FAQ items aan het laden...

Een weervoordracht? …

Wil je (met je vereniging) meer te weten komen over het weer? Op zoek naar een spreker daarvoor? Je kunt mij boeken voor een voordracht over het weer en daarbij is er keuze uit diverse onderwerpen:

1/ Een eerste lezing is eigenlijk: Hoe zit dat weer nu precies in elkaar?

Tijdens deze avond neem ik het publiek mee op een aardrijkskunde-reis. We kijken samen eens naar hoe ons weer nu eigenlijk tot stand komt en hoe het komt dat de planeet een weer- en circulatiesysteem heeft. Hoe ontstaan drukgebieden, fronten, luchtsoorten weersituaties? We gaan ook wat dieper in op bijzondere fenomenen zoals een supercell, onweer en een orkaan. Aan het eind van de avond zijn alle weergeheimen voor jou helemaal ontsluierd.

Duur ca. 1,5 uur.

2/ Een tweede lezing gaat over: De wolken en het weer. Wat vertellen de wolken ons?

Hierin gaan we kort in op hoe ons weer in elkaar zit. We kijken in het kort even hoe ons weer ontstaat, de luchtsoorten, drukgebieden en fronten. Daarna gaan we over naar de wolkensoorten en waar die precies voorkomen. We kijken ook naar de speciale wolkensoorten die samenhangen met weersveranderingen en gaan ook dieper in op optische verschijnselen.

Duur ca. 1,5 uur.

3/ Een derde onderwerp waar we het kunnen over hebben is over weerkaarten en weersverwachtingen. Hoe maak ik mijn weersverwachting op? Welke kaarten zijn er allemaal op internet te vinden en kun je daar zelf ook mee aan de slag? Wat zijn de pijlers waarop een weersverwachting rust en hoe welke kaarten te interpreteren? We bekijken pluimverwachtingen, ensembles en maken onze eigen briefing.

We zoomen ook even uit op grote planetaire systemen die een invloed op ons weer hebben zoals de North Atlantic Oscillation, de Polar Vortex, El Niño en nog veel meer.

Duur ca. 1,5 uur.

4/ Een derde lezing gaat over weerspreuken. Wat vertellen weerspreuken ons? In deze lezing worden er een aantal weerspreuken behandeld. We gaan telkens een spreuk voor het voetlicht brengen en kijken dan of er in die spreuk een kern van waarheid zit. Dikwijls is dat wel het geval, in vele andere gevallen niet.

Telkens wordt er rond die spreuk dan dieper in gegaan op een bepaald fenomeen dat daaraan kan gelinkt worden en kijken we of er een diepere wetenschappelijke, weerkundige achtergrond die achter deze spreuk schuilt.

Duur ca. 1,5 uur.

5/ Is er wel of niet iets aan de hand met ons klimaat: Hoe zit dat nu met die CO2? we kijken eerst naar hoe het weer ontstaat en wat dat is en daarna gaan we eens kijken hoe dat nu precies zit met dat broeikaseffect. Waar spreken we over als we het over die broeikasgassen hebben? Hoe onstaan ze en wat doen ze en we gaan dat alles ook eens in een veel groter perspectief bekijken.

Duur ca. 1,5 uur.

Meer weten of mij boeken? Vul je gegevens hiernaast in en dan spreken we af.