegen de ochtend weer naar een 12 tot 13-tal graden. Landinwaarts neemt de wind fors af en kan er wat lokale nevel opduiken.

Morgen:

Morgen knapt het weer geleidelijk weer wat op onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog. Die zorgt voor stabilisatie van het weer in de vorm van bredere opklaringen. Toch is er eventueel nog wel eens een bui mogelijk, maar de droge perioden overheersen. De maxima gaan er weer wat op vooruit en zitten dan landinwaarts rond een 21 à 22 graden terwijl de tegen dan naar noordwest draaiende wind, een flink stuk minder hard gaat waaien. Aan zee noteren we morgen maar een 19-tal graden.

 

Overmorgen:

Vrijdag lijkt de beste dag van deze periode te kunnen gaan worden. We profiteren dan tijdelijk van een uitloper van het Azorenhoog. Die zorgt voor enige stabilisatie van het weer in onze omgeving. Er komt tijdelijk weer meer zon en we houden het droog. De maxima kunnen dan weer een beetje hoger uitkomen en zitten vooraan de 20 graden bij een matige zuidwestelijke wind. In de loop van de dag neemt de bewolking echter weer toe.

Later:

Op zaterdag zitten we weer met een zwakke storing in de buurt. Die zorgt voor veel wolken en opnieuw perioden met wat lichte regen of motregen. De maxima blijven rond een koele 18-19 graden zitten aan de kust terwijl dat landinwaarts rond een 20-tal graden zal zijn. Er komt ook weer meer wind te staan uit het zuidwesten.

Samenvatting:

Vanochtend start regenachtig. Er kunnen gedurende de eerste uren van de dag nog perioden met regen zijn, soms is die fel. Later wordt het droog en vanmiddag komen er geleidelijk wat opklaringen. De temperaturen lopen niet veel hoger op dan rond 18-19 graden aan zee en 20-21 landinwaarts. Er staat een eerst matige, later aantrekkende zuidwestelijke tot westelijke wind.

Geert, woensdag 01 juli, 06.35 uur.

 

Vingerhoedskruid: grote statige, tweejarige planten met prachtige bloemen: