DI

10/22/2024

Weertype

Weertype

| 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
De diepe depressie (Ashley) die gisteren nog de weerkaarten domineerde, is grotendeels verdwene [...]
Lees verder

WO

23 okt

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

3 bft
Morgen ziet er ook een goede dag uit. Wel is er in de ochtend eerst veel bewolking met weinig o [...]
Lees verder

DO

24 okt

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag mag nog een mooie dag bij geschreven worden. Dan kan het zelfs nog een graadje za [...]
Lees verder

VR

25 okt

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag neemt de bewolking toe met later op de dag eventueel wat lichte regen of een bui, maar [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Blikvanger op de weerkaarten is een diepe depressie die zich momenteel net ten noorden van Schotland bevindt. Dit laag is door de Britse weerdiensten ‘Ashley’ gedoopt en is uitgegroeid tot een flinke stormdepressie die grote delen van Europa beheerst. Vooral de Britse Eilanden kregen en krijgen daar ook veel wind van. Dit laag heeft een randstoring bij zich die zich vanochtend op de Franse Westkust bevond en vandaag in lengte en breedte over onze regio zal trekken met veel regen. Tegenspeler van dienst is nog altijd een sterk hogedrukgebied boven het oosten van Europa dat nog altijd een goede doorstroming van de atmosfeer blokkeert waardoor die storingen bij ons lang kunnen blijven haperen. Vanaf morgen trekt een uitloper van het Azorenhoog snel het Europese vasteland op. Die voegt zich bij het Europese hoog dat daardoor een nieuwe westwaartse impuls krijgt waarbij zich een nieuw en erg sterk hoog vormt dat zeker tot en met donderdag blijft liggen. Dat zorgt dan bij ons voor een reeks mooie dagen met een opnieuw diepe zuidelijke stroming die weer erg warme lucht zal aanvoeren. Tegen het eind van de week / volgend weekeind zouden nieuwe lagedrukgebieden geleidelijk aan weer dichterbij komen met een toename van de wisselvalligheid tot gevolg. Je ziet deze drie fasen (de regen van vandaag, de betere dagen daarna en de wisselvalligheid eind van de week) duidelijk in de pluim van vandaag:

 

Merk op: zoals lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals door mij beloofd, nam ik intussen de tijd om die pluim eens nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zit er weer een meer actief front in de kaarten. Dat zal in de loop van de dag tot bij ons geraken. De regen komt daarbij in golven. Vanochtend al zijn er perioden met regen mogelijk. Dat wordt gevolgd door een tijdelijk weer wat drogere periode rond de middag, maar later vanmiddag kan het dan tijdelijk intens gaan regenen. Die regen houdt tot in de avond aan en er kan toch wel een 10 tot lokaal 20 liter water per vierkante meter vallen. Een echte herfstdag dus. Het blijft daarbij ook weer heel zacht al gaan de meest hoge maxima er wel geleidelijk aan wat uit, maar we blijven toch wel gemakkelijk rond de 15 graden zitten. De zuidelijke wind neemt daarbij wel af. Hou in de felle regen ook rekening met mogelijke watergladheid doordat er veel water op de weg kan staan. In combinatie met bladval kan dat ook tot gladde toestanden leiden.

Tegen de late avond en zeker nacht moet het dan toch droog worden en blijven met doorbrekende opklaringen waarbij de minima tegen dinsdagochtend wat lager kunnen gaan zitten rond een 7-8 graden. De wind neemt dan ook verder af.

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen wordt een betere dag. Een hogedrukgebied komt in de buurt liggen en houdt storingen even weer op een afstand. Het zal dan droog blijven met doorbrekende opklaringen. Het blijft zacht met maxima die zelfs weer iets hoger uitkomen, rond een 15-16 graden. Met veel zon zal dat zeker aangenaam zijn al kan er in de ochtend misschien tijdelijk nog wel wat lage bewolking passeren.

In de avond en nacht is het dan wisselend bewolkt met minima die wat lager uitpakken rond 7-8 graden.

Overmorgen:

Woensdag ziet er ook een goede dag uit. Veel zon, al schuiven er ook zeker nog wel eens wat wolken voorbij. De maxima blijven het erg goed doen en zitten ook dan weer gemakkelijk rond 16-17 graden.

De nachten zijn wat koeler geworden, maar zeker niet koud.

Later:

Ook donderdag mag nog een mooie dag bij geschreven worden. Dan kan het zelfs nog een graadje zachter worden met maxima die weer naar een graad of 18 kunnen oplopen.

Ook vrijdag is intussen bij het rijtje van mooie dagen komen aanschuiven. Het is pas naar het weekeind toe dat het wisselvalliger zou gaan worden.

Samenvatting:

Vandaag is een grijze dag met regen. In de loop van de ochtend zijn er al perioden met regen. Mogelijk is er rond de middag even een betere periode, maar deze namiddag komen er meer en intense perioden met regen opzetten. Het is wel zacht met maxima rond 15 graden en een zwakke tot matige zuidelijke wind. Er kan tot de avond 10 tot 20 liter water vallen per vierkante meter.

Vanavond wordt het droog en de nacht verloopt droog met doorbrekende opklaringen. Daarbij koelt het dan tegen de ochtend af naar een graad of 7 bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

Geert, maandag 21 oktober, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!