ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Scandinavië ligt een complex lagedrukgebied met diverse kernen. Een kleine kern die vanochtend nog boven de Nederlandse Wadden lag, trekt geleidelijk verder noordwaarts weg. Op de Noordzee vormen zich nog enkele kleine kernen van lagedruk die allemaal in het Scandinavische laag opgenomen worden. Dat laag trekt geleidelijk al opvullend oostwaarts weg. Van over de Atlantische Oceaan nadert intussen een hogedrukgebied de Britse Eilanden. Dat hoog trekt gedurende de eerste dagen van de week richting Scandinavië en vormt daar een aparte en nieuwe kern van hogedruk. Hierdoor komt bij ons de wind in een noordelijke hoek terecht, later verder draaiend naar het oosten. Midweeks komt een Atlantisch laag via de Britse Eilanden afgezakt richting de Middellandse Zee. Het is nog onzeker hoe verder oostwaarts dit laag zal komen. Indien het voldoende ver naar het oosten doortrekt, kunnen wij mogelijk in de tweede helft van de week enkele buien van dit laag verwelkomen. Zit het westelijker, dan blijft het bij ons droog. Hoe dan ook wordt het in de tweede weekhelft met een aflandige stroming wel weer een flink stuk warmer waarbij de maxima later in de week zelfs weer naar zomerse waarden oplopen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gestoorde zeelucht onze kant op met wolken en opklaringen. Daarin zit misschien nog een enkele verspreide bui, maar voor onze regio overheersen de droge perioden met een mix van wolken en opklaringen. Er is dus wel kans op die ene plaatselijke bui, maar veel meer dan een enkele lokale bui wordt het niet. De meeste plekken houden het gewoon droog. Het blijft alleszins een stuk minder warm en er staat ook vandaag nog een behoorlijke westelijke tot noordwestelijke wind, maar die neemt verder in kracht af. Maxima rond een 16-18 graden aan de kust, landinwaarts kan dat een graadje meer zijn.

In de nacht naar maandag neemt de wind verder af. Er blijft kans op een enkele verspreide bui en de minima zitten dan rond een tiental graden. De meeste plekken houden het echter gewoon droog.

Morgen:

Morgen zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemende wind. Die zit dan overwegend in een noordwestelijke tot noordelijke richting. Er worden nog redelijk wat wolken aangevoerd, maar er zijn ook opklaringen en de kans op een enkele verspreide bui blijft aanwezig. De maxima lopen weer een tikkeltje op en halen tot rond een 18-19 graden. Misschien met wat zon erbij landinwaarts alweer dicht tegen de 20 graden.

In de nacht naar dinsdag is het droog met minima die alweer ergens rond een tiental graden zullen uitkomen.

Overmorgen:

Dinsdag is de kans op een bui nog verder afgenomen, maar zeker nog niet uitgesloten. Verspreid over de dag zou er nog wel eentje kunnen opduiken. De maxima gaan er nog niet echt op vooruit en lopen weer naar een 18-tal graden op terwijl de wind nog altijd in een noordelijke hoek zit, maar die waait dan maar zwak tot matig meer.

Later:

Woensdag komen we geleidelijk in een stuk zachtere lucht terecht. De maxima lopen dan landinwaarts gemakkelijk naar een graad of 20 op, aan zee net iets minder. Er zijn nog altijd wolken die afwisselen met brede opklaringen, maar geen buien meer. Het is en blijft op woensdag droog.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we een mix van wolkenvelden en opklaringen. Er is nog een kleine kans op een heel enkele lokale bui, vooral landinwaarts, maar de meeste plekken houden het gewoon droog. Maxima rond een 18-tal graden. De noordwestelijke wind neemt verder in kracht af gedurende de dag.

Geert, zondag 07 juni, 9.15 uur.

We hadden deze week in de tuin (www.keigathof.be) een koninginnepage op bezoek: