DI

10/22/2024

Weertype

Weertype

| 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
De diepe depressie (Ashley) die gisteren nog de weerkaarten domineerde, is grotendeels verdwene [...]
Lees verder

WO

23 okt

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

3 bft
Morgen ziet er ook een goede dag uit. Wel is er in de ochtend eerst veel bewolking met weinig o [...]
Lees verder

DO

24 okt

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag mag nog een mooie dag bij geschreven worden. Dan kan het zelfs nog een graadje za [...]
Lees verder

VR

25 okt

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag neemt de bewolking toe met later op de dag eventueel wat lichte regen of een bui, maar [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De diepe depressie (Ashley) die gisteren nog de weerkaarten domineerde, is grotendeels verdwenen. De fronten daaraan verbonden trokken dan uiteindelijk vooral gisteren in de avond door onze regio. Iets later dan voorzien waardoor ook de meeste neerslag wat later is gekomen. Ook die fronten zijn intussen weg getrokken. Intussen ligt boven het oosten van Europa nog altijd een hogedrukgebied dat een goede doorstroming van de atmosfeer nog altijd blokkeert. Het krijgt vandaag versterking van een uitloper van het Azorenhoog die zich via Frankrijk snel het Europese vasteland op beweegt. Die uitloper voegt zich vandaag bij het Europese hoog dat daardoor een nieuwe westwaartse impuls krijgt waarbij zich een nieuw en erg sterk hoog vormt dat zeker tot en met donderdag blijft liggen. Dat zorgt dan bij ons voor een reeks mooie dagen met een opnieuw diepe zuidelijke stroming die weer erg warme lucht zal aanvoeren. Tegen het eind van de week / volgend weekeind zouden nieuwe lagedrukgebieden geleidelijk aan weer dichterbij komen met een toename van de wisselvalligheid tot gevolg. Je ziet deze fasen nog steeds net als de vorige dagen heel duidelijk in de pluim van vandaag:

 

Merk op: zoals lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals door mij beloofd, nam ik intussen de tijd om die pluim eens nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een betere dag. Een hogedrukgebied komt in de buurt liggen en houdt storingen even weer op een afstand. Het zal overdag droog blijven met doorbrekende opklaringen. Er is wel wat onzekerheid in de mate van wolkenvelden die nog passeren. Het ene moment kunnen er brede opklaringen zijn, dan weer is er vorming van wolken mogelijk. Het zou zelfs kunnen dat die in de loop van de ochtend weer gaan overheersen met een bewolkte periode, maar dat is moeilijk in te schatten. Later vanmiddag neemt de bewolking dan toch weer toe met eventueel in de late middag / vooravond kans op een enkele bui. Het blijft wel zacht met maxima die zelfs weer iets hoger uitkomen, rond een 15-16, lokaal zelfs alweer 17 graden. Tijdens de momenten met veel zon zal dat zeker aangenaam zijn. Bij dat alles staat een zwakke tot matige zuidelijke wind.

In de avond en nacht is het dan eerst wisselend bewolkt met minima die wat lager uitpakken rond 7-8 graden. Later in de nacht neemt de bewolking en de kans op vorming van nevel en mist weer toe met temperaturen die dan weer iets hoger gaan zitten.

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen ziet er ook een goede dag uit. Wel is er in de ochtend eerst veel bewolking met weinig of geen zon en het kan een hele tijd duren vooraleer die zon er opnieuw door zal geraken. Later op de dag, maar lokaal kan dat lang duren, breekt de bewolking wel en waar dat lukt krijgen we dan veel zon, al schuiven er ook zeker nog wel eens wat wolken voorbij. De maxima blijven het erg goed doen en zitten ook dan weer gemakkelijk rond 16-17 graden.

De nachten zijn wat koeler geworden, maar zeker niet koud. Het gaat in de nacht naar donderdag afkoelen naar een 5-6 graden landelijk, aan zee houden we het iets hoger met de minima.

Overmorgen:

Ook donderdag mag nog een mooie dag bij geschreven worden. Dan kan het zelfs nog een graadje zachter worden met maxima die weer naar een graad of 18 kunnen oplopen.

In de nacht naar vrijdag lopen er weer meer wolken binnen en blijft het een stuk zachter.

Later:

Vrijdag neemt de bewolking toe met later op de dag eventueel wat lichte regen of een bui, maar veel zal dat zeker niet zijn. Het is nog steeds erg zacht.

In het weekeind zou het dan weer wisselvalliger gaan worden.

Samenvatting:

Vandaag wordt het een wisselend beeld. Er zijn brede opklaringen, dat zeker, maar het is onzeker of en hoeveel lage wolken er eventueel vanochtend nog tijdelijk opduiken. In de loop van de ochtend komen er wel meer en brede opklaringen – als die er al niet waren – en vanmiddag is het dan wisselend bewolkt met brede zonnige perioden. Het kan een 15 tot 17 graden worden met een zwakke tot matige zuidelijke wind. Later in de middag is eventueel toch een buitje mogelijk.

Vanavond en vannacht is het eerst wisselend, later zwaar bewolkt tot betrokken. Minima daarbij rond 7, later 8-9 graden. Aan zee iets zachter. Er kan zich later in de nacht ook nevel en mist vormen.

Geert, dinsdag 22 oktober, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!