ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Van over de Atlantische Oceaan nadert een hogedrukgebied de Britse Eilanden. Dat hoog trekt gedurende de eerste dagen van de week richting Scandinavië en vormt daar een aparte en nieuwe kern van hogedruk. Hierdoor komt bij ons de wind in een noordelijke hoek terecht, later verder draaiend naar het oosten. Vanaf de Noordzee wordt hierbij koele en de eerste dagen ook nog gestoorde zeelucht aangevoerd met enkele buitjes. Midweeks komt een Atlantisch laag via de Britse Eilanden afgezakt richting de Middellandse Zee. Ook boven het Alpengebied ligt een vlak, onweerachtig laag. Aanvankelijk zitten wij onder invloed van het Scandinavische hoog, maar beide lagedrukgebieden breiden hun invloed toch uit.  Daardoor kunnen wij mogelijk in de tweede helft van de week enkele buien krijgen van deze lagedrukgebieden. Hoe dan ook wordt het in de tweede weekhelft met een aflandige stroming wel weer een flink stuk warmer waarbij de maxima later in de week zelfs weer naar zomerse waarden oplopen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start met een noordelijke stroming waarin restanten van een oud front meetrekken. De dag start dan ook grijs en bewolkt met wat verspreide regen en enkele buitjes. Lokaal kan het daarbij al eens wat harder regenen. De hele ochtend nog moeten we met dat weerbeeld rekening houden. Vanmiddag wordt het droger en breekt de bewolking geleidelijk met een aantal opklaringen. Tegelijk trekt ook de noordelijke wind weer aan. Die gaat vanmiddag aan zee weer vrij krachtig tot krachtig waaien, boven land is die dan weer matig tot vrij krachtig. De temperaturen zijn aan de lage kant en zitten in de ochtend rond 14 tot 16 graden. Vanmiddag wordt het aan zee 17 tot 18, landinwaarts tot 18 graden.

Vanavond en vannacht is er opnieuw veel bewolking, maar het is dan meest droog bij minima rond een 7 tot 8-tal graden tegen de ochtend. De noordelijke wind neemt dan langzaam in kracht af.

Morgen:

Morgen is de kans op een bui nog verder afgenomen, maar zeker nog niet uitgesloten. Verspreid over de dag zou er nog wel eentje kunnen opduiken en vooral in de ochtend is de kans op een lokale bui zeker nog aanwezig. De maxima gaan er nog niet echt op vooruit en lopen weer naar een 18-tal graden op terwijl de wind nog altijd in een noordelijke hoek zit, maar die waait dan maar zwak tot matig meer.

De nacht naar woensdag is het droog met minima die tegen de ochtend rond een 8 à 9 graden uitkomen.

Overmorgen:

Woensdag komen we geleidelijk in een stuk zachtere lucht terecht. De maxima lopen dan landinwaarts gemakkelijk naar een graad of 20 op, aan zee net iets minder. Er zijn nog altijd wolken die afwisselen met brede opklaringen, maar geen buien meer. Het is en blijft op woensdag droog. De wind draait daarbij geleidelijk naar een noordoostelijke tot oostelijke hoek. Zeker aan de kust kan die naar het eind van de dag toe weer wat gaan aantrekken.

Later:

Donderdag zit de wind in een oostelijke hoek. Hiermee wordt veel zachtere lucht aangevoerd met maxima die gemakkelijk een flink stuk in de 20 graden terechtkomen. We zitten dan tussen een Scandinavisch hogedrukgebied en lagedrukgebieden ten zuiden en westen van ons in. Die laatste breiden hun invloed uit zodat er later op donderdag een aantal onweerachtige buien tot in onze omgeving zouden kunnen geraken.

Samenvatting:

De dag start grijs met een aantal regenbuien of wat verspreide regen. Ook de hele ochtend moet rekening gehouden worden met wat verspreide buien of wat verspreide regen. Het is koel. Vanmiddag wordt het droog met wat opklaringen, maar ook nog veel wolken. De wind trekt dan weer aan en wordt matig tot vrij krachtig uit het noorden. We halen niet veel meer dan 17 tot 18 graden.

Geert, maandag 08 juni, 7.15 uur.

We hadden deze week in de tuin (www.keigathof.be) een koninginnepage op bezoek: