Loading...

De zon

Onze zon, brenger van het leven op aarde, kan volop bewonderd worden in verschillende lichtspectra op de volgende website:

https://www.helioviewer.org/

Deze middelmatige ster werd ongeveer 4,5 miljard jaar geleden gevormd uit interstellair stof die samenkoekte tot een grote massa. 99% van dat interstellair stof werd door de zon gebruikt, van de overige 1% werden alle overige planeten, planetoïden en asteroïden gemaakt.

Door de enorme druk van dat stof, fuseren atomen waarbij waterstof wordt omgezet tot helium. Die omzetting gaat gepaard met enorme energiestromen (massa naar energie: e=mc²) en net die energie zorgt dat er leven op onze aarde mogelijk is. De zon is de motor van ons klimaat en bepaalt ons weer.

Het kan er heel gewelddadig aan toe gaan op het oppervlak van de zon. Protuberansen razen over het oppervlak van de zon terwijl zonnestormen, die worden uitgespuwd, op aarde regelmatig voor communicatiestoringen en falende energievoorzieningen zorgen.

Beeld van een protuberans, een uitbarsting op het oppervlak van de zon van gloeiend hete gassen:

Beeld van zoals de zon er nu op dit moment uitziet: